Бившият оперативният директор на компанията Meta Шерил Сандбърг напуска борда

...
Бившият оперативният директор на компанията Meta Шерил Сандбърг напуска борда
Коментари Харесай

Коя е Шерил Сандбърг - бившият оперативен директор на Meta, който напуска борда на компанията?

Бившият оперативният шеф на компанията Meta Шерил Сандбърг напуща борда на шефовете. Това разгласи тя е обществената мрежа Фейсбук. 

„ С признателност и изпълнена със мемоари, известявам борда на Meta, че няма да се кандидатирам за преизбиране този май “, написа Сандбърг в обява във Фейсбук.

54-годишната Сандбърг има богат и дълготраен опит в компанията. Тя идва на работа във Фейсбук през 2008 година като заместител на Марк Зукърбърг, след към седемгодишна кариера в Гугъл. Може да каже, че Сандбърг е дясната ръка на Зукърбърг повече от десетилетие. 

През 2012 година тя става член на борда на шефовете на компанията. По време на работата на Сандбърг в Фейсбук, компанията се издигна бързо до една от най-ценните в света с пазарна капитализация от 1 трилион $ по време на своя пик през 2021 година

Не знаем дали това това повода, само че Сандбърг разгласи напускането си от Meta в средата на 2022 година след голям брой несъгласия, които преследваха компанията и опетниха репутацията й измежду консуматори, законодатели и вложители. 

Шерил Сандберг е родена на 28 август 1969 година е американски софтуерен шеф, човеколюбец и публицист. Сандберг стана първата жена, която служи в борда на Meta Platforms. Преди да се причисли към Фейсбук Сандбърг беше вицепрезидент по световните онлайн продажби и интервенции в Гугъл и участваше в филантропския му клон Гугъл.org. Преди това Сандбърг е служила като теоретичен помощник на Лорънс Съмърс в Световната банка, а след това като шеф на кабинета му, когато е бил министър на финансите на Съединените щати на Бил Клинтън, съгласно информация в Wikipedia.

Фейсбук беше в центъра на разпространяването на дезинформация преди изборите през 2016 година и през първите дни на пандемията от Covid през 2020 година Компанията беше разследвана и проверявана в последните за незадоволителни старания за битка с езика омразата на своята платформа.

Когато Сандбърг се отдръпна като основен действен шеф на Meta през юни 2022 година, на нейния пост отиде Хавиер Оливан, който беше основен управител по растежа на Meta.

Сандбърг се сбогува прочувствено с работата си в компанията: “Да служиш като основен действен шеф на Фейсбук, по-късно на Meta, в продължение на 14 години и половина и като член на борда на шефовете в продължение на 12 години беше опция, която се дава един път в живота. Винаги ще съм признателен на Марк за вярата му в мен и за неговото партньорство и приятелство; той е лидер-визионер и също толкоз необикновен като другар, който остава до вас в положителните и неприятните моменти ”, споделя Сандбърг.

„ Благодаря ти Шерил за изключителния принос, който донесе на нашата компания и общественост през годините “, написа от своя страна Зукърбърг. 
 Шерил Сандбърг напуща ребрандирания Фейсбук след 14 години в компанията
Дясната ръка на Зукърбърг напуща Меta

Напускането на Сандбърг бележи края на една епоха за Meta

След като напусна Мета, Сандбърг посвети огромна част от времето си на организацията си с нестопанска цел LeanIn.org, която се концентрира върху овластяването на дамите на работното място и обвързваните с нея планове.

Бордът на Meta е в състав Зукърбърг, който е ръководител, някогашният на изпълнителен вицепрезидент PayPal

Пеги Алфорд, рисковият капиталист Марк Андреесен, Дрю Хюстън, някогашният старши сътрудник на McKinsey & Company Нанси Килефер, бивиятш заместник-министър на финансите на Съединени американски щати Робърт М. Кимит и други.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР