Киселите са лек, вкусен и ароматичен десерт, а много от

...
Киселите са лек, вкусен и ароматичен десерт, а много от
Коментари Харесай

Кулинарен учебник: Как се прави перфектен кисел?

Киселите са лек, апетитен и ароматичен десерт, а доста от тях са и с огромно наличие на витамини, плодова захар и плодови киселини.

Те се подготвят както от пресни или сушени плодове, по този начин и от плодови сиропи, компоти, конфитюри и екстракти. В състава им влизат също по този начин захар, картофено и царевично нишесте, винена или лимонена киселина.

Приготвената примес за кисел би трябвало да бъде гладка, еднородна и без бучки, с цвят, тип, усет и мирис, съответствуващи на дадения плод. За да се резервира цветът на плодовете, те не се пасират и не се бъркат с железни, окисляеми принадлежности. За възстановяване на усета се прибавя лимонена или винена киселина, разтворена в студена вода.

В взаимозависимост от консистенцията киселите биват гъсти, приблизително гъсти и редки. Различната им плътност се дължи на използваните дози нишесте и плодово пюре.

За приемане на гъст кисел се поставя по 12-15 г нишесте на порция, а за приблизително гъст - 9-11 година Преди да се прибави към плода, нишестето се разтваря в охладена запарка или вода и се прецежда.

 Нишесте

Гъстият кисел се вари 5-6 минути след прибавянето на нишестето, като непрестанно се бърка с дървена лъжица. Разлива се в намокрени със студена вода куп или шоли и се охлажда. При сервиране може да се обръща в чинии и да се залива с фруктов сироп.

Средно гъстите и редките кисели се сервират напряко в съда, в който са изсипани.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР