Киберзащитата и регулаторното съответствие на Община Велико Търново вече са

...
Коментари Харесай

Община Велико Търново внедри модерна киберзащита


Киберзащитата и регулаторното сходство на Община Велико Търново към този момент са на напълно друго равнище, вследствие на внедряване на система Acronis Cyber Protect Cloud
(снимка: Община Велико Търново)

Община Велико Търново вкара система за киберзащита Acronis Cyber Protect Cloud, с цел да съблюдава по-лесно и по-ефективно условията на GDPR и тези за отбрана на персоналните данни на жителите и чиновниците си. Платформата размени досегашните собственоръчно написани скриптове за бекъп и остарялата антивирусна стратегия.

„ Нуждаехме се от автоматизирано решение за бекъп и възобновяване, което да не изисква огромни финансови разноски ”, раказа доктор Павел Христов, шеф отдел „ ИТ ” в Община Велико Търново. „ Освен това искахме киберсигурност от по-високо равнище, с цел да защитим данните на нашите жители и го получихме – с Acronis Active Protection ”.

Двоен напън

Като държавно ведомство, Община Велико Търново стопанисва огромен размер чувствителни данни – и за жителите, и за личния състав. Това я слага под контрола на режими за регулаторно сходство като GDPR, ориентирани към отбрана на сензитивните персонални данни, и надлежно на риск от санкции и други наказания, в случай че не успее да отбрани тези данни от кражба, подправяне или загуба.

Подобно на Община Велико Търново, всички общини са подложени на двоен напън. От една страна, би трябвало да се защищават от хакерски атаки като рансъмуер, които се стремят да изкопчат пари на база отговорностите за отбрана на поверителността, а от друга би трябвало да запазят доверието на своите жители.

До този миг Община Велико Търново работеше с онаследен антивирусен артикул, основан на сигнатури, дружно с ръчно осъществяване на бекъп и трябваше да откри метод да пази данните си в допълнение, което на собствен ред изискваше по-стабилно решение за киберзащита.

Очакванията бяха решението да прави автоматизиран бекъп на база на заложени графици, да има решение за възобновяване без сътрудник и да подсигурява киберсигурност. Съответната технология трябваше да обхване построената ИТ среда, основана на Microsoft Hyper-V, с 3 физически сървъра и 19 виртуални машини.

Управляема сигурност

Община Велико Търново си партнира с доставчика на услуги за управляема сигурност Diamatix за внедряването на Acronis Cyber Protect Cloud с модернизиран бекъп и дейна отбрана. Внедряването лиши три дни, през които беше извършена и демонстрационна сесия за ИТ личния състав на общината.

Същият сътрудник на Acronis, който ръководи бекъпа и възобновяване, употребява изкуствен интелект, с цел да следи в действително време работата с данни в машината. Той непрестанно сканира интензивността при въвеждане и извеждане на данни, с цел да разпознава необикновени или подозрителни действия, типични за рансъмуер и други злонамерени офанзиви от вида на масирано криптиране на файлове.

Например, в случай че даден развой се опита да шифрира данни или да инжектира злоумишлен код, Acronis Active Protection неотложно стопира този развой и уведомява админа, че е разпознал подозрителна активност. След това админът избира да блокира активността, като я добави към листата за отвод, или да задейства, като я добави към листата с позволени действия.
още по темата
Ако някои файлове са били изменени или криптирани преди офанзивата да бъде открита и прекъсната, Acronis Cyber Protect Cloud автоматизирано ги възвръща, като по този метод анулира всички неподходящи резултати от офанзивата.

Градът към този момент разполага с автоматизирано решение за бекъп, основано на графици за възобновяване и киберсигурност, което поддържа 19 виртуални машини и три физически сървъра. Месечните и седмичните архиви с размер над 1,30 TB се съхраняват автоматизирано в дейта център. Diamatix поддържа, следи и управлява архивирането и възобновяване до и от дейта център във Франкфурт, Германия.

Подобрена ИТ успеваемост

Внедряването на Acronis Cyber Protect Cloud с модернизиран бекъп и дейна отбрана фрапантно усили ИТ успеваемостта и регулаторното сходство на общината. Преди това ИТ отделът на общината изпълняваше ръчно скриптове за бекъп, само че в този момент може да разчита на изцяло автоматизиран режим на бекъп.

В момента екипът пази всички чувствителни данни на жителите и покачва регулаторното си сходство посредством прибавяне на киберсигурност и аварийни копия отвън физическата локация (в облака).

Други преимущества включват ценово-ефективна поддръжка, генериране на доклади, наблюдаване и професионални услуги. „ Бъдещите ни проекти включват внедряване на разширена отбрана на крайните точки за всички работни станции, употребявайки артикули на Acronis благодарение на Diamatix ”, сподели доктор Христов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР