Кибератака удари уебсайтовете на украинските държавни сайтове и големи банки

...
Кибератака удари уебсайтовете на украинските държавни сайтове и големи банки
Коментари Харесай

Мощна кибератака удари Киев

Кибератака удари уебсайтовете на украинските държавни уеб сайтове и огромни банки във вторник, оповестиха украинските управляващи, оповестява АП.

Атаката, последната от няколко хакерски интервенции, ориентирани към Украйна, пристигна след седмици на ескалиращи опасения, че Русия може да нахлуе в прилежащата ѝ страна.

Най-малко 10 украински уеб страницата стопираха да работят заради DDOS офанзиви, в това число тези на Министерството на защитата, Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Клиентите на най-голямата държавна банка в Украйна " Приватбанк " и държавната " Сбербанк " оповестиха за проблеми с онлайн заплащанията и приложенията на банките.

" Няма опасност за средствата на вложителите ", се споделя в изказване на Центъра за стратегически връзки и осведомителна сигурност на украинското министерство на информацията. Заместник-министърът Виктор Жора удостовери за хакерска атака.

Министерството допусна, че Русия може да стои зад случая във вторник, без да даде детайлности. " Възможно е агресорът да е прибягнал до тактичност на дребни проблеми, защото нападателните му проекти не работят като цяло ", се споделя в изказването.

В средата на януари Украйна упрекна Русия, че стои зад хакерска атака, която краткотрайно деактивира към 70 украински държавни уеб страницата по едно и също време. По време на офанзивата от предишния месец в оповестено известие се показва, че украинците би трябвало " да се опасяват и да чакат най-лошото ".

Русия извърши една от най-опустошителните хакерски атаки в миналото против Украйна през 2017 година с вируса NotPetya, причинявайки вреди от над 10 милиарда $ в международен мащаб. Вирусът, също маскиран като ransomware, изтрива цели мрежи.

Съединени американски щати упрекнаха Русия, че се готви да нахлуе в Украйна и акцентира, че киберсигурността остава съществена грижа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР