От 1928 г. насам индексът S&P 500 е преживял 25

...
От 1928 г. насам индексът S&P 500 е преживял 25
Коментари Харесай

Топ 3 акции от S&P 500, които успяват да устоят на рецесията

От 1928 година насам показателят S&P 500 е претърпял 25 мечи пазара, които се дефинират като спадове от 20% или повече, съгласно Yardeni Research. По-чести от тези мечи пазари са пазарните корекции. От Втората международна война насам показателят е спадал с 10% или повече 24 пъти, като междинният спад е бил 14.1%.

Както мечите пазари, по този начин и корекциите се характеризират с това, че са релативно краткотрайни. Данните демонстрират, че междинното време за възобновяване след промяна е единствено четири месеца. За разлика от тях мечите пазари нормално не престават към 1.4 години. Последвалите ги бичи пазари обаче са доста по-продължителни – приблизително 8.9 години.

Въпреки че пазарните корекции и сривове могат да бъдат мъчителни, те нормално са последвани от мощно възобновяване, което заличава последствията от спадовете. Исторически видяно, фондовият пазар има наклонност да се възвръща и да доближава нови върхове. Ето за какво е целесъобразно да се резервира инвестицията и да не се изтегля по време на спадове. Търпението е от основно значение, защото времето за възобновяване нормално е малко в огромната скица на вложението.

Неизбежно е да настъпи нов пазарен срив, макар че времето за него е непредсказуемо. Инвеститорите би трябвало да бъдат готови за тази опция . Ето три акции от S&P 500, които би трябвало да бъдат взети под внимание за вашия портфейл:

Walmart

Walmart показва положително показване по време на пазарни сривове. По време на Ковид пандемията акциите на Walmart се възвърнаха с над 23% спрямо 18% за S&P 500. По сходен метод, по време на финансовата рецесия от 2008-2009 година, акциите на Walmart се възвърнаха с съвсем 10%, до момента в който S&P 500 спадна с 33%. По време на краха на дотком промишлеността през 2001 година акциите на Walmart също донесоха 10% рентабилност, до момента в който пазарът спадна с 12%.

Walmart е поредно отлична инвестиция, без значение от момента на покупката. От първичното си обществено предложение (IPO) Walmart е постигнала обща възвръщаемост от 462,000%. Инвестиция от $1,000 в Walmart през 1970 година би коствала $4.6 милиона през днешния ден, което илюстрира за какво тя остава най-хубавата акция за покупка в S&P 500.

Amazon

Amazon показва още по-голяма резистентност по време на последните пазарни корекции и сривове, значително заради основната си роля в стопанската система на търговията на дребно. По време на пандемията електронната търговия закупи значително значение, като през 2020 година увеличи акциите на Amazon със 76% спрямо 18% растеж на пазара.

В началото на 2000-те години Amazon към момента бе най-вече книготърговец и не беше диверсифицирал активността си в региона на облачните услуги. До финансовата рецесия от 2008-2009 година Amazon вкара Prime и бизнеса си с хранителни артикули, което докара до загуба от единствено 3%, което е доста по-добре от по-широкия пазар.

По време на пандемията Amazon се трансформира в сериозен съставен елемент както на търговията на дребно, по този начин и на интернет инфраструктурата, като Amazon Web Services е жизненоважен за доста организации. От първичното обществено предложение през 1997 година до момента акциите на Amazon са се възвърнали с над 188,000%, трансформирайки инвестиция от $1,000 в близо $1.9 милиона.

AbbVie

AbbVie, фармацевтична компания, отделена от Abbott Labs през 2013 година, също се развива добре за вложителите. От основаването си до момента AbbVie е постигнала възвръщаемост от 660,000% от своето IPO. По време на пандемията акциите на AbbVie се възвърнаха с над 27%, надминавайки референтния показател.

Напоследък AbbVie се сблъска с някои провокации, изключително във връзка със загубата на патентна отбрана за лекарството си за артрит Humira. Анализаторите обаче считат, че въздействието ще бъде по-малко съществено, в сравнение с се притесняваха в началото. Макар че продажбите на Humira ще намалеят, към момента се чака те да носят $4-5 милиарда годишно. AbbVie също по този начин разполага със стабилен набор от нови медикаменти. Анализаторите на Cantor Fitzgerald дадоха на AbbVie рейтинг “overweight ” с едногодишна целева цена от $200 за акция, което допуска евентуално нарастване с 20% по отношение на актуалните равнища, което може да обезпечи известна отбрана при спад на пазара.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР