Кипърският гаранционен фонд е отговорен за застрахователните договори, сключени чрез

...
Кипърският гаранционен фонд е отговорен за застрахователните договори, сключени чрез
Коментари Харесай

Абитраж: Кипър трябва да плати на ощетените от фалита на българския клон на застрахователя Олимпик

Кипърският гаранционен фонд е виновен за застрахователните контракти, подписани посредством българския клон на " Олимпик ". Това е ясно откакто арбитражното дело в Кипър, формирано след иск на Българския гаранционен фонд, завърши, оповестяват публично от Фонда.

Решението на арбитъра е първата значима стъпка, с цел да могат ощетените от банкрута на застрахователя в България да бъдат обезщетени.

След удостоверение, че Кипърският гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като идващ стадий следва провеждането на договаряния за разработване и подписване на Техническо съглашение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те плануват разплащанията по вземанията да бъдат осъществявани от Българския гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на Кипърския гаранционен фонд. Гаранционният фонд ще оповестява навреме информация за развиването на процеса.
 Започва ликвидацията на Олимпик, КФН пое ангажимент към българските консуматори Започва ликвидацията на " Олимпик ", КФН пое ангажимент към българските консуматори
Започва ликвидацията на " Olympic Insurance Co. Ltd " - кипърското сдружение, което извършваше активност на територията на Република Бълга...

До арбитражното дело се стигна откакто Кипърският гаранционен фонд отхвърли да признае приложимостта на Конвенцията за правото на декаданс сред гаранционните фондове от 1995 година и надлежно да поеме отговорност във връзка с застрахователните контракти, подписани със застрахователна компания " Олимпик " - клон България. Според залегналия в Конвенцията принцип, при положение на несъстоятелност на осигурител със седалище в друга страна членка на Европейски Съюз, който прави активност при изискванията на правото на определяне или свободата на даване на услуги, повредените лица се обезщетяват от компенсационната скица (гаранционен фонд) по седалище на застрахователя. Подобен метод е общопризнат и в българското законодателство, като съгласно Кодекса за обезпечаване Гаранционният фонд, посредством управлявания от него " Обезпечителен фонд ", има право да компенсира повредените лица при положение на неплатежоспособност на осигурител със седалище Република България. От покритието му са изключени застрахователи със седалище в страна от Европейски Съюз, извършващи активност посредством клон в България, какъвто е казусът с " Олимпик ".

Доколкото обсегът на Конвенцията е стеснен до произшествия, зародили на територията на Република България, Българският гаранционен фонд ще има право на възобновяване и на разноските си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по системата " Зелена карта ", в случай че случаите, по отношение на които са изплатени суми на компенсационни органи, са зародили на българска територия.

Към момента на пораждане на проблема „ Олимпик “ няма единна и общо използвана уредба на ниво Европейски Съюз в региона на компенсирането на ползвателите на застрахователни услуги при положение на неплатежоспособност на осигурител. Понастоящем на ниво Европейски съюз се реализира самодейност за хармонизация на режима на компенсационните схеми в автомобилното обезпечаване посредством Моторната инструкция. След четири години договаряния промените в Моторната инструкция към този момент са признати от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент и се чака обнародването ѝ. Сред измененията е въвеждането на съгласуван механизъм за отплата при положение на несъстоятелност на осигурител, предоставящ наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите. В него е залегнал правилото, че отговорност при компенсиране при положение на несъстоятелност на осигурител има гаранционната скица в страната по генезис на застрахователя.

Историята на банкрута на " Олимпик " като!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР