Керацуда е местен сорт грозде, от който се прави пивко

...
Керацуда е местен сорт грозде, от който се прави пивко
Коментари Харесай

Керацуда

Керацуда е локален вид грозде, от който се прави пивко бяло вино. Той е присъщ най-вече за югозападните лимити на страната. Неголеми насаждения участват в Кресненско, Санданско и Симитлийско. Съществуват сведения, че се среща и в Албания. Сред нашенците сортът е прочут още като древник, мисирчино и бяла бреза.

Листата на керацуда са светлозелени, заоблени, със междинен размер, петделни, притежаващи триъгълни зъбци. При листата присъщото е, че са по-широки, в сравнение с дълги. Чепката е със междинен размер, тежаща към 150 грама. Тя е с формата на цилиндър и е мощно сбита. Зърната са заоблени, оцветени в жълтеникава или жълта боя. Те са със междинен размер и тежат към 2 грама.

Случва се да бъдат деформирани. Вътрешната част не е изключително месеста. Въпреки това тя е сладникава и приятна на усет. Месото е покрито с дебела, транспарантна кожица. Плодовете на керацуда се употребяват в свежо положение. Те също по този начин се употребяват в производството на бели трапезни виновност, имащи прелестен усет и особено благоухание. Плодът е подобаващ и за приготвянето на ликьорни виновност.

Керацуда се развива най-успешни на хълмисти терени с положително ревю. Сортът е относително резистентен и устоя на суша, а също и на по-ниски температури. Не е обиден и от изгниване. Ако лозите се развиват удобно, се следи избухлив напредък и отлична родовитост. Добивът също е висок. Керацуда се причислява към сортовете грозде, които зреят относително късно. Беритбата при тези лози настава в края на месец септември.

 Лозя

История на керацуда

Смята се, че керацуда е вид, който вирее по тези земи от доста епохи. Съществуват разнообразни митове, обясняващи от кое място произлиза името на сорта. Както знаем лозарството е било публикувано още по византийско време. Тогава един пълководец минавал около лозе от този вид грозде и погледът му се спрял върху подредените зърна на гроздовете. Той мощно се впечатлил от тях и даже ги сравнил със зърната на своята брачна половинка.

Тя се казвала Керацуда. Така този вид почнал да носи това название. Някои го наричали и царевица поради подредените му и сбити гроздове. Към днешна дата той се отглежда най-вече в Кресненско. Винопроизводителите още се чудят по какъв начин по този начин се получава, че единствено час, откакто виното се налее от каца, трансформира оцветяването си.

Характеристика на керацуда

Виното, създадено от сорта, се характеризира със сламено-жълт цвят, който незабавно притегля погледа. В Илинденци го назовават царицата на виновността. Местните хора са уверени, че виното създадено там, е с най-хубави вкусови качества. Налице са и кехлибарени отенъци. Ароматът при този гроздов балсам е тънък и прелестен, кондензиран с цветисти нотки. При отпиване и най-неопитното небце може да усети свежестта и деликатната екзотика на виното. Местните винопроизводители споделят за него, че е доста пивко, само че и доста бързо замъглява съзнанието на човек. Съветват да се приема постепенно и на дребни глътки. Но и в дребни количества.

Поднасяне на керацуда

За да можем да представим керацуда в най-хубавата светлина пред нашите посетители, би трябвало да се съобразим с някои характерности на виното. Преди сервиране е целесъобразно да го охладим леко, като според от възрастта то бива изстудявано до друга температура. Ако разполагате с по-младо вино, температурата му би трябвало да се придържа към 8-9 градуса. Ако пък е отлежало, е добре да е малко по-топло, т.е. към 10-12 градуса.

 Риба

Когато поднасяйте виното, изберете подобаващи за задачата чаши. Най-добре се спрете на универсалната чаша за бяло вино. Тя е подобаваща за съвсем всички типове бели виновност, тъй че в случай че нямате на разположение, само че решите да си закупите, бъдете сигурни, че сте създали много практична покупка.

Съдът се отличава със стройна конструкция и със столче със междинен размер. В долната си част чашата гладко се уголемява, а в зоната към столчето гладко се свива. В горната част също се стеснява. Хармоничните извивки на съда разрешават при отпиване първо да се усетят киселите нотки на виното, а по-късно и сладките.

Виното от сорта керацуда е идеално за съчетаване с риба и морски деликатеси, като, несъмнено, не би трябвало да овкусени с прекомерно тежки подправки, с цел да не се приглушат вкусовите качества на гроздовия балсам. Подходящи специалитети в тази ситуация са Хек със сметана, Пържен хек с чеснов сос, Бяла риба на фурна, Филе от акула с съветски сос, Акула в белтък, Печена скумрия в майонеза, Пушена скумрия и други Можете да се спрете на всевъзможни специалитети със стриди, раци, скариди, омари, калмари, октоподи. Ако морската кухня не ви подхожда, можете да подберете блюда с по-леки птичи меса.

Ще се радвате на незабравими резултати, в случай че съчетаете керацуда с Желирани пъдпъдъци, Печени пъдпъдъци в цитрусов крем, Печена яребица, Пиле в пергамент, а също и с Пиле в зелен бадемов сос. Можете да съчетаете виното с разнообразни типове омлети. В тази категория ви предлагаме Рулца от омлет със спанак и Омлет Асорти на фурна. По-смелите гастрономи съчетават керацуда с круши, ябълки и праскови. Общо взето всички, присъщи за нашите географски ширини, плодове биха могли да се употребяват като мезе за виното. Допълнително могат да се подсладят със захар или мед.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР