Казанлък. Изграждащият се Птицеглав тракийски кораб, който ще бъде една

...
Казанлък. Изграждащият се Птицеглав тракийски кораб, който ще бъде една
Коментари Харесай

На язовир „Копринка” пред граждани бе представен изграждащият се Птицеглав тракийски кораб, който ще бъде една от туристическите атракции на Община Казанлък

Казанлък. Изграждащият се Птицеглав тракийски транспортен съд, който ще бъде една от туристическите атракции на Община Казанлък, бе показан пред обществеността, на язовир „ Копринка ”, където се сглобява, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . От артисти на Театър „ Любомир Кабакчиев ” пред присъстващите бе показан обред, който траките са практикували при стартирането на кораби на вода. За построяването на тракийския птицеглав транспортен съд пред присъстващите приказва ръководителят на плана Атанас Димитров, който обоснова нуждата на всяка една част от кораба с разнообразни исторически причини. Към този миг е приключен корпусът на кораба, подредени са ребрата на кила и са сложени бордови пояси от обшивката, които стaбилизират целия корпус. „ Подобни кораби в древността са строени от недопечен дървен материал и навън ”, разясни Димитров. След седем инспекции от Морска администрация следва и осма ревизия, в която ще бъдат тествани обшивката и градивни детайли, движимата част на кораба, която е оборудването му, като такелаж, блокове, весла, пайоли и така нататък Предстоят и някои довършителни работи по укрепването на кораба, преди той да бъде зазимен. Атанас Димитров разясни, че екипът работещ по плана, след доста проучвания взема решение, че птицата, кото би трябвало да бъде сложена на кораба е жерав. " Това е птицата, с която траките взели участие в обединението на морските нации. Той е свещена птица освен на Аполон, само че и на Хермес. Знаем, че траките са извеждали своя античен генезис от боговете и доста са почитали боговете Арес и Хермес ”, сподели Димитров.
През миналите две години, от началото на плана, е изработен специфичен асортимент на дървения материал - дъб, направени са детайлите, а през 2018 година корабът бе съединен и бе изработен стрес – тест. Корабът е конструиран въз основата на фреските от храма Мединет Хабу, като са употребявани почти фреските като форма на кораба и като величина, само че е прибавен и личния опит на екипа.
Ръководителят на плана Атанас Димитров разясни, че сега са направени още оръжия, такелажи, железни структури, платното на кораба, весла, птичите глави, в двата края на корпуса.
На демонстрацията на язовир „ Копринка ” участваха заместител – кметът Даниела Коева и шеф – кабинет на кмета Сребра Касева. По думите на Касева, задачата на демонстрацията е да се покаже на тези, които демонстрират интерес към птицеглавия транспортен съд, че грубата част от построяването му е завършена, остават довършителни действия, които ще бъдат осъществени във времето, тъй че следващата година при хубаво време корабът да бъде пуснат на вода в язовир „ Копринка ”.
Предстои да бъде завършена документите на плавателния съд, както и да премине той през още няколко инспекции. „ С това алегорично събитие искахме да покажем, че без значение от скептицизма на някои, този транспортен съд ще бъде една от туристическите атракции на Казанлък обвързвана с тракийското завещание и туристите ще имат опция да вършат своите разходки с този транспортен съд по водите на язовир „ Копринка ”. Корабът ще бъде едно самобитно продължение на огромния план „ Светът на траките ”, с който кандидатства Община Казанлък. Оказва се, че от ден на ден туристи изявяват предпочитание да бъдат част от мистерията на събитията ”, акцентира Касева.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР