Казанлък. Преподавателят по стара история д-р Петър Делев от Исторически

...
Казанлък. Преподавателят по стара история д-р Петър Делев от Исторически
Коментари Харесай

На официална церемония в Казанлък ще бъде връчена 16-та награда „Проф. Александър Фол“ на преподавателя по стара история в СУ „Св. Климент Охридски“ д-р Петър Делев

Казанлък. Преподавателят по остаряла история доктор Петър Делев от Исторически факултет на СУ „ Свети Климент Охридски “ е 16-ят притежател на премията „ Проф. Александър Фол “, която се присъжда за проучване и принос в популяризирането на тракийската просвета, оповестиха от пресцентъра на Община Казанлък . Богатата научна биография, впечатляващата преподавателска и дейна изследователска активност са главните причини на комисията, взела решение за отсъждане на премията на учения. Резултатите от ръководените от проф. доктор Делев теренни археологически изследвания намират израз в огромен брой научни изявления и проучвания. Наред с това, Комисията регистрира възпитаването и образоването на редица генерации български археолози, съдействали с научния си труд в изследването на разнообразни аспекти на тракийската проблематика.

Престижният приз на Община Казанлък е връчван през годините на одобрени български учени, посветили своето дело на проучване на мистериите на античните траки, продължители на големия принос в областта на тракологията на най-изтъкнатия български ценител на историята и културата на античната тракийска цивилизация проф. Александър Фол, създател на Института по тракология към Българската академия на науките през 1972 година. След гибелта на проф. Фол, по негово предпочитание, прахът му е разпилян на едно от най-вълнуващите древнотракийски светилища – мегалитът на Богинята-майка в планината Сърнена Средна гора над село Бузовград, община Казанлък.

Официалното награждаване ще се организира довечера от 20.30 часа на откритата сцена в парк „ Тюлбе “ в Казанлък, където ще бъдат открити 16-те Празници в Долината на тракийските царе, със спектакъла на Общински спектакъл „ Любомир Кабакчиев “ - „ Мистериите на траките – Орфей “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР