Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев нареди на силите за сигурност да

...
Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев нареди на силите за сигурност да
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан нареди: Стреляйте по протестиращи без предупреждение! |

Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев подреди на силите за сигурност да стрелят без предизвестие против протестиращи, които той назовава " бандити " и " терористи ", с цел да потушат безредиците. Това се случи един ден, откакто Русия изпрати войски в страната, предава " Ройтерс ".

Силите за сигурност наподобява управляват улиците в главния град Алмати тази заран, само че към момента се чува пукотевица след дните митинги, в които десетки хора бяха убити, а обществени здания - опожарени и ограбени.

" Бойците не са свалили оръжията си, те не престават да правят закононарушения или се приготвят за тях. Боят против тях би трябвало да продържен до дъно. Който не се съобщи, ще бъде погубен - споделя Касъм-Жомарт Токаев в тв послание. - Разпоредих правоприлагащите организации и армията да стрелят и убиват без предизвестие. "

Токаев упрекна подготвени в чужбина " терористи " за най-тежкото принуждение в централноазиатската страна през последните 30 години.

В същото време, съветският министър на защитата съобщи, че повече от 70 самолета летят непрекъснато, с цел да водят съветски войски в Казахстан и в този момент оказват помощ на управляващите да управлява главното летище в Алмати, в началото завладяно от протестиращи.

Протестите започнаха в отговор на нарасналите цени на горивата и прераснаха в всеобщо придвижване против държавното управление и някогашния водач Нурсултан Назарбаев (81 г.), най-дългогодишният властник в някогашна руска република. Той съобщи президентския пост на Токаев преди три години, само че се счита, че фамилията му държи контрола в столицата Нур Султан.

Вътрешният министър съобщи, че 26 " въоръжени нарушители " са били " премахнати " и че 18 служители на реда и чиновници на националната армия са били убити от началото на митингите. Държавната телевизия оповестява за повече от 3 700 ареста.

В петък сутринта пукотевица се чува покрай основния площад в Алмати, където предния ден бойци водеха боеве с протестиращи. На няколкостотин метра тялото на мъртъв човек лежи в цивилна кола - предава кореспондентът на " Ройтерс ". В друга част на страната оръжеен магазин беше ограбен. Надигат се и други градове в огромната страна с 19-милионно население. Интернет е спрян от сряда и това затруднява определянето на мащаба на насилието.

Бързото разполагане на съветски войски сподели готовността на Кремъл да употребява мощ, с цел да наложи въздействието си в някогашния Съветски съюз, отбелязва " Ройтерс ". Войските бяха изпратени под шапката на Организацията на Договора за групова сигурност, включваща Русия и още пет някогашни руски съюзнически републики. Твърди се, че са изпратени към 2 500 бойци, които ще останат в Казахстан няколко дни или седмици.

Москва " застава зад Казахстан и постъпва по този начин, както би трябвало да постъпват съдружници " - споделя зам. външният министър Александър Грушко.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки съобщи, че Вашингтон следи от близко разполагането на съветски сили и ще следи за всяко нарушение на човешките права и " всевъзможни дейности, които допускат завладяването на казахски институции ".

Токаев твърди, че руснаците не са въвлечени в борби, нито в " елиминирането на бойци ".

Назарбаев не е бил забелязан, нито чут от началото на митингите.

Казахстан е огромен производител на нефт и най-големият производител на уран в света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР