Казват, че супата събужда апетита и настройва стомаха за основното

...
Казват, че супата събужда апетита и настройва стомаха за основното
Коментари Харесай

Как да станете Властелинът на супите

Казват, че супата разсънва апетита и настройва стомаха за главното ядене. Тя е отражение на по-бавно течащия живот - когато готвиш чорба, няма за къде да бързаш. Е, ние колкото и под напрежение и забързан метод на живот да водим, постоянно би трябвало да намираме време за една топла и сгряваща душата купичка със чорба. Тя би трябвало да се подготвя, тъй че да бъде вкусна, богата и засищаща.

Ето няколко съвета при приготвянето на разнообразни супи:

При приготвянето на зеленчукови супи посоляването става най-после, когато супата е подготвена сварена. Често обичаме да използваме бульони, само че къде къде по-добър мирис и усет се реализира от самите артикули, които вземат участие в супата. Може единствено да ги запържим авансово за малко в малко масло или зехтин.

Друг метод е супата да се вари на пара под похлупак, т.е. слагаме количество вода, колкото желаеме да е супата, слагаме всички артикули и подправки в тенджерата и затваряме капака. Слагаме на мощен котлон да загрее за към 5 минути, след което понижаваме котлона на 3 или 4 степен и оставяме за към 1 час (зависи какъв тип чорба правим), без да отваряме капака. Накрая, когато супата е подготвена, изключваме котлона, отваряме капака и прибавяме единствено сол.

Ако продуктите в супата са небогати на нишесте, тогава към запържените зеленчуци се прибавя и брашно (когато се поръсват запържените зеленчуци, се разрежда със студена течност, с цел да не стане на гранули). Плътност на супата може да реализираме, в случай че прибавим и натурално нишесте, авансово накиснато във вода (на 2 литра течност се поставят 2 с.л. нишесте, накиснато в 6-7 с.л. течност и се разбърква. Изсипва се в края на варенето). Друг метод за втвърдяване на супите е в края на варенето да се прибавят 1-2 с.л. картофено пюре.

Накрая може да се направи застройка по желание: пресечена (от разрушени яйца), от прясно или кисело мляко с разрушени белтъци, единствено от мляко или от сметана.

 Как да станете Властелинът на супите Снимка: Добринка Петкова

При приготвянето на супи от телешко, свинско или агнешко е хубаво да се употребяват джолан, гърди или плешка, а от пилешко - крилцата, фенерът или бутчетата. Месото постоянно се залива със студена вода. Към бульонa се прибавя необелена добре измита или обелена и авансово запечена глава лук. Така бульонът става доста апетитен.

Когато супата заври, се образува пяна, която отстраняваме с решетъчна лъжица. Тази пяна съставлява коагулирал белтък, който няма хранителна стойност. Супата от месо се посолява по средата на готвенето ѝ.

Подходящи подправки за супите от телешко и свинско са магданоз, целина, дафинов лист, индийско орехче, чубрица, черен пипер и мащерка; за тези от агнешко - джоджен, девесил, калоферче; за тези от пилешко - магданоз, целина, розмарин, босилек, мащерка, риган, черен пипер, лимонен сок. Месните супи също може да се застройват или сгъстяват, както зеленчуковите.

 Бобена чорба

За приготвянето на рибени супи се употребяват глави, хрущяли и кости на по-мазни риби (сом, шаран, калкан и др.). Най-лесно е да се сложат костите, дружно с няколко зърна черен пипер в завързан тензух. Рибената чорба се сварява бързо (за към 20 мин), като може да се включат всевъзможни ароматни зеленчуци - моркови, целина, пащърнак, праз лук и други Като подправки се употребяват копър, лимонен сок, магданоз, хрян, девесил, джоджен и други

При приготвянето на супи от фасул и леща, би трябвало да се съблюдава правилото, че съотношението вода-продукт е 5:1. Подходящи подправки за чорба от зрял боб са джоджен, сушени червени чушки, целина, магданоз, девесил, чубрица. В супата от леща пък наложително се прибавят скилидки чесън, винен оцет, чубрица и магданоз, червен пипер.

 Супа от леща

Има още едно предписание - в една порция чорба би трябвало да има най-малко 300 мл бульон.

За декорация на супи могат да се употребяват пържени пресни подправки, чипс от разнообразни артикули или крутони.

За да си създадем пържени пресни подправки, са ни нужни няколко стръка пресни подправки (босилек, розмарин и др.), най-добре тези, които сме употребявали, с цел да овкусим супата. Необходими са още 2 с.л. нишесте и олио за пържене. Нишестето се разтваря хубаво в към 100 мл хладка вода. В него за към 1-2 мин се потапят подправките. След това се запържват в нагорещено олио също за 1-2 мин и се изваждат върху кухненска хартия с цел да се отцеди мазнината.

Чипс може да си създадем от бекон или кашкавал, като се режат на тънки ленти и се наредят в тава върху хартия за печене. Пекат се на 180 градуса до златисто.

 Супа с крутони

За да си създадем крутони, е належащо да нарежем на дребни равни кубчета няколко филии самун. Разпределяме кубчетата в тава, полишаме ги леко със зехтин и ги овкусяваме с риган, мащерка и пармезан. След това се пекат за към 10 мин в мощно загрята фурна.

За да си създадем брускети, е належащо да нарежем на тънки филийки франзела, залива се със зехтин и се пече до златисто. След това се поръсват най-различни подправки - босилек, риган, чубрица, чесън на прахуляк, червен пипер и други и се оставят да изстинат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР