Казват, че е по-добре да си обект на завист, отколкото

...
Казват, че е по-добре да си обект на завист, отколкото
Коментари Харесай

Благородната завист – вредата, облечена в копринена рокля

Казват, че е по-добре да си обект на злоба, в сравнение с обект на съчувствие.

Завистта нормално поражда обиди, клюкарствуване, нечестни номера. Като резултат от завиждането или ще забиеш нож в гърба на сътрудника, постигнал триумф, или ще спреш порива за хвърчене на приятелката си късметлийка. Когато завистта е благородна обаче, смисълът и деянията на това възприятие се трансформират. В корена на думата се съдържа раждането и богатството, положителното. Но може ли една злоба да роди положително и какво ще е то?

Благородната злоба работи като мотор, даващ сили да постигнете същото, и даже по-добро, от другия. Ако завиждате благородно, значи завистта ви е лишена от отрицателния си заряд. Искате да сте на мястото на другия, само че не и с цената на това той да бъде засегнат. Всеки се стреми по един или различен метод да се развива и в този случай благородната злоба към постигнатите резултати на другия могат да бъдат добра мотивация. Честото разглеждане на фотосите на приятелката ви от екскурзията й до Тайланд може да ви подейства отрезвяващо. За да спестявате, превръщайте възможните покупки в нощувки или други възможни удоволствия. Наистина ли имате потребност от пети чифт сандали? Макар и понижен, 70 лева не е ли доста за този панталон? Със спестената сума от двете покупки бихте могли да си платите визата и да си позволите лукса да посетите будистките храмове Ват-Йан. Благородната злоба работи като морков от метода с магарето и моркова. Виждате триумфа на другия, а щом той може да успее, за какво да не можете и вие. Мислете градивно и ще го постигнете.

Благородната злоба може да ви сближи с съумелия човек, с цел да почерпите от опита и знанията му, с което да увеличите и личния си капацитет. Ако индивидът до вас е съумял, той е директният източник на работещо ноу-хау. Пийте от този извор. Знанията се добиват в учебните заведения и университетите, само че опитът може да се почерпи единствено от човек, персонално изпитал и преборил се с компликациите, конкуренцията и провокациите. Ако не виждате противник и директен съперник в лицето на другия, а човек със познания, които бихте могли да поемете, изградете нужните за това връзки.

Заради благородната злоба може да създадете по-тясна другарска връзка с другия. А един нов другар в никакъв случай не е непотребен. Общите ползи и тематики на диалог са най-хубавият път за доближаване. Проявявайки интерес към забавното нещо, което му се е случило, скока в кариерата или житейската смяна, си отваряте доста мотиви за връзка. Стига да го вършиме с чисто сърце и без задни мисли, може да си спечелите още един скъп другар.

Благородната злоба е мотив и вие да се зарадвате. А всяко позитивно възприятие работи тонизиращо на психическото ви здраве.

Благородната злоба е предизвикателство към морала на индивида. В природата ни е заложено да завиждаме даже за дреболии. Но неоспорим факт е, че точно завистта е породила голям брой нововъведения и е работила като фактор за напредъка на обществото. Да постигнеш напредък, само че без отрицателни чуства, хитринки и злобни номера, е същинско предизвикателство. Възпитанието на възприятията никога не е по-маловажно от възпитанието на потребни маниери и поведение в обществото. Обикновено завистниците подлагат на критика постигнатото, търсят дребни недостатъци или акцентират дефекти от друга област на живота на щастливия човек. Приемете триумфа и шанса на другия като даденост, като заслужено получени, поради труда или претърпените от него минали неволи. Вземете образец от него и работете, с цел да достигнете неговото богатство.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР