Китай и Индия първи ще се възстановят, ще има изравняване

...
Китай и Индия първи ще се възстановят, ще има изравняване
Коментари Харесай

“Хеликоптерните пари” трябва да спрат Голямата депресия

Китай и Индия първи ще се възстановят, ще има равнене със Запада Спадът на директните непознати вложения в световен мащаб е с 42% В България ножицата сред приходите на небогати и богати е най-голяма в Европейски Съюз Ако чакаме пазарът да контролира, това ще е с цената на беднотия, човешки животи и крайни режими Биткойнът ще си остане умозрителен актив, до момента в който не бъде приет от банките и държавните управления

Докато има рецесия, златото ще нараства, цената на нивите стигна 2700 лева за дка в Добруджа, споделя Огнян Дечев в особено изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Господин Дечев, какви ще са следствията от пандемията за стопанските системи на Запад и на Изток? Кой е огромният печеливш и кой - огромният губещ?
- Последствията от пандемията са очевидни. Това демонстрират и данните на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване за директните непознати вложения в света. Според тях спадът в световен мащаб е с 42% - от 1,5 трилиона $ до $495 милиарда Това демонстрира криза. За Съединени американски щати спадът е с 49%, за Европейски Съюз - със 75%. В Китай има растеж от 4%, в Индия - растеж от 14%. Вижда се кои първи ще излязат от рецесията. Което не значи, че стопанските системи в Азия ще са по-добре от тази в Съединени американски щати, само че постепенно настигане и равнене има. Тази година прогнозата е за спад сред 5 и 10% на директните непознати вложения в световен мащаб. Всичко зависи от това по кое време вирусът ще си иде, с цел да стартира бавното възобновяване на стопанските системи.
- Какви са данните за България?
- По данни на БСК от януари 2021 година, 70% от предприятията у нас имат влошени финансови резултати. Само 2% от бизнеса е оптимистично надъхан. Над 400 000 са изгубили работата си. Данните за най-големият вложител в България - емигрантите с техните парични преводи, сочат спад от над 1 милиарда лв., като формалното понижение е с 42%.
- Според анализатори, пандемията слага на по-голямо тестване стопанските системи на огромните западни страни. Подкрепяте ли сходна теза?
- Колкото по-развита е една страна, толкоз по-сериозен удар нанася пандемията. Китай и Индия са изключение поради евтината работна ръка. Над 30 години международни производства са се изнасяли в Китай поради евтиния труд, което е голям интерес за корпорациите, само че е отстлабване на стопанските системи. Китай ще продължава да е икономическа мощ. Тръмп се опита да попречи на това, като на процедура призна, че огромният стопански съперник на Съединени американски щати е Китай. С идването на Байдън на президентския пост се чака да спрат новите наказания от Съединени американски щати към Китай, както и непрекъснатите кавги и разногласия.
- Големите страни дават и по-големи помощи и тласъци за възобновяване. Какъв ще е резултатът?
- Доста се разясняваше едно изявление на шефа на Световната банка Кристалина Георгиева по време на конгрес в Русия, в което тя прикани държавните управления да харчат. Съединени американски щати дадоха по 600 $ на всеки човек, в този момент Байдън планува да се раздадат по 1400. Да, в Съединени американски щати има затворени бизнеси, има заболели хора, само че има стратегия за подкрепяне - отсрочени са заемите, наемателите не могат да бъдат изгонени със закон. Франция поема 80% от заплатите на чиновници в потърпевши бизнеси. В Испания подвигнаха налозите на богатите. В Чехия и Словакия понижиха налозите на жителите. В Гърция видях фотоси на българи - сезонни служащи, които получиха за Коледа по 700 евро - всеки, който е с регистрация и трудова брошура там, получи такава помощ.
- Но това разпределяне на пари няма ли да отслаби в допълнение хазната при неработещи стопански системи?
- Да се обърнем към стопанската история на света. Испанският грип /инфлуенцата/ стартира незабавно след Първата международна война и обгръща целия свят. За 2-3 година хората, които са обеднели от войната, обедняват още повече. В Европа мизерията и безработицата докарват на власт десни държавни управления - Франко, Мусолини и Хитлер печелят с популистки обещания за мощна стопанска система и страна. След това стартира Втората международна война. Веднага след грипа през 30-те години идва Голямата меланхолия - стартира от Америка и обгръща целия свят. Има всеобщи банкрути, безработица, гладни хора по улиците, които атакуват други и разрушават магазини. Отчаяни, изгубили работа и дом, се хвърлят от небостъргачите.
За това време Буров споделя, че банкрутират всички банки като се изключи Популярна банка, която има клон във всяко село у нас. Тя оцелява, тъй като вложителите са с дребни суми и не изпадат в суматоха, с цел да бързат да ги изтеглят.
Как се преодолява Голямата меланхолия в Америка - стартират градежи на разнообразни обекти и пътища, вършат се лагери, където събират хората, дават им работа и ги хранят. Тогава се появява икономистът и мъдрец Джон Кейнс. Той споделя, че без интервенция на страната в стопанската система и държавна регулация по време на рецесия не може да има естествен капитализъм. Защото преди този момент се е считало, че пазарът контролира всичко. Да, допустимо е, само че с цената на беднотия, човешки животи, бедност и крайни режими. Сега Световната банка и МВФ споделят, че и тази рецесия може да прерасне в Голяма меланхолия, само че не би трябвало да се позволява. Затова раздаването на помощи, така наречен " хеликоптерни пари ", има единствено една цел - да не се стигне до втора Голяма меланхолия. За да се избегне всичко това, се печатат трилиони долари и евро, машините не са спирали. Парите се хвърлят в стопанските системи, с цел да се спасят бизнеси. И все пак безработицата пораства. Но въпреки всичко ударът се смекчава. Смятам, че това е вярно и съм склонен с Кристалина Георгиева - харчене, ползване, хората да устоят, да се възвърне стопанската система и да стартира естествен живот. Другото е обществено неравноправие.
Това обаче не става в България. Предприемачите споделят, че единствено 20% от всички компании у нас са употребили държавни помощи.
Да, протести има по света. И аз съм сигурен, че същинската причина за митингите в Съединени американски щати и Европа не е ковидът, а това, че хората са изгубили работата си. И както лудитите в Англия разрушават машините като мислят, че те са повода за безработицата, в този момент споделят, че вирусът е отговорен. Но вирусът спъна стопанската система.
- На същия конгрес Кристалина Георгиева похвали доста Русия. Защо?
- Тя има известно съображение за похвали, тъй като Русия, за разлика от Европа и Съединени американски щати, резервира непоклатимост. Не знам дали поради съветските обичаи за надзор върху стопанската система и олигарсите, само че макар че е ресурсна страна - с голям експорт на нефт и газ, макар всички наказания, които понесе - има относително постоянна стопанска система и това се видя в рецесията. Там също има помощи, само че няма затворени бизнеси. Аз не съм русофил, само че бях изумен по какъв начин Русия разви лични производства за 70% от стоките със наказания. Това демонстрира, че тяхната стопанска система е жива. Същото е с имунизациите - направиха две типичен ваксини, които се купуват от целия свят. Не мога да разясня дали са ефикасни, само че са конкурентни.
- Какви са прогнозите за възобновяване?
- Вследствие на пандемията се чака през 2021 -2022 година икономическата интензивност на развитите стопански системи да се свие сред 6 и 7%, а цялата световна стопанска система - с 5,2%, съгласно отчета на Световната банка. В него се показва, че това е най-голямата криза след Втората международна война - предходната рецесия от 2008 година бе финансова, в този момент е всеобща. Очаква се световните приходи на популацията на международно равнище да намалеят с 3,6%. Цели браншове на стопанската система не работят - туризъм, експорт на артикули и главното - услуги. Има стопански системи, в които услугите имат голям дял. Това са банкрути. Най-голям ще е ударът върху нововъзникващите пазари. Над 90% от международния валутен оборот се прави от $, евро и паунд. По-слабите стопански системи, които нямат мощни валути, нямат опция за финансиране. Ще се усили и международната беднотия и това е една от аргументите за наливането на големи средства. Ето какво демонстрира за 2020 година коефициентът на Джини, който е един от най-достоверните стопански показатели и мери неравенството по света - разликата в благосъстоянието сред бедните и богатите - колкото е по-голямо това неравноправие, толкоз страната е по-бедна и по-зле живеят хората. За Европейски Съюз той е 31-32 приблизително. За България, която още веднъж е последна, е 41 - ножицата е по-отворена, а общественото неравноправие смазва хората. В Словакия е 20-22, в Чехия - също. Коефициентът има няколко индикатора - с изключение на разликата сред приходите, той мери и разликата в насъбраното благосъстояние сред небогати и богати - активи, парцели, акции, злато и така нататък С всяка рецесия от ден на ден се уголемява маржът. В България 20%, или всеки пети, живее в тежки материални ограничения, а разликата сред бедните и богатите е 8 пъти. В Европейски Съюз междинното равнище е 5,2.
Но с изключение на с пандемията, светът има проблем и със промяната на стопанските системи. Това бе посочено и от Световната банка. Навлиза " зелената " стопанска система, а тя е обвързвана със редуциране на доста работни места от остарялата стопанска система. Трябва незабавно да се вкарат нововъведения, технологии, които да обезпечат работа на освободените от мините, от мръсните производства - всички, свързани със замърсяването на природата. Предстои идната икономическа гражданска война - не промишлена, а екологична.
- Как " хеликоптерните пари " рефлектират върху международните валути, няма ли да се обезценят доларът, еврото?
- Страховете за обезценяване са безпочвени. В Съединени американски щати се тормозят дали инфлацията ще стигне 2% - за каква хиперинфлация приказваме! Еврото - това са немската и френската стопански системи - нито има война, нито Германия ще изпадне в хиперинфлация. Всички анализатори чакат най-малко през първите 3 месеца на годината доларът да е под напън. Ако не се вземат съответни ограничения и не се покаже стопански напредък, естествено, че спадът ще продължи. Американците чакат новата администрация да предприеме съответни стопански ограничения за освобождение на бизнеса и за напредък. Америка постоянно е повеждала света - и в рецесията, и в растежа.
- Кои са " убежищата " за вложителите при тази неустановеност за стопанските системи и " хеликоптерните пари "?
-  Докато има рецесия, златото ще нараства. Следващите равнища са 2200 $ за тройунция.  Да си напомним афоризма, че златото, за разлика от валутите, не може да се печата. То се копае, а залежите свършват. Има взаимозависимост сред златото и $ - когато той е невисок, жълтият метал е безценен. И това е обикновено, тъй като доларът е същинската международна валута.
Друг забавен актив е земеделската земя. Тя нараства всяка година. През 2018-19 върхът беше 2000 лв. за декар в Добруджа. Сега към този момент е 2700 лева, като има оферти и за 3000 лева В Пловдивско цените бяха от 300 лв. за дка, в този момент под 1000-1200 няма. В България към този момент няма качествена земя под 1000 лв.. Може би единствено в Хасковско и Кърджалийско, където има други проблеми, е сред 800 и 1000 лева Земя се продава, само че няма за огромни вложители, които търсят масиви от хиляди декари. Рентите не са неприятни, приблизително по 50-60 лева годишно на декар. И тук има афоризъм, както за златото - Господ в никакъв случай към този момент няма да направи земеделска земя.
- Биткойнът също бележи върхове, ще повлияят ли на цените на криптовалутите концепциите за разнообразни регулации и предизвестията на шефа на ЕЦБ Кристин Лагард да се внимава с тях?
- Биткойнът се появи с амбициозната рекламация да се избегне международната регулация на банките. Но до момента в който не бъде приет от банките и държавните управления, ще си остане чисто умозрителен актив. Криптовалутите би трябвало да се управляват, тъй като в този момент се употребяват за пране на пари и т. н. Може да се направи прилика с хартиените пари и златото - беше необходим повече от век, с цел да могат те да станат същинско платежно средство. Говори се, че през 2026 година Европейски Съюз ще вземе ограничения за публично допускане на криптовалутите. Но има конфликт сред големи частни ползи и банкови олигополи.
- През последните седмици имаше събития, които доведоха до растеж на показателя на Българската фондова борса. Какви са упованията Ви?
- Да, в последно време има оживление, само че няма основа, на която да чакаме непоклатимост и напредък на БФБ. Брокерите нарекоха последните 12 година изгубеното време на БФБ. Нашата борса е оскъдно сираче - нито е обвързвана с непознати вложители, нито има политическа поддръжка. Когато беше министър на финансите, Симеон Дянков подвигна капитала под изискване и на процедура борсата към този момент е държавна. Преди имаше интерес за приватизация, само че към този момент не. На БФБ може да се чака, че още 2-3 месеца ще продължи възходът. Макар че равнището на SOFIX е ниско - под 500, някои акции са преференциални, тъй като фирмите демонстрират добра вероятност. Например " Алтерко " дава положителни доклади. Акциите на " Спиди " също имат съображение за повишаване, тъй като браншът на куриерските услуги е с доста добър капацитет. Не инцидентно Уорън Бъфет, който е най-хубавият вложител, призна една от главните си неточности - че не е купил " Амазон ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР