Каймата е една от основните съставки на българската национална кухня.

...
Каймата е една от основните съставки на българската национална кухня.
Коментари Харесай

Защо да си направим агнешка кайма?

Каймата е една от главните съставки на българската национална кухня. Има десетки ястия, които се подготвят с месния артикул. Използваме каймата за супи, съществени ястия, скара, както и за изработването на сурово-пушени, варени и сушени салами. В България главно се употребява кайма от свинско месо, от телешко или примес от двете.

В други елементи на света обаче и изключително в мюсюлманския свят с огромна респект се употребява агнешката кайма. Това, несъмнено, не е обвързвано само с религията, а и поради невероятните вкусови качества на продукта, както и многочислените му здравословни изгоди.

Както при множеството типове кайма, по този начин и агнешката не е от 100% чисто месо. В направата й се употребява към 20% телешко. В страните отвън Близкия изток от време на време се употребява и свинско.

Агнешката кайма е доста по-крехка, по-лесно се оформя и няма това свойство да се разпада, както се случва с другите типове. Агнешката кайма има характерен усет и мирис, които придават на ястията чувство за ориенталска екзотика.

Основните преимущества на агнешката кайма обаче са многочислените й изгоди за човешкото здраве. На първо място, месото понижава риска от сърдечно-съдови болести.

Каймата е забележителен източник на омега-3 мастни киселини, които пазят телата ни от възпаления и заболявания на кръвоносните съдове. Също съдържа и огромно количество кoнюгиpaнa линoлoвa ĸиceлинa, която потвърдено понижава риска от възпаления и топи телесните мазнини.

 агнешко месо

Агнешката кайма има високо наличие на селен и цинк – субстанции, които ни защищават нервната система, оказват помощ на зрението и поддържат имунитета. Не на последно място, те резервират косата здрава, оказват помощ за по-бързото зарастване на раните, подтикват мъжката и женската плодовитост.

Агнешкото е и богат източник на витамините В1, В2, В6 и В12, които подтикват метаболизма и понижават неприятния холестерол. Честата консумация на агнешко контролира кръвната захар. Точно и по тази причина се предлага на диабетици. То подтиква по-бързата обработка на въглехидратите в организма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР