Киев води преговори за евентуално свободно или частично изтегляне на

...
Киев води преговори за евентуално свободно или частично изтегляне на
Коментари Харесай

Под обстрел! Изключително трудни преговори тегнат над Азовстал

Киев води договаряния за вероятно свободно или отчасти евакуиране на украинските бойци, обкръжени в завода " Азовстал " в Мариупол, само че договарянията са " извънредно сложни ".

Украинският министър на реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии Ирина Верешчук съобщи, че Украйна води договаряния за евакуацията на 60 души от промишлената зона " Азовстал " в Мариупол. По-рано информацията бе, че Украйна се пробва да изведе 38 тежко ранени от " Азовстал ".

" Там има няколкостотин ранени, първо те би трябвало да бъдат избавени ", съобщи Верешчук и изяснява, че руснаците няма да се съгласят да бъдат изведени всички украинци едновременно.

По данни на Верешчук тежко ранените и медиците са в действителност 60, споделя тя в изявление за публичната телевизия. Вицепремиерът признава, че договарянията за извънредно сложни.

Украинският президент Володимир Зеленски удостовери в в ежедневното си видеообръщение в петък вечерта за договарянията. " В момента се водят доста комплицирани договаряния за идната фаза на евакуационната задача - извозването на тежко ранените и медиците ", сподели Зеленски.

Der Standard написа, че от няколко дни Верешчук се пробва благодарение на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст да беседва с съветската страна за вероятен излаз. " Възможно е резултатът да не удовлетворява всички ", сподели тя. Въпреки това ще бъде направено всичко допустимо за спасяването на бойците, добави тя.

Междувременно Турция също се причисли към договарянията за бранителите на " Азовстал ".

На територията на завода може да се намират към момента към 1000 украински военни, доста от които са ранени. Информацията обаче не може да бъде доказана и поради прекъснатите връзки.

Мариупол, градът, който и досега няма изцяло електроснабдяване и водоснабдяване след траяла два месеца блокада, стана един от знаците на украинския отпор на съветската инвазия. Седмици наред продължиха апелите на интернационалната общественост на най-високо равнище за отваряне на зелени коридори за евакуация на цивилното население. Градът е срутен съвсем изцяло, а съветската атака там стана печално известна с бомбата пусната по театъра, послужил за леговище и с надпис " деца " от двете му страни, както и с удара по родилно поделение.

От близо месец последната цитадела на украинските военни и на полка " Азов " са точно катакомбите на огромния индустриален комплекс, където даже и съветският президент Владимир Путин съобщи, че не желае да се слага на риск живота на руснаци. Въпреки заповедта му да се спре щурма и комплекса да се блокира, съветската войска продължи с обстрела по зоната и от суша, и по въздух.

Официални източници отхвърлят това да се подценява заповедта на президента.

На 4 май Шойгу сподели, че остатъците от украинската военна формация са били несъмнено блокирани по целия периметър на Азовстал, съветските въоръжени сили не престават да се пробват да ги убедят да сложат оръжие.

Извеждането на цивилните, които се укриваха в продължение на два месеца в бомбоубежищата на " Азовстал " също бе извънредно мъчно и се реализира под егидата на Организация на обединените нации и Международната организация на аления кръст.

Още преди седмици украинският президент Зеленски сложи като алена линия живота на цивилните и военните в Мариупол за каквито и да е договаряния с Русия, като от украинската държавна администрация предложи и обособени договаряния по тази линия.

И към днешния ден набези от небето, от земята и опити за нахлуване по суша към " Азовстал " продължавата по данни на Петро Андрюшченко, консултант на кмета на Мариупол.

" Цинизмът на врага се ускорява. Окупаторите атакуват освен бранителите на " Азовстал ", само че и техните фамилии ", написа в обществените мрежи той.

Освен това Според служителя през вчерашния ден са разгласили в обществените мрежи персоналните контакти (телефонни номера, профили) на приятелките и съпругите на бранителите на " Азовстал ".

" Най-тежкото равнище на безсърдечност и цинизъм. Всички ние сме длъжници на бранителите на Мариупол ", разяснява Андрюшченко.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР