Киселото зеле е предпочитана разядка за много българи. Благодарение на

...
Киселото зеле е предпочитана разядка за много българи. Благодарение на
Коментари Харесай

Как да си направим хубаво кисело зеле

Киселото зеле е желана разядка за доста българи. Благодарение на характерния му усет и мирис, хората нямат самообладание да дойдат зимните месеци, с цел да му се любуват. Днес ще ви разкажем по какъв начин да си приготвите сами хубаво кисело зеле вкъщи.

Преди да започнете би трябвало да знаете, че с цел да си извършите хубаво кисело зеле, то вие би трябвало да се съобразите с времето, когато стартирате. Препоръчваме да извършите вашето кисело зеле след края на месец Октомври доникъде на Ноември. В Южните региони на страната е уместно даже до края на Ноември, само че не рискувайте.

Следващият значим въпрос, на който би трябвало да обърнете внимание е сортът зеле, който ще употребявате. Препоръчваме сортовете Кьосе или Балкан. Когато избирате зелето го оглеждайте добре, тъй като то не би трябвало да има прогнили или засегнати елементи. Също по този начин би трябвало да е свежо.

Останалите съставки, с които би трябвало да се снабдите за приготвянето на вашето великолепно кисело зеле са морска сол, клончета сминдух или чубрица, хрян и една глава алено цвекло, която да добавите за цвят. Последната, само че не и по значимост стъпка е снабдяването със съд, в който ще шупва вашето зеле, както и решетка и камък или друга тежест, с която да затиснете зелето.

След като си набавите нужните артикули и такъми, можете да се заемете с приготвянето на вашето зеле. Важно е да почистите доста добре съда, който сте планували. След това почистете и най-горния пласт листа на зелките.

При подреждането на зелето има една характерна специфичност, с която би трябвало да ви срещнем - би трябвало да подредите зелето компактно едно до друго. Това може да се случи като оставите някои зелки цели, а останалата част нарежете на половинки или четвъртини и ги наредите в празните пространства. Измийте и обелете цвеклото, а по-късно го нарежете на четвъртини. Измийте и хряна и ги поставете дружно с подправките по средата сред зелето.

Следващата стъпка към приготвянето на съвършеното кисело зеле е приготвянето на саламурата. На 1 л. вода сложете 40 г морска сол. Така в случай че водата е 5 литра, вие би трябвало да сложите 200 г морска сол.

 подготвяне на хубаво кисело зеле

Преварете разтвора и го оставете да се охлади. След като изстине, можете да залеете зелето. Имайте поради, че саламурата би трябвало да бъде най-малко 10 см над зелето. Когато към този момент сте завършили и с тази част, поставете и притиснете решетката компактно към зелето и сложете тежкият предмет, който сте избрали, с цел да притиска задоволително вашето зеле и да не му разрешава да изплува нагоре.

Можете да започнете да претакате киселото зеле от третия ден. През първите 7 дни би трябвало да вършиме това всеки ден, на втората седмица го претаквайте през ден, а на третата - 2 пъти в седмицата.

След като изминат към 25 дни, вашето кисело зеле ще бъде готово за приложимост. Ако желаете то да издържи повече време, можете да му добавите най-после 1 супена лъжица синапено семе, само че наложително го увийте и завържете в чиста марля.

Месец след процеса ще се наслаждавате на невероятния усет на най-хубавото кисело зеле, направено в домашни условия с минимални старания. Запомнете и приложете този елементарен способ и в никакъв случай повече няма да го замените с различен.

Вижте и някои хрумвания за:

- салата с кисело зеле;

- сарми с кисело зеле;

- кисело зеле на фурна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР