Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Освен, че притежава

...
Киселото зеле е традиционна зимнина за българина. Освен, че притежава
Коментари Харесай

Как се прави кисело зеле

Киселото зеле е обичайната зимнина за българина. Освен, че има чудесни вкусови качества и е в основата на доста обичайни български ястия, киселото зеле е и доста потребно за организма, изключително през дългите зимните месеци, когато нормално страдаме от дефицит на витамини.

Преди всичко то е скъп източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този скъп артикул даже могат да покрият половината дневна потребност от витамин С.

Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на доста скъпи микроелементи, като да вземем за пример калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също по този начин може да усъвършенства вашето храносмилане и микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Приготвянето на кисело зеле в домашни условия е елементарно, само че въпреки всичко би трябвало да се вземат поради някои „ тънкости “. Тук ще ви предложим две предписания, които ще ви оказват помощ да си приготвите вкусно и питателно кисело зеле, с което да разнообразявате менюто си през зимните месеци.

Разгледайте нашите 2 предписания за кисело зеле:

Кисело зеле на цели глави

Подберете здрави и стегнати зелки и ги почистете. Направете прорез „ на кръст “ в кочана, като дълбочината му да бъде 3-4 сантиметра. Наредете компактно зелките в каца или бидон и притиснете от горната страна с дървена решетка. Залейте зелките със студена вода, в която авансово сте разтворили готварска сол.

Пропорцията е следната: на всеки 10 л. вода се поставя по 400 г сол. Саламурата би трябвало да покрива решетката, даже да бъде десетина сантиметра над нея. Ако добавите няколко глави алено салатено зеле, това ще придаде прелестен цвят на саламурата, а няколко кочана царевица ще усилят ферментацията. Претакайте зелето през ден, в продължение на две седмици.

 Кисело зеле на линии

Пикантно кисело зеле, нарязано на линии

Необходими са ви 6 кг. зеле на глави, 4 -5 огромни моркова и 4 глави чесън. Подправките включват: копър 1-2 връзки /според желанията ви/, 2-3 дафинови листа и сол на усет.

Зелето се нарязва и се прибавят настърганите моркови и копърът, ситно нарязан.

Приготвя се саламура от 1.5 литра вода, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио и 1 ч.ч. оцет, която се кипва на огъня за към 2-3 минути. С още горещата саламура се заливат зеленчуците и се оставят да престоят на топло 3 дни. След това то към този момент е годно за консумация и можете да го преместите в буркани и да го поставите в хладилника.

Препоръчваме още да разгледате рецептата за кисело зеле за бърза консумация, кисело зеле в буркани или пък в случай че към този момент имате готово кисело зеле, вижте какви вкусотии можете да си приготвите с кисело зеле.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР