Катя Казанджиева е финансов директор на компанията Глориент. Дружеството е

...
Катя Казанджиева е финансов директор на компанията Глориент. Дружеството е
Коментари Харесай

Катя Казанджиева: За да получиш добър резултат, трябва да полагаш усилия

Катя Казанджиева е финансов шеф на компанията " Глориент ". Дружеството е профилирано в построяването на търговски и логистични паркове. Освен това е част от акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България ".

Какво e Вашето обучение - по какъв начин го избрахте, къде завършихте и по какъв начин Ви оказа помощ за кариерата?

Завършила съм " Финанси ", профил " Корпоративни финанси ", в УНСС. Избрах го още в гимназията, имах ясна визия какво желая да работя. В момента работя като финансов шеф, т.е. при мен има цялостно покритие сред подготовка и заемана позиция.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кое персонално качество смятате, че най-вече Ви оказа помощ по тази причина?

Компанията ни е дребна и през цялото време на работата ми съм заемала тази позиция. Но пътят до нея беше сложен. Започнах работа като стажант през лятото в банка без възнаграждение. След три месеца ме видяха и ми предложиха да бъда назначена на трудов контракт. След три години в банката взех решение, че желая да изучавам още и е добре да стана инспектор. Кандидатствах в огромните пет (това беше преди години) и от две компании получих предложение за работа. Бях инспектор в продължение на два одит сезона. Натрупах несъмнено скъп опит, който употребявам и до през днешния ден. Но в последна сметка усещах, че това не е мястото за мен. Избрах да работя в корпоративния бранш и станах финансов надзор в частна компания. Следващата ми позиция беше финансов шеф. Смятам, че с помощта на ясното ми виждане какво желая, съм съумяла да измина този логически път.

Защо избрахте да работите в България?

За мен въпросът дали да живея/работя отвън България в никакъв случай не е бил на дневен ред. Моята сестра живее в Канада от дълги години и елементарно бих могла да намеря опция да я вървя след. Но това не е моето място. Смятам, че камъкът тежи на мястото си. Това е моята страна и желая да направя каквото е във опциите ми тя да се развива в позитивна посока.

Според Вас кои са най-важните качества, с цел да успее човек в България?

Ще се опитам да ги изброя, като номерацията е условна. Не настоявам, че някое е по-важно от останалите. Първото е да бъдеш предвидлив, да мислиш бързо. Второто е да имаш предпочитание за осъществяване на работата си. Това важи за всяка една сфера на живота. Третото е да си подготвен да поемаш отговорност и да носиш следствията от взетите решения. Четвъртото е да бъдеш предприемчив, да полагаш старания да промениш практиката към по-добро. Петото е да се осмеляваш да изразиш мнение, друго от това на индивида, който е над теб. Младите хора би трябвало да схванат, че така наречен върховен мениджмънт не е в детайлите и те са хората, които могат да преценяват всички плюсове и минуси на едно решение. От тях се чака да проучват обстановката и да дадат в скъсен тип есенцията от информацията, както и да предложат обосновано решение. Не постоянно индивидът на върха може да реши всичко за малко време. Шестото е да имат предпочитание да учат непрестанно. Всяко ново познание е потребно, даже към дадения миг да не се вижда с какво тъкмо. Седмото е да имат висок морал. Има и доста други качества, само че това е основата.

Кое е най-важното качество, което търсите у младите/новите чиновници?

Трудно може да се назове единствено едно качество. Но в случай че въпреки всичко би трябвало да избера някое от изброените нагоре, това ще бъде високият морал. Без него не можеш да имаш доверие на индивида, а по какъв начин да работиш с него, в случай че не му вярваш?

Какво би трябвало да се промени в образованието?

Има несъгласие сред метода на показване на информацията и новото потомство. Децата са заобиколени от средства за информация с изключителни благоприятни условия, а в учебно заведение получават познания от учебници, в които има прекалено много елементи. Изисква се от тях да запомнят, а не да мислят. Развиваме паметта им, а не уменията и познанията за действителния живот. Скучно им е. Важна е ролята на учителя. Има вдъхновяващи преподаватели, които съумяват да реализират чудеса с децата с помощта на метода си на преподаване.

Какъв вид чиновник предпочитате - приключил в България или приключил в чужбина?

Не би следвало да има значение. И двамата имат своите преимущества и дефекти, тъй че този индикатор не е водещ при избора на сътрудник.

По-скоро оптимист или по-скоро черноглед сте за бъдещето на България?

Оптимист съм. Имаме невероятни благоприятни условия, виждам от ден на ден хора, които са решени да вършат нещо за развиването ни. Всяко начало е мъчно, само че един път набрал инерция, процесът няма да може да бъде спрян. Трябва да имаме религия в себе си.

Какво прави Вашата компания за развиването на образованието в България?

По линия на участието ни в КРИБ сме взели участие в тяхна самодейност, обвързвана с образованието.

Според Вас по какъв начин може да бъде решен казусът с намирането на фрагменти в България?

Би било отлично, в случай че можеше да се отговори с няколко фрази на този въпрос. Вариант е да заимстваме от практиката на други страни, които следят ученици/студенти в гимназиите/университетите и им оферират опция за професионална реализация незабавно щом завършат образованието си. Също по този начин, в Германия към университетите са наети съветници, които гратис се срещат със студенти или приключили приблизително обучение, на които им следва да аплайват, и им оказват помощ да изберат подобаваща компетентност. Може да се търсят разновидности за сходно встъпление и у нас.

Кое е умението/качеството, което най-често липсва на младите/новите чиновници?

Търпението. Разбирането, че с цел да получиш добър резултат, би трябвало да полагаш старания, от време на време по-дълъг интервал от време.

Колко значима би трябвало да бъде заплатата за начинаещия чиновник?

Няма еднопосочен отговор на този въпрос. За едни няма значително значение, защото имат финансова поддръжка. Но в случай че би трябвало да се издържаш самичък, заплатата се трансформира във фактор.

 Снимка 338603

" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Моите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1-ви март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР