Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носителите на наградата на

...
Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носителите на наградата на
Коментари Харесай

Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носители на наградата на ЕП за европейски гражданин на 2021 г.

Кипърско-турска поетеса и кипърско-гръцки режисьор са носителите на премията на Европейския парламент за европейски жител на 2021 година

Отличието ще им бъде връчено през днешния ден на публична гала в Никозия.

Двамата кипърски създатели и деятели за мир от двете елементи на разграничената страна – поетесата Неше Яшън и режисьорът Паникос Хрисанту, са удостоени с влиятелната европейска премия за съдействието им в основаването на документалните филми „ Нашата стена “ и „ Моята татковина “.

Тяхната многостранна работа предизвиква помиряването сред двете кипърски общности посредством изкуство и лирика, се акцентира в претекстовете за присъденото им отличие.

Неше Яшън е щерка и сестра на известни кипърско-турски поети. Стиховете ѝ са преведени на повече от 20 езика, притежател е на доста литературни награди. Тя преподава в Университета на Кипър.

Поетесата е доста известна на острова и поради дейното си присъединяване в напъните за обединяване на Кипър. Песента „ Моята татковина ” по нейни стихове и музика на кипърско-гръцкия композитор Мариос Токас се е трансформирала в химн на битката за единение на страната и се извършва всеобщо на всички манифестации, акции за мир и двуобщностни събития.

Режисьорът Паникос Хрисанту е прочут с документалните си ленти за разнообразни аспекти на политиката по Кипърския въпрос, придавайки им персонални, човешки измерения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР