Казимир Попконстантинов намира уникален артефакт преди половин векМанастирът с най-стария

...
Казимир Попконстантинов намира уникален артефакт преди половин векМанастирът с най-стария
Коментари Харесай

Надписите от Крепча влязоха в дигиталния свят

Казимир Попконстантинов намира неповторим артефакт преди половин век Манастирът с най-стария запис на кирилица в света пази славата на Златния век на България
 

Русенският университет се похвали преди дни, че негови учени са цифровизирали в Крепченския феодален скален манастир най-старите надписи на кирилица в света. Духовният храм се намира край село Крепча, покрай гр. Опака и крие голям брой скални надписи, два от които са скъпи.

Един от тях е надпис, който се смята за първия, който е датиран на кирилица в света - подложен е на скалите в разцвета на Златния век на България - през октомври 921 година.

По наличие надписите от Крепча описват за монаси и книжовници - за светия отец Антоний, както и за неговите възпитаници Михал и Пафнутий.

Манастирът и неговата стенна " литература "

Макар да не е измежду най-известните скални манастири у нас, крепчанският е доста забавен и извънредно скъп поради двата си надписа.

Първият, регистриран от бащата на българската археология Шкорпил, е ситуиран в пет реда, съдържа общо 134 букви, изсечени, по думите на откривателите, с уверена ръка. Надписът гласи: " + В името на Отца и сина и Светия дух. Тук почива праведният отец Антони +. А който направи в черквата житница, да дава отговор пред бога. Написа недостойния Михаил. Амин. " Това е

единственият феодален писмен монумент

с такова наличие, носещ в себе си клетва-предупреждение към този, който оскверни църквата-гробница, като я употребява и за вместилище (хамбар).

Надписът няма директни инструкции за времето на изписването му. Но професор Казимир Попконстантинов повдига историческата при изследването на манастира при започване на 70-те години на предишния век.

Той намира втори надпис, който се състои от девет реда и е достигнал до нас доста развален. Запазените са 59 букви. Четат се относително ясно първите три реда. Това, което е непокътнато, гласи: " В 921 година през месец октомври умря раб божи Антон... "

Надписите и историята

Надписът е неповторим с информацията, която дава за умрелия отец Антоний. Видно от наличието, той е заровен в 921 година, т. е. шест години преди гибелта на цар Симеон Велики и 25 година преди Св. Иван Рилски, считан за учредител на отшелничеството в средновековна България. Наличието в първия надпис на епитета " свят отец " пред името на умрелия създател на скалната обител, приказва за почитта, с която се е употребил. С по този начин обозначената си година на изписване, графитът се явява най-ранно датираният на кирилица в света.

В Крепчанския скален манастир интерес съставляват и шестте староеврейски и рунически надписа. Наличието на многочислени надписи и рисунки в манастирския комплекс демонстрира, че в него са творили книжовници и граматици, свързани със столицата Велики Преслав. За това приказват и

два печата на цар Симеон

открити в покрайнините на скалната обител.

Обителта е наслада за окото на посетителя

Крепчанският скален манастир се намира на 2 км от с. Крепча и на 20 км от гр. Попово. През 2007 година манастирът е трансфорат в по-достъпен туристически обект. До него е построен метод посредством стълба с парапети. За страдание, свободният достъп до неохраняемата археологическа полезност е довел до появяването на нови графити и надписи върху скалните структури, нанесени от недобросъвестни гости.

Манастирът е построен на три равнища в скалите и включва отшелнически килии, крипта и черква. До междинната тераса, където се намира църквата " Всички български светии ", има сложени дървени стълби, които улесняват туристите.

Скалната обител край Крепча крие благоприятни условия за развиване на културно-исторически и поклоннически туризъм. Още повече, че той има стратегическо местонахождение - среща се наоколо до пътя Попово-Русе и средновековния Червен. Ако сте решили да го посетите, наложително посетете и намиращата се на 10 км Гаговска гробница от времето на траките. В землището на близкия гр. Опака има още две тракийски гробници.

Гробницата до с. Гагово

е от IV век пр.н.е., най-вероятно на тракийски държател от племето на гетите. Многократно разбивана и претърсвана от иманярите, през днешния ден тя е в трагично положение. В нея има дромос (коридор), правоъгълно помещение и две долепени една до друга кръгли гробни камери, свързани с проход между тях. Перфектно са завършени каменните блокове, употребявани за градежа. Те са идеално гладки и прилепващи до милиметър един до различен. Гробницата се намира на към 4 метра под равнището на земята.

Манастирът последователно се трансформира в туристически  

магнит за феновете на поклонническия туризъм

Ръст на визитите в Крепчанския феодален скален манастир регистрират в Опака. От 2020 година общината ръководи средновековната обител, работи се по архитектурното й планиране. И в този момент посетителите са впечатлени от историята, от епиграфските надписи и от монашеството по тези земи - картина, доразвиваща се и непрестанно обогатявана през годините, излиза наяве от информация на Регионалния исторически музей в Търговище. Другото, което притегля туристите, е красивата естествена панорама, която се разкрива от височината на манастира.

Обектът се посещава от проведени групи и обособени туристи, знаещи за манастира и любопитни да го видят на място.

По покана на община Опака известният откривател и проектант проф. Николай Тулешков към този момент работи по планиране на уголемение на туристическите благоприятни условия на скалния манастир. Амбициите сега са, с изключение на реституция и консервация, да се работи и по социализацията на обителта. Идеята е в бъдеще да бъде проектирана и построена приемна постройка за посетителите, както и да бъде самостоятелен паркинг.

Заради деклариран интерес музеят изготвя поклоннически направления, в който ще бъдат включени Скалният манастир край Крепча и манастирът " Св. Марина " в с. Каран Върбовка. Уговорено е през есента в Опака проведено да дойдат членове на туристически клубове от Русе, разрастващи активност в Русенското поломие. При визитата на Крепчанския скален манастир ще им бъдат показани замъци към манастира:  Гърчиновско градище от Първото българско царство до с. Гърчиново, ранновизантийската цитадела " Джин кале " в местността " Беш кладенец " (Пет кладенци) на 500 м от Скалния манастир и " Бююк кале " - цитадела от времето на Второто българско царство в местността " Ряката " в землището на Опака, старинни чешми и други забележителности в покрайнината.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР