Казанлък. В храм Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина

...
Казанлък. В храм Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина
Коментари Харесай

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Казанлък. В храм „ Св. Йоан Предтеча “ бе маркирана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ .
Слово за дата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение изнесе уредникът в Исторически музей „ Искра ” Мариана Ибришимова. „ Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всевъзможни политически различия и пристрастия. Всички българи са обединени от концепцията за обединяване. Нещо рядко срещано в българската история. Затова девизът „ Съединението прави силата ” се трансформира в национално обръщение и лозунг, който стои на постройката на Народното събрание от 1911 година до през днешния ден. И има своята годност и в наше време. Защото в огромния свят, когато огромните народи от дълго време са се разпознали, ние би трябвало да покажем най-малко национално единение ”, сподели тя.
Тематичен рецитал изнесоха децата от театралния състав при Народно читалище „ Освобождение ” в село Шейново с началник Росица Зланкова.
Сред формалните посетители на събитието бяха ръководителят на Общинския съвет Николай Златанов, предстатиле на Общинска администрация, Общественият медиатор на Казанлък, общински съветници, представители на куртурни институти и патриотични организации.
Неслучайно всяка година на 6 септември Денят на Съединението се отбелязва точно в храм „ Св. Йоан Предтеча “. В таци църква през 1885 година казанлъчани се стичат, когато идва първата публична депеша, с която те научават, че е настъпил моментът на същинското им избавление. Малко по – късно в Казанлък идва и самият княз Александър I, с цел да удостовери обстоятелството на Съединението.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР