Каузата за съхраняване и по-разумно управление на океаните и моретата

...
Каузата за съхраняване и по-разумно управление на океаните и моретата
Коментари Харесай

Куаузата "опазване на океаните и моретата" събра над 6 млрд. евро

Каузата за запазване и по-разумно ръководство на океаните и моретата събра над 6 милиарда eвро откакто водачи, министри и делегати от 112 страни, представители на частния и гражданския бранш, банки и институции поеха разнообразни задължения да заделят обилни финансови средства и да извършат съответни дейности в идващите няколко години, които да отидат за отбрана на океаните, заемащи 70% от планетата.

Обещаните средства и начинания бяха обществено декларирани по време на двудневна конференция " Our Oceans " в Малта, проведена от Европейския съюз. Специални посетители на събитието са английският принц Чарлз, принцът на Монако Албер ІІ и йорданската кралица Нур. Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери се включи в конференцията на втория ден от събитието.

Средствата ще финансират по-решителни дейности против замърсяването на морските води, главно против пластмасовия боклук, който остана акцент до края на срещата, за доста разширение на предпазените морски територии, за подсилване на морската сигурност, резистентен лов на риба, планове на кръгова стопанска система и старания за справяне с климатичните промени в сходство с Парижкото съглашение и задачите за стабилно развиване.

Делегатите оповестиха основаването на нови морски предпазени територии, които обгръщат повече от 2,5 милиона кв. м. Площта им се равнява на половината територия на целия Европейски съюз.

До края на 2017 година Европейската комисия ще приключи " амбициозна стратегия " за ограничение на пластмасата за еднократна приложимост, микрочастиците и макрочастиците, уточни пред публицисти първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс " Трябва да преминем от линеарна към кръгова стопанска система. "

 Франц Тимерманс пред публицисти
© Европейска комисия

Франц Тимерманс пред публицисти

Той акцентира на един от уговорките на Брюксел, а точно, че до края на 2017 година ще прекрати използването на пластмасови чаши за еднократна приложимост във всички своите здания в Брюксел. " Ако океаните са застрашени, това се отнася и за нас хората. Те изхранват планетата ни и нас хората и ни свързват с други нации по целия свят, " акцентира Тимерманс.

 Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери се включи в конференцията на втория ден от събитието
© Европейска комисия

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери се включи в конференцията на втория ден от събитието

В първия ден заместител ръководителят на Европейска комисия Федерико Могерини и еврокомисарят по околна среда, лов на риба и морско дели Кармену Велла оповестиха от името на Европейски Съюз, че над 550 млн. евро ще отидат за начинания за справяне с проблемите на моретата и океаните.

Комисарят по развиването Невен Мимица удостовери от името на Европейски Съюз и в партньорство с Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн ангажимент за стабилно ръководство на океаните.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР