Киберномадите работят за онези, които имат нужда от тях. Това

...
Киберномадите работят за онези, които имат нужда от тях. Това
Коментари Харесай

Киберномадите са наемниците на новото време

Киберномадите работят за тези, които имат потребност от тях. Това са хора, които не са обвързани с идеологии с изключение на своята и са подготвени да изпълнят задача на всеки, който може да им заплати. Това са стотици хиляди специалисти с разнороден опит и друго равнище на експертиза. Те са свободни източници на IT запас. Те са наемниците на новото време.

Това сподели специалистът по киберсигурност Ясен Танев, шеф на Zucchetti Bulgaria и част от екипа на Дигитална национална коалиция. Разговорът ни с него единствено открехва завесата към огромната тематика за пазара на труда в бранш киберсигурност. Пазар, който има своята светла, само че и много рискова сенчеста страна.
От тъмната страна
Ако някой кибервоенен маниак реши да си наеме специалисти, а етиката не проговори у тези номади и те изберат неговата идея, може да се окаже, че няма да има териториална яснота на киберармията му, разяснява Ясен Танев. Те ще са на всички места, свързани, пътуващи, изменящи се. Ще получават заплащания в криптовалути и ще живеят под радар на зоните за сигурност или пък ще честват следващия си удар на остров измежду океаните.

Киберномадите без морал са риск. Те освен могат да реагират в киберпространството, само че могат да осъществят и физическа измама, употребявайки дронове или обществено инженерство. “

Времената се трансформираха, ние хората би трябвало да познаваме и разпознаваме заканите, споделя Танев. Според него общностите би трябвало да бъдат още по-активни и да обменят информация между тях. А страната и Европейски Съюз – да бъдат сътрудници, само че да не се изключват и бизнес субектите, общностите, всеки един субект.

„ Само по този начин ще можем да оцелеем като тип, тъй като не машините са отговорни. Хората, които злоупотребяват с тях обаче, са. Етиката е идващото познание, което би трябвало да развием измежду хората и сигурно измежду IT експертите и тези, които се концентрират върху киберсигурността “, уверен е Ясен Танев.
От светлата страна…
… обаче е комплицирано. Там е водеща етиката, само че пък провокациите са големи. От една страна, би трябвало да се пазят доста повече субекти, а от друга – неналичието на фрагменти е крещяща. Големият проблем освен световно, само че и в България, е, че би трябвало не обособени хора с самостоятелни познания, а екипи от експерти да работят дружно, въз основата на доверие и посредством висок морал да пазят ползите на притежателя на системата и данните му, отбелязва Ясен Танев.

В България има положителни експерти, множеството от тях работят по задгранични планове и имат насъбран опит. Млада и енергична група разрастваща образованието си в университети, също по този начин ще бъде подготвена до 3-5 години. Но даже тогава ще има дефицит на фрагменти. “

Според него, с цел да успеем да задоволим глада от експерти с опит, подготовка и документи, имаме един единствен късмет – да променим метода, по който работи киберсигурността.

„ Да базираме нужните услуги върху еластични екипи от програмисти със познания, според от стадия на развиването на тактиката за киберсигурността на компанията, само че по отношение на размера, бранша и моментната потребност. Тук ще дойдат от изгода общностите. А общностите ще са длъжни да подсигуряват професионализма и да станат опция на корпорациите “, изяснява Танев.

Другата наложителна посока, в която би трябвало да се влага, акцентира той, е всеобщото обучение. Експертът е безапелационен, че то би трябвало да стартира от началните класове с понятията като цифрова хигиена (б.р. – съществени привички за държание в цифрова среда). Да продължи в междинните учебни заведения, в часовете по осведомителни технологии, само че и в нови дисциплини като общество и медийна просвета (да се научим да разпознаваме подправени вести и да филтрираме съдържание) и несъмнено колкото и да ви е необичайно може би в настоящия миг – с учене през целия живот за обкръжаващите ни киберзаплахи.

За тази цел, с цел да бъдем цифрово разрастващо се общество, би трябвало да създадем стратегия за осведоменост, стратегия за самокритика на знанията ни и стратегия за ранно предизвестие, сходна на предизвестията за магнитни стихии и урагани. “

На въпрос за развиването на пазара за споделени услуги за сигурност в България, Танев сподели, че подобен сега действително няма.

В международен мащаб има снабдители на решения за сигурност, които оферират част от услугите, основани върху споделена инфраструктура. Създадените центрове за оперативна киберсигурност (SOC) са учредени на корпоративни услуги.

„ Но общностите стартират да се разсънват и човешките връзки, основани по време на събития, академични акции и други мероприятия стартират да носят чувството за екипна работа и удоволствието от това. А това е път към еластичните екипи, спазващи етичните кодекси на общностите, в които се раждат “, разяснява Танев.
Въпросът за образованието
Развивайки тезата нагоре за потребността от експертиза, съгласно Ясен Танев, който е и учител в два университета, е доста значимо да знаем, кой какъв брой действително знае и какви празноти е нужно да покрие според от характерните му потребности.

Според него би трябвало да бъдат дефинирани следните равнища:
Ниво на осведоменост, когато четете и сте осведомени с настояща информация Ниво на тест и самокритика, когато можете да потвърдите знанията си или самокритика, с цел да разберете къде се намирате и къде да подобрите знанията си, и то още веднъж в подтекста на потребността ви в сегашната ви позиция или проектите ви за кариерно развиване. Ниво академична степен или професионална подготовка – тук към този момент приказваме за стратегии, които подсигуряват подготовка, проби и равнище на професионално или академично качество от съответните институции. Университетите би трябвало да подсигуряват качеството, а професионалните учебни заведения да се борят за известност и подготвени фрагменти за базовите равнища на IT промишленост. Ниво сертифицирани експерти. Това равнище изисква интернационалните документи и права за осъществяването на одити по характерни стандарти. Това равнище е надграждане на предходните и България има потребност от свои експерти, работещи на нашия пазар.
Танев отделя и една специфична категория – държавната администрация. Към момента Институтът по държавна администрация развива тактика и би трябвало да бъде подсилен, с цел да стане част от тази интегрирана система за киберсигурност.

За първи път на конференцията AI N’ CYBER на 5-6 октомври дружно ще застанат един до различен участниците в общата екосистема на подготовка, обучение и държавна администрация. Вярвам, че ще сложим началото на едно неповторимо партньорство. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР