Киберпрестъпниците намериха своята златна мина в извънредната ситуация заради коронавируса.

...
Киберпрестъпниците намериха своята златна мина в извънредната ситуация заради коронавируса.
Коментари Харесай

Фейк оферти за лекарства и защитни маски заливат интернет

Киберпрестъпниците откриха своята златна мина в изключителната обстановка поради ковид. Компанията Smart Protection, профилирана в битката с пиратството и подправянето в мрежата, приготви отчет по искане на европейски организации, който  проследява и анализира търсенето на медикаменти в интернет. В него се показва, че 58% от противозаконните доставки на медикаменти, маски и диагностични проби, свързани с ковид, са открити в обществените мрежи, до момента в който 38% са свързани с платформи за електронна търговия като Amazon или Alibaba.

„ Целта, която преследваме с отчета, е да помогнем на испанските и европейските организации и институции за битка с разпространяването на подправени материали, свързани с ковид в Интернет. Искаме да помогнем да се определи кои медикаменти и маски се споделят, от кое място, по кое време и по какъв начин “, споделя Карлос Хименес, продуктов управител на Smart Protection, пред ABC.

За подготовката на това изследване компанията се концентрира върху мониторинга на 13 характерни медикамента, както и други здравни материали, свързани с пандемията. Според отчета, най-разпространените измами с лекарства са при три антивирусни средства : Арбидол, Хидроксихлорохин и Фавипарир. По същия метод се открояват и други артикули като маски, по-специално KN95, FFP2 и N95.

„ Арбидол, Хидроксихлорохин и Фавипарир излизат непрестанно в лъжливи вести. Появата на подправени изследвания, в които се споделя, че тези медикаменти оказват помощ, предотвратяват или лекуват COVID-19, ги прави доста забавни. Профилите на снабдители, които употребяват мрежата за продажба на свързани с ковид материали, не са регистрирани и нямат позволение да продават медицински произведения “, добавя Хименес и напомня, че продажбата на лекарства в Испания е позволена единствено на аптеки или снабдители, които имат позволение от страната.

За да заобиколят рестриктивните мерки, които имат лицензираните онлайн магазини като Amazon, киберпрестъпниците употребяват кодове вместо името на медикамента , който теоретично се предлага. Например, в отчета се отбелязва, че кодът “155213-67-5 ” се употребява като основна дума за намиране на Ритонавир в онлайн магазините, до момента в който за Ремдезивир - различен антивирусен препарат, кодът е „ 1809249-37-3 “. Тези номера се появяват в описанието или в заглавието, с което се оферират продуктите. Често те са съпроводени от думи като „ Korona Virus “, „ Wuhan Virus “ или „ Corona 19 “, с цел да улеснят интернет потребителите да ги намерят, когато търсят материал, обвързван с пандемията.

„ Кибер нарушителите имат толкоз голямо въображение, че ни принуждават непрестанно да дешифрираме техните кодове “, споделя Хименес.

Начинът на работа на киберпрестъпниците зад този тип измами е разнороден. Например, измамите, които се популяризират посредством обществените мрежи, са реклами, които пренасочват потребителя към уеб страници, където се продава съответното лекарство или артикул. „ Това, което търсят в тези случаи, е да откраднат данните на вашата банкова карта . Това е метод да се избегнат контролите, които имат онлайн магазините “, прибавя Хименес.

Прави усещане, че профилите в обществените мрежи, от които се правят измамите, са новосъздадени, чиято дълготрайност на живот, която варира от една до две седмици . Те също оферират връзки за покупка, които насочват жертвата към уеб страници. Докладът отбелязва, че от името на маските KN95, FFP2 и N95 са основани голям брой сметки. Въпреки че нямат доста почитатели, те са съумели да основат до 463 000 наличие в Instagram през времето, през което мониторинга е траял.

„ В случай на лъжливи медицински произведения, които се появяват от името на търговски платформи като Amazon или Alibaba, потребителят може да закупи лекарство, което идва в кутия със съединяване, което не лекува и не съблюдава испанските разпореждания. То може да бъде серум, захар или даже нещо, което вреди на здравето “, изясни продуктовият шеф на Smart Protection.

Онлайн магазините и обществените мрежи оптимално спомагат за секване на този жанр измами, дори активно отстраняват нещата, които намерят, споделя Хименес. " Трябва да е ясно, че тези платформи не стоят зад продажбата на тези артикули “, акцентира той.

Източник: abc.es

Редактор: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР