КЕВР орязва исканията на ЕРП-тата, затова общественият гняв не трябва

...
КЕВР орязва исканията на ЕРП-тата, затова общественият гняв не трябва
Коментари Харесай

Въглеродните емисии вдигат цената на тока

КЕВР орязва настояванията на ЕРП-тата, по тази причина публичният яд не би трябвало да е към КомисиятаСмяната на енергийния модел от Европейски Съюз ще наложи незабавно да отворим нови мощности, които не замърсяват околната среда, споделя проф. Атанас Тасев
Цената на тока за бита да се усили приблизително с 3,48%, предлага Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/. Според постъпилите претенции на трите електроразпределителни компании, токът за клиентите на ЧЕЗ ще нарастне с 3,46%, за ЕВН – 3,59%, Енерго Про – 3,38%. На 7 юни, петък, е публичното разискване. Потърсихме за коментар по тематиката един от уважаваните специалисти в региона на енергетиката – проф. Атанас Тасев.
 

- Проф. Тасев, съществуват ли действителни аргументи да се желае покачване на цените на електрическата сила?
- Естествено. Но за уместност ще направя конкретизиране, че разясняваме цените на електрическата сила в контролирания бранш, където ценообразуването се прави от КЕВР, според разходно-ориентиран  сметкоплан, по методика, одобрена с решение на Министерски съвет. Законодателят е планувал действително съществуващата динамичност в производството, потреблението, капиталовия развой, параметрите на националната икономическа макрорамка и дава опция на предприятията в контролирания електроенергиен бранш да ги отразяват  в бизнес-моделите и при смяна да дават поръчка за промяна на цените. КЕВР е регулиращ, а не регистриращ орган, заради което предложенията на предприятията от бранша пред Комисията са единствено начало на разговора с край -  издаването на административен акт, с който новите цени влизат в деяние. Наблюдавайки работата на комисията от нейното основаване установявам, че тя всекидневно работи рестриктивно по повод настояванията на сдруженията в контролирания бранш, работещи  в изискванията на „ натурален монопол “ и постоянно прави корекции  на цените надолу, от време на време прекомерно. От съвещанието на Комисията на 4 юли 2019 година стана ясно, че в случай че се одобряват декларираните претенции на сдруженията, цените на електрическата енергия за крайния консуматор следва да се усилят от 1 юли с 50% по отношение на настоящите. Прекалената рестрикция на КЕВР обаче основава проблеми във финансовата резистентност на бранша и е време за открит диалог в обществото, тъй като „ сдържането “ на цените действително не пази ползите на обществено слабите и енергийно бедните, само че унищожава енергийната ни система.
- Какво по-конкретно постанова настояването за по-високи цени?    
- Този регулаторен интервал е необикновен и се характеризира с настъпилото драстично  покачване на цените на главните енергийни запаси и съпътстващите разноски към тях. Основният мотив за желаното покачване на  цените на електрическата енергия е забележителното (шоково) повишаване  на цена на въглеродните излъчвания, които са главен разход на множеството производители и консуматори на фосилни горива в Европа. През последната една година цените на въглеродните излъчвания на международните пазари се покачиха няколко пъти. Допреди година се търгуваха на цени в границите на 5-8 евро за звук, до момента в който сега са към 25 евро. Като се има поради високия коефициент на излъчвания на нашите електроцентрали, употребяващи въглища, то за един Мвтч създадена електрическа енергия се емитират приблизително 1,4 тона въглероден диоксид. При планирана цена от 30 евро за звук в края на 2019 година, тецовете би трябвало да заплащат 42 евро за Мвтч за излъчвания, при нулева цена на електрическата енергия.

Това повишаване неизбежно води до по-високи разноски

които следва да бъдат отразени в себестойността на създадената продукция. Причината за това нарастване са напъните от страна на Европейски Съюз да наложи, само че с стопански способи, потреблението от ден на ден на „ зелени “ източници на сила, а производството и потреблението на фосилни горива да намалее фрапантно. Прогнозите на международните специалисти са за най-малко двукратно или по-голямо нарастване на цената на въглеродните излъчвания в границите на идващите 15 година, което слага бъдещето на термоцентралите под риск от затваряне.
Освен това енергийни специалисти предвидиха, че фрапантният растеж на цените на излъчванията се чака да докара до затваряне на мощности и дестабилизиране на енергийния бранш. Това ще понижи конкурентоспособността на стопанските системи в страните от района и ще има извънредно отрицателен обществен резултат, защото ще бъдат закрити работни места, а косвено ще посегне на приходите и ще утежни стандарта на живот на хората. Тези отрицателни резултати ще бъдат усетени сигурно и в България.
- Какъв тъкмо е механизмът при тези излъчвания? Кой би трябвало да ги закупува и по какъв начин?
- Производителите и потребителите на фосилни горива като петрол, въглища и природен газ са преобладаваща част от потреблението на съществени енергийни източници по света. По предписание те са измежду главните замърсители и са задължени да вземат участие в европейската „ Схема за търговия с квоти на излъчвания на парникови газове “. При нея работи правилото „ замърсителят заплаща “. Плащането се състои в закупуване на разрешителни за издаване на избрани количества парникови газове при производството на електрическа и топлинна сила. Целта на схемата е да насърчи на пазарен принцип развиването на ниско емисионни и високоефективни технологии. В сходство с поставените цели, въглищните мощности в Европейски Съюз се чака да се понижат от 139 ГВт през 2018, до 88 ГВт през 2025 година, 58 ГВт - през 2030 година За Германия, която е водеща в този развой, се чака с 50% понижаване на мощностите, а от там - излъчванията (производството) от Топлоелектрическа централа до 2030 година. За Полша се възнамерява 20% понижаване до 2030 г.; за Англия - от 10 ГВт през 2018 година, на 0 ГВт през 2026 година При нас нещата наподобяват много трагично. Правим финален опит да спасим въгледобива и производството на електрическа енергия от Топлоелектрическа централа, като интензивно се работи по народен План за въвеждане на Механизъм за обезпечаване на потенциал (МК). МК обаче е краткотрайна мярка със период на деяние не по дълъг от 10 година
След влизане в действие на новия електрически правилник за изграждащи се нови мощности, характеризиращи се със EPS (Emission Performance  Standard) от над 550 гр/кВтч, те няма да могат да вземат участие или получават заплащания от МК. Това значи, че на страната са нужни незабавно няколко нови енергоблока, работещи в изискванията на „ ниско емисионен “ „ надкритичен “ режим, с цел да запазим отчасти въгледобива и да подсигуряваме стабилността на енергийната ни система в „ подвърхов “ режим.
След 1 юли 2025 година съществуващи мощности, характеризиращи се със EPS (Emission Performance  Standard) от над 550 гр/кВтч и над 350 кг СО2/година/киловат, не могат да вземат участие или получават заплащания от МК.
За да не изпуснем още веднъж европейския нормативен трен, би трябвало да успеем до края на годината да спазим следната процедура:
• Да се изготви незабавно национална Оценка на адекватността на ресурсите, допълваща европейската;
• Да се дефинират рисковете/опасенията за адекватността на националните ресурси;
• Да се създаде и разгласява План за осъществяване на ограничения за унищожаване на регулаторни отклонения и недостатъци на пазара
При тази процедура Европейска комисия се произнася със мнение по ограниченията в Плана в период до 4 месеца и в случай че ограниченията са незадоволителни, се вкарва МК, само че единствено като последна и краткотрайна мярка. Видно от периодите и изискванията за присъединяване в тази процедура, ние към този момент се „ съревноваваме с времето “. Всичко това следва да се знае от необятната публика, с цел да се оцени сложността и отговорността на дилемите, които вземат решение министерството на енергетиката и КЕВР.
- Българите от дълго време са недоволни от високите цени на тока. Какво не знаят те?
- Българинът постоянно се оплаква от поскъпванията, които се постановат от КЕВР, само че никой не обръща внимание на цените в други европейски страни. Отново подсещам, че КЕВР ползва доста по-рестриктивни способи в ценообразуването в контролирания бранш, в сравнение с е належащо и не следва да насочваме публичния яд към неговите чиновници. Освен това би трябвало да се знае, че цените на свободния пазар в преходната година бяха по-високи от тези в контролирания и това принуди огромна част от потребителите да се завърнат на контролирания пазар. Всяка година, когато КЕВР афишира своето решение за повишение на цените в контролирания бранш, ставаме очевидци на остра реакция от обществото. Участието на либерализирания пазар сподели, че спектърът от условия към участниците става много по-широк и комплициран, което още веднъж породи носталгия към контролирания пазар. Отчитайки тази наклонност, през идващия регулаторен интервал са

планувани 12 979 765 Мвтч за контролирания пазар, които са с към 600 000 Мвтч повече

от изтичащия регулаторен интервал. Всичко това се прави под знака за отбрана интереса на крайния консуматор и опазване конкурентоспособността на стопанската система, само че основава проблеми в сигурността и успеваемостта на енергийната ни система. Преди доста години директното използване на демократичния модел в ръководството на енергийната система на Съединени американски щати докара до “калифорнийския синдром “.  В резултат на прекомерната либерализация на пазара се получи резултат на „ угнетяване “ на капиталовия развой в енергосистемата, което докара до нейното раздробяване, с произлизащи от това колосални загуби за стопанската система на щата. Очевидно е, че нашата енергетика на този сериозен стадий от своето развиване има потребност от преразглеждане на модела. Акцентът върху общественият резултат на енергетиката и произлизащите от това капиталови рестрикции слага под риск освен енергетиката, само че и стабилността на страната. Което значи, че в идващите месеци целият експертен капацитет на страната следва да се концентрира в търсенето на съответно решение.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР