Киев. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожия в Южна

...
Киев. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожия в Южна
Коментари Харесай

Politico: Русия е изключила ЗАЕЦ от електрическата мрежа на Украйна

Киев. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Запорожия в Южна Украйна беше изключена от електрическата мрежа, заяви украинският нуклеарен оператор „ Енергоатом “ в четвъртък, предупреждавайки, че това основава риск за сигурността, написа европейската редакция на Politico .

„ Действията на нашествениците доведоха до цялостното изключване на АЕЦ от електрическата мрежа — за първи път в историята на централата “, се споделя в изказването на компанията.

Електроцентралата, която има шест реактора, два от които работят, беше завладяна от съветските войски през март, само че ежедневната й работа остава под контрола на украинския личен състав.

Украинската енергийна компания съобши, че пожарите в депата за пепел покрай електроцентралата на два пъти са прекъснали последния електропровод, свързващ оборудването с украинската мрежа. Той добави, че три други преносни линии „ са били развалени по време на съветски обстрел по-рано “.

Въпреки това назначеният от Русия регионален шеф съобщи: „ В момента електроснабдяването на всички градове и области на Запорожка област е възобновено “ от централата след по-ранни спирания, заяви CNN.

Рафаел Мариано Гроси, общоприет шеф на Международната организация за атомна сила, сподели пред France 24 по-рано в четвъртък: „ Ако имате прекратено външно зареждане на централата и по този метод зареждането на охладителната система на реакторите, тогава може доста, доста скоро да попаднете в място, където не желаете да бъдете “ и това евентуално може да „ докара до нуклеарна повреда “.

Гроси добави, че към момента договаря за изискванията на задача за сигурност на МААЕ в Запорожие и се надява да отиде там „ до дни “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР