Киноата е невероятна суперхрана, пълна с протеини, фибри, витамини и

...
Киноата е невероятна суперхрана, пълна с протеини, фибри, витамини и
Коментари Харесай

Брашно от киноа – ползи и употреба

Киноата е невероятна суперхрана, цялостна с протеини, фибри, витамини и минерали. Повечето хора употребяват киноа като сурогат на ориза.

Съчетава се добре с пържени произведения, гювечи, салати и даже за закуска.

Но това, което някои хора не знаят, е, че киноата се предлага и под формата на брашно. Точно като други безглутенови или пълнозърнести брашна, киноата може да се трансформира в доста тънко брашно, което е необикновено при печене – освен тъй като е елементарно да се работи с него, само че и тъй като получавате всички хранителни субстанции посредством потреблението му.

Брашното от киноа се прави посредством мелене на киноа на тънък прахуляк. Тази псевдозърнена просвета без глутен е добър източник на протеини, фибри, желязо и ненаситени мазнини. Освен това киноата може да се похвали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да са от изгода за здравето на храносмилателния тракт.

Киноата работи като пълностоен растителен източник на протеин, което значи, че съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, които тялото ви не може да създаде независимо.

Брашното от киноа е по-леко за работа спрямо кокосовото и бадемовото брашно и прилича като готварски характерности елементарното пшенично брашно. Опитайте брашно от киноа в палачинки, вафли и мъфини. Брашното от киноа може да се добави към предписания, които съдържат шоколад и подправки.

Заменете половината от универсалното брашно в елементарните предписания с брашно от киноа, с цел да добавите хранителни субстанции и леко орехов усет. Брашното от киноа придава влажна, нежна текстура на печените произведения.

 Брашно от киноа

Тъй като някои хора намират това брашно за горчиво, можете да намалите послевкуса, като го препечете на изсъхнал тиган с дебело дъно на междинен огън за 5–10 минути, като разбърквате деликатно, преди да го добавите към рецептата си.

Брашното от киноа е отлично за палачинки, мъфини и кори за пица и къс. Можете да го употребявате и за втвърдяване на супи и сосове.

1/2 чаша (56 грама) брашно от киноа обезпечава:

Калории: 200

Протеин: 8 г

Мазнини: 2 г

Въглехидрати: 38 г

Фибри: 6 г

Желязо: 33% от целесъобразния дневен прием

Калий: 4% от целесъобразния дневен прием

 Брашно от киноа предписания Снимка: Ася Заевска

Брашното от киноа е с по-ниско наличие на калории от бадемовото и кокосовото брашно, само че е с по-високо наличие на въглехидрати. Тъй като киноата е пълностоен протеин, това брашно обезпечава цялостен източник на протеини.

Киноата съдържа също по този начин манган, който играе значима роля за образуването на супероксид дисмутаза в тялото. Съдържа също по този начин магнезий и фосфор, които са значими за костите и други процеси в тялото, а фолиевата киселина играе значима роля в производството на ДНК и алените кръвни кафези.

И с цел да е несъмнено, че включвате по-често потребната киноа в диетата си, приготвяйте си постоянно вкусотии като:

- кюфтенца с киноа;

- пудинг с киноа;

- потребни салати с киноа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР