Киев/Вашингтон/Лондон. Съединените щати решиха временно да преместят посолството си в

...
Киев/Вашингтон/Лондон. Съединените щати решиха временно да преместят посолството си в
Коментари Харесай

ТАСС: САЩ преместиха временно своето посолство от Киев в Лвов

Киев/Вашингтон/Лондон. Съединените щати взеха решение краткотрайно да реалокират посолството си в Украйна от Киев в Лвов. Това се споделя в документално изказване, оповестено в понеделник от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от TACC .

„ Ние сме в развой на краткотрайно пренасяне на активността на посолството в Украйна в Лвов ”, се споделя в документа. В същото време ръководителят на дипломатическото ведомство на Съединени американски щати споделя, че повода е „ трагичното ускорение на натрупването на съветски сили “ на границата с Украйна.

Освен това държавният секретар на Съединени американски щати увери, че страната му продължава да поставя " откровени старания за реализиране на дипломатическо решение " на обстановката към Украйна. Вашингтон продължава контактите с Москва след телефонния диалог сред президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън в събота и диалога сред държавния секретар на Съединени американски щати и съветския външен министър Сергей Лавров в същия ден, сподели Блинкен. Според него по-нататъшното развиване на събитията зависи от Русия. „ Пътят към дипломацията остава действителен, в случай че Русия реши да си сътрудничи добросъвестно “, сподели държавният секретар.

Според него „ посолството ще продължи да взаимодейства с украинското държавно управление, координирайки дипломатическата работа в Украйна “. „ Продължаваме също по този начин да поставяме интензивни дипломатически старания за деескалиране на рецесията “, сподели Блинкен. Според него решението за краткотрайно пренасяне на посолството е " оправдана защитна мярка ", която " по никакъв метод не подкопава " отговорностите на Съединени американски щати към Украйна. „ Нашият ангажимент към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна е непреклонен “, сподели Блинкен. Той още веднъж прикани всички американци, останали в Украйна, краткотрайно да изоставен страната.

Държавният департамент на Съединени американски щати е инструктирал чиновниците на посолството в Киев да унищожат компютрите, телефонната система на посолството и мрежовото съоръжение, преди да се реалокират в Лвов. Това заяви в понеделник The Wall Street Journal, цитирайки документи на Държавния департамент.

Посолството на Съединени американски щати в Украйна в това време прикани американците в Украйна неотложно да изоставен страната.

" Ситуацията със сигурността в Украйна остава непредвидима заради възходящата опасност от съветски военни дейности. Ситуацията може да се утежни бързо. Американските жители в Украйна би трябвало неотложно да изоставен страната, употребявайки публичен или частен превоз ", се споделя в изказването.

В изказването се прецизира, че американските жители към този момент могат да влизат в Полша от Украйна през сухопътната граница. Това не изисква никакво авансово позволение. Посолството на Съединени американски щати откри в Полша покрай Граничен контролно-пропусквателен пункт през полско-украинската граница център за приемане на американци, влизащи от Украйна.

По-рано Държавният департамент на Съединени американски щати предложи на американците в Украйна неотложно да изоставен територията на тази страна.

Британското посолство в Киев обаче продължава да работи, само че част от личния състав му беше изместен в Лвов по отношение на хипотетичната опасност от нахлуването на Русия в Украйна. Това съобщи във вторник в изявление за Sky News ръководителят на външното министерство на кралството Лиз Тръс.

„ Преместихме част от нашия личен състав в западната част на Украйна, в Лвов, само че поддържаме дипломатическо наличие в Киев. Възнамеряваме да го поддържаме и в идващия интервал, само че сигурно следим непрекъснато обстановката в Украйна, с цел да можем да помогнем английските жители, като в това време подсигуряваме сигурността на нашите чиновници “, сподели тя.

Тръс също по този начин акцентира, че е „ към момента прекомерно рано “ да се разисква въпросът какъв брой бежанци от Украйна би било готово да одобри Обединеното кралство при положение на спор.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР