Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в

...
Кая Калас официално подаде оставка като министър-председател на Естония в
Коментари Харесай

Премиерът на Естония подаде оставка

Кая Калас публично подаде оставка като министър-председател на Естония в четвъртък, с което работата на държавното управление й в този състав завърши. Но тя към този момент има нови съдружни сътрудници, заяви Евронюз.

На 3 юни Калас в профил лявоориентираната " Централна партия " от двупартийната коалиция след ескалация на напрежението по отношение на политиките за разноски и обществени помощи.

Оставката на премиерката беше условност, нужна за сформиране на ново държавно управление. В изказване Калас, която оглавява дясноцентристката " Реформаторска партия ", благодари на министрите, с които управлява страната в продължение на година и половина, като сподели, че обединението е направила „ доста положителни и страхотни неща “ макар COVID-19, войната на Русия против Украйна и енергийната рецесия.

Първата жена министър-председател на Естония към този момент реализира съглашение със социалдемократите и дребната консервативна партия " Отечество " (Isamaa) за сформиране на новото държавно управление. Тройната коалиция ще има 56 места в 101-местния парламент.

За петък е планувано изключително съвещание на Народното събрание, на което Калас ще изиска мандат да ръководи с новите сътрудници.

Президентът Алар Карис сподели в туит, че се надява " новото държавно управление да стартира активността си още идната седмица ".

Следващите постоянни избори в Естония са планувани за март 2023 година

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР