Китай е уведомил Световната търговска организация за намерението си да

...
Китай е уведомил Световната търговска организация за намерението си да
Коментари Харесай

Китай уведомява СТО за забрана на вноса на метали, пластмаса, хартия и други отпадъци


Китай е уведомил Световната комерсиална организация за желанието си да ограничи вноса на рискови боклуци, мярка, която е в сходство с правилата на СТО, както и с правилата на Базелската спогодба, оповестиха от Българската асоциация по преработване /БАР/. Комисията смята, че мярката е в сходство с правилото, гарантиращ третирането на отпадъците по екологосъобразен метод.

Някои компании, изнасящи рециклируеми боклуци в Китай, показаха опасения по отношение на лимитираното време, което ще бъде разполагаем за използването на тази мярка, а някои заинтригувани страни предизвестиха за въздействието върху европейския пазар по отношение на евентуалното депозиране на хиляди тона боклуци от хартия и пластмаси, защото наподобява мъчно ще бъдат въведени новите ограничения в точния момент (края на 2017 г.). Заинтересованите страни се нуждаят от време, с цел да намерят различни пазари и да се приспособят към новата обстановка, а Комисията (ГД " Търговия " ) се нуждае от време, с цел да отрази измененията в Регламент (ЕО) № 1418/2007.

Предистория

Китай извести СТО през юли (G / TBT / N / CHN / 1211) за възбраната за импорт на 24 типа боклуци, в това число пластмаса, избрана хартия, метали, текстил и така нататък Китайското министерство на околната среда оправдава този избор с цел да отбрани екологичните ползи на Китай, както и здравето на неговите жители.

В уведомлението се споделя, че " вносът на твърди боклуци, които предизвикват съществени екологични вреди и провокират съществено безпокойствие, ще бъде изцяло неразрешен до края на 2017 година " и " вносът на твърди боклуци, които могат да бъдат сменени от вътрешни запаси, последователно ще бъде преустановен от края на 2019 година ".

Краткосрочният график открива 31 декември 2017 година като последната дата на влизане в действие. На експортьорите се предлага да доставят стоките си авансово и да заобикалят разтоварването в Китай през втората половина на декември при положение на закъснение на транспорта или формалностите по преработката.

Сред отпадъците, които ще бъдат неразрешени, са:

• Пластмаса: пластмасови боклуци от съществуващи източници са сериозен проблем. В кратковременен проект политиката няма да засегне вноса на пластмасови боклуци от промишлени източници

• Хартия: несортирана отпадъчна хартия, тапет, хартия с покритие ще бъде неразрешена. По-ясно пояснение може да бъде получено от Министерството на околната среда, което към момента работи по детайлното определение.

По отношение на екологичните стандарти:

Понастоящем, евродепутатите преразглежда стандартите за екологичен надзор на твърдите боклуци, което е от жизненоважно значение за използването на ревизираната възбрана: възбраната на отпадъците е обвързвана със спазването или неспазването на стандартите. Преразглеждането на стандартите се чака по категории в другите сектори; за смесените произведения в твърдите боклуци стандартите също ще бъдат преразгледани.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР