Киселите са сред онези десерти, които традиционно присъстват на руската

...
Киселите са сред онези десерти, които традиционно присъстват на руската
Коментари Харесай

Ретро идеи за Руски кисели

Киселите са измежду тези десерти, които обичайно участват на съветската софра. Макар в миналото те в действителност да са били кисели на усет и да са се приготвяли най-вече от овес и грах, през днешния ден те към този момент са обичано лакомство за дребни и огромни.

Съществуват най-разнообразни предписания за приготвянето на съветски кисели и въпреки да ви се костват малко ретро, ние ще Ви предложим 3 от най-популярните:

Шипков кисел

 Ретро хрумвания за Руски кисели

Необходими артикули: 120 г изсушени шипки, 6 1/2 ч.ч. вода, 1 1/3 ч.ч. захар, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина

Начин на подготвяне: Шипките се измиват, заливат се с водата, която преди този момент е загрята до кипване, и се оставят по този начин за 3 часа. Сместа се прецежда и част от нея се размива с нишестето, а останалата част се кипва дружно със захарта и лимоновата киселина. Към нея се прибавя и нишестената примес, след което всичко се сипва в подобаващи купички и се оставя в хладилника, до момента в който се охлади задоволително.

Кисел от ябълки

Необходими артикули: 5 ябълки, 1 ч.ч. захар, 6 1/2 ч.ч. вода, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина

 Ретро хрумвания за Руски кисели

Начин на подготвяне: Ябълките се измиват, почистват се от семето и се нарязват на резенчета. Заливат се с водата и се с водата и се варят на слаб огън, до момента в който омекнат. Прецеждат се и още веднъж се смесват с отцедената запарка, като към тях се прибавят захарта и киселината и всичко още веднъж се оставя да кипне. Към по този начин получения сироп се прибавя и размитото с малко вода нишесте, разбърква се и се насипва в подобаващи чаши или купички, които се оставят в хладилника, до момента в който се охладят задоволително.

Кисел от ябълки и тиква

Необходими артикули: 450 г тиква, 2 ябълки, 1 1/3 ч.ч. захар, 6 1/1 ч.ч. вода, 3 с.л. нишесте, 3 г лимонена киселина

Начин на подготвяне: Ябълките се измиват, почистват се от семето и се нарязват на резенчета, а тиквата, която също е обелена и ѝ е отстранено семето, се нарязва на кубчета. Всичко се залива с гореща вода, вари се до омекване, претрива се и се смесва дружно с отварата. Към по този начин получената примес се прибавя захарта, разбърква се и се прибавя размитото с малко вода нишесте и лимоновата киселина. Отново всичко кипва, след което се поставя в подобаващи съдове и се оставя в хладилника, до момента в който се охлади.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР