A1 България ще обжалва в съда решението на Комисията за

...
A1 България ще обжалва в съда решението на Комисията за
Коментари Харесай

Александър Димитров, A1: Много скоро клиентите може да се окажат без право на избор

" A1 България " ще апелира в съда решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се разрешава на Vivacom и United Towers да придобият инфраструктурата на " Булсатком ". Това разгласи в изявление за Money.bg основният изпълнителен шеф на А1 Александър Димитров.

Той уточни, че дори един от членовете на антимонополния орган е подписал решението с изключително мнение - тъй като, сходно на A1, счита, че договорката би трябвало да се преглежда в границите на цялостния сюжет към смяната на собствеността на " Булсатком ".
 Комисия за защита на конкуренцията пусна основна договорка към придобиването на
Комисия за защита на конкуренцията пусна основна договорка към придобиването на " Булсатком "

Антимонополният орган не видя проблеми в прекосяването на инфраструктурата на доставчика към Vivacom и United Towers

Димитров акцентира, че консолидирането на пазара единствено по себе си не е проблем за ръководената от него компания, само че това би трябвало да се случва законно и транспарантно: " Ние сме задоволително огромни, имаме лична оптична мрежа, лични канали, имаме задоволително конкурентни преимущества, с цел да се борим с тях. Това, което ни тормози, е методът, по който го вършат (разширяването на пазарния дял - б.р.) ".

Той предизвести, че, в случай че нищо не се промени, клиентите " доста скоро няма да имат избор ", а също така може да се стигне до обстановка, в която един преобладаващ състезател да притиска както останалите снабдители, по този начин и малките екрани.

Според него Комисия за защита на конкуренцията има принадлежности, с които да отбрани ползите на всички наранени страни, в това число - наложително разпродаване на част от активите след възможна договорка за придобиването на " Булсатком ".

4 канала спорт и...

A1 развива телевизионни канали със спортно наличие под марката MAX Sport. В групите на останалите български телекоми, обаче, има и огромни политематични малките екрани. Има ли компанията упоритости в тази посока?

" Двете огромни телевизионни групи на практика са монополисти. Ние имаме вяра, че има потребност от още играчи ", съобщи Димитров, само че побърза да подчертае, че компанията не е взела решение по въпроса, а и пред сходен план не липсват провокации - дребен пазар за личното наличие и съществени задължения откъм програмиране и медийно наличие.
 bTV с две промени във висшия управителен екип на медията
bTV сменя основни висши мениджъри

Позицията шеф " Програма " се поема от Апостол Пенчев

" Трябва да се реши дали има стопански смисъл за нас, дали ще добави стойност към продукта, който ние продаваме на нашите клиенти ", уточни Александър Димитров.

" Проклятието " на операторите

Неотдавна мобилната мрежа на A1 беше оповестена за най-бързата в България от Ookla. Според Александър Димитров, огромен фактор за премията е 5G ULTRA мрежата на компанията, която обаче, занапред ще разпростира капацитета си: " Самите физически характерности на технологията допускат доста по-широко потребление на 5G, в сравнение с просто да имаш по-висока скорост на телефона си или да стриймваш Netflix в по-добро качество ".

Даде и образци - самостоятелни коли, телемедицина, милиони свързани в мрежата устройства и други.
 Признание от Южна Корея: 5G се провали
Признание от Южна Корея: 5G се провали

Огромната инвестиция в мрежи от ново потомство не донесе предстоящата смяна, считат от SK Telecom

За да станат факт всички тези приложения, обаче, те би трябвало да бъдат създадени от бизнеса: " Проклятието " на операторите е, че ние първо би трябвало да влагаме и, откакто създадем мрежата работеща, фирмите, които биха употребявали мрежата, към този момент стартират да мислят за нововъведения. Без да имат мрежата, те не могат да създадат нищо ".

A1 има техническата опция да предложи на бизнеса частни 5G мрежи, към този момент се тестват съответни решения в разнообразни компании, само че към момента няма подписани контракти у нас, призна основният изпълнителен шеф на A1. " Подобни покупко-продажби и в Западна Европа към момента са необичайност. Тепърва технологията ще се развие ", означи Димитров.

Следва цялостният текст на изявлението:

През последните няколко месеца сме очевидци на очевидно изостряне на тона сред огромните телекоми у нас. " Ябълката на раздора " е ориста на " Булсатком ". Нека да напомним какво в действителност се случи и за какво A1 реагира толкоз остро?

Ние виждаме супер нападателно държание по непрогледен метод, главно от страна на БТК. Това включва няколко неща.

Ние сме най-големият клиент на БТК във връзка с каналната мрежа - неведнъж сме по-големи от всеки различен. По две аргументи - първо тъй като имаме най-голямата оптична мрежа и сме едни от дребното, които си рапортуват цялата приложимост на каналната мрежа и си я заплащат. Второ, тъй като за разлика от дребните оператори, нямаме практиката да си слагаме кабелите по клоните на дърветата.
 КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си
КРС не разреши на Vivacom да усили цените за достъп до шахтите си

Това е още един фронт в спора в телеком бранша

В един миг какво направиха - разсънват се една заран и споделят " Ние желаеме растеж с над 25% на таксите ". Без да могат да покажат никакво нарастване на разноските. Това е канална мрежа, която те са наследили още от държавната БТК, вложенията им за тази мрежа през последните 20 години са нула.

Казусът стигна до КРС, тъй като това не са естествени търговски връзки, цената към този момент не е контролирана. Когато те желаеха от КРС тази услуга да се отстрани от контролираните, имахме разбирането, че ще имаме естествени търговски връзки. Подписваме релативно дълготраен контракт, тъй че и те да имат сигурни доходи от нас, и ние да имаме ясна концепция какви ще са ни разноските.

Без никакво предупреждение, с едно бланкетно писмо оповестиха нарастване на цените едностранно. Разбира се, че няма по какъв начин да го приемем.

Имахме много конфликти във връзка с разпределението на спектъра. Винаги желаят нещо, което другите не могат да създадат.
 Vivacom (най-накрая) закупи и русенската NetWorx
Vivacom (най-накрая) закупи един от най-големите районни интернет снабдители у нас

Заради Комисия за защита на конкуренцията и спомагателни договаряния договорката лиши повече от 2 години

Истината e, че консолидирането изключително на интернет пазара е по-скоро добра вест за нас. От чисто конкурентна позиция това е по-добре, тъй като дребните снабдители не играят по разпоредбите - не рапортуват действителния брой клиенти, някои не заплащат авторски права или Данък добавена стойност и така нататък Тоест от позиция на пазарна конкуренция, регулация и бистрота, ние приветстваме резултата на изсветляване на пазара.

Затова и в самото начало, без значение, че започнаха да изкупуват нападателно дребни оператори и да си подвигат по този метод пазарния дял, ние казахме " Окей, хората имат проект за консолидация, дано си го следват ". Така че не консолидацията сама по себе си е проблем, а това, че тя се прави по непазарен и непрогледен метод.

Говорите за въпросите към " Булсатком "?

Да. Излиза обществена информация, че те са финансирали подставено лице. Ние реагираме, писахме на Европейска комисия, на Комисия за защита на конкуренцията и така нататък Тогава излязоха обществено и споделиха " Не, няма такова нещо! Това е обособена, чисто финансова договорка, нямаме желание да купуваме " Булсатком ". 2-3 месеца по-късно - към този момент имат желание.

На нас, за разлика от някои други участници на пазара, не ни е главен проблем, че те ще имат 60% пазарен дял на ТВ услуги. Ние сме задоволително огромни, имаме лична оптична мрежа, лични канали, имаме задоволително конкурентни преимущества, с цел да се борим с тях. Това, което ни тормози, е методът, по който го вършат.

" Недопустима надменност ": Конкурентите на Vivacom нападнаха договорката за " Булсатком "

A1 упрекна Комисия за защита на конкуренцията в колебливост, дружно с Yettel ще оспорват придобиването

Съвсем обикновено е в такава обстановка Комисия за защита на конкуренцията да започва задълбочено изследване. Да види пазара, да види въздействието на инфраструктурата, която купиха преди 6-7 месеца от " Булсатком ", да види въздействието на комбинираната група Vivacom плюс " Булсатком ". Тогава към този момент да се вземе решение, което да резервира ползите на останалите съперници, а и, най-важното - на клиентите. Много скоро те няма да имат избор, в случай че се продължава по този метод.

Преди дни Комисия за защита на конкуренцията разгласи, че не вижда проблем в прекосяването на инфраструктурата на " Булсатком " към Vivacom и United Towers. Как гледа A1 на това решение?

Решението очевидно не е единомислещо. Един от членовете на комисията го е подписал с изключително мнение. Дал е причини, че в действителност има централизация, че решението на комисията е незаконосъобразно, доколкото въпросът би трябвало да се преглежда в неговата целокупност, като се вземе поради и известието от месец ноември тази година за желанието на United Group да придобие надзор върху Булсатком. Ние не сме срещу договорката, ние сме срещу метода, по който се прави. Те първо въобще не уведомиха Комисия за защита на конкуренцията - Комисия за защита на конкуренцията се самосезира и след това бяха принудени да я нотифицират, тъй като вдигнахме звук. Никоя компания не може да се бърка в работата на регулаторите.

Ще го обжалвате ли?

Със сигурност. Вече обжалвахме незабавното осъществяване. Ще го апелираме и всъщност, не толкоз тъй като имаме проблем с придобиването на инфраструктурата, а тъй като това е стъпката към утвърждение на идната договорка - покупката на клиентите, а това е нещо, което те отхвърлят.

Дори един от членовете на Комисия за защита на конкуренцията е описал, че макар известията да са за две покупко-продажби, " в тази ситуация е налице една договорка ". За нас това е казусът - че се прави по затулен метод. Разбира се, в случай че някой желае да влага нещо в България - това е добре за клиентите, добре е за средата и конкуренцията, само че би трябвало да се прави по регламентиран метод.

Защо целият този сюжет е значим за потребителите?

Ще дам образец. Всички оператори, които включваме " Нова телевизия " в пакета си услуги към клиентите, плащаме права за наличието. Представете си, в случай че един човек е притежател и на малкия екран, и на 60% от пазара. Какво му е най-лесно - да вдигне цените за наличието на всички свои клиенти.

За 60% от пазара това е " ляв джоб - десен джоб ", заплаща ги на себе си. Останалите компании ще имат нараснал разход и те ще би трябвало да го трансферират на клиентите си.
 Над 120 000 семейства заплащат (неосъзнато) за пиратска телевизия
Над 120 000 семейства заплащат (неосъзнато) за пиратска телевизия

Близо 2.5 милиона семейства са общите клиенти на платена телевизия у нас

Друг образец. При състояние, че контролираш 60% от ТВ клиентите в България, можеш напълно умерено да предприемеш нападателни дейности във връзка с някой ефирен канал. Да изнудваш: " Ако не намалите цените за лъчение на вашите канали, ще ви ги спрем за 60% от клиентите ".

Точно тези неща желаеме да се урегулират, а това може да стане единствено при детайлно изследване на пазара от страна на Комисия за защита на конкуренцията, в случай че сплоти преписките и прегледа поредицата от покупко-продажби в целокупност. Тогава ще може да се вземе решение кои от рисковете могат да бъдат преодолени - посредством контролирани цени, контролирана надценка, може да ги задължат да продадат част от клиентите, които купиха с " Булсатком ". Такава е практиката в сходни проблеми в страни от Европейския съюз.

Една от дребното телеком покупко-продажби у нас, която е с най-малко далечно сравними мащаби, е тази за blizoo. Какви са най-големите разлики?

Основната разлика е големият пазарен дял. По времето, когато нашата компания закупи blizoo, двете компании дружно имаха доста по-малък пазарен дял, който по никакъв метод не повлия на останалите играчи.

В регулациите така наречен пазарна мощ се отключва сега, в който минеш 50% пазарен дял. Нашият пазарен дял на ТВ услуги, когато купихме blizoo, беше 4,5%, а blizoo бяха с 13,3%. Между 17,8% и 60% има голяма разлика.
 Колко клиента ще придобие Mtel след пазаруването на blizoo?
Колко клиента ще придобие Mtel след пазаруването на blizoo?

Комисия за защита на конкуренцията утвърди през днешния ден договорката

Освен това, ние нямахме нищо срещу да има детайлно пазарно изследване. Когато купихме blizoo, част от клиентите бяха в Северна Македония - направи се интернационално изследване, македонският антимонополен орган трябваше да даде позволение. Ние изчакахме, до момента в който всеки един от регулаторите утвърди договорката, която отново наблягам не сътвори оператор с голяма пазарна мощ.

Има ли сходни обстановки на телеком пазара другаде в нашия район, на Балканите?

От това, което виждаме ние, по-скоро не. България е по-особен пазар - има към 500 дребни оператора. В множеството страни не е по този начин, съперниците са покрай едноцифрено число.

Ние нямаме срещу консолидацията по принцип, имаме срещу консолидацията по погрешен метод.

Мрежата на A1 неотдавна беше отличена от Ookla, само че в свое скорошно изявление казвате: " Преминаването на 5G също е много съществено финансово предизвикателство, което занапред ще би трябвало да се трансформира в бизнес, който да носи доходи "...

Факт е, че имате 5G на смарт телефона си и за достъп до тази технология не плащате в допълнение. В същото време, спектърът е спомагателна инвестиция, също както и усилването на кулите и дейното съоръжение. Трафикът по мрежата е по-голям, усилват се разноските за електрическа енергия на базовите станции.

Пионери в 5G като корейската SK Telecom по-рано през тази година признаха, че мрежите от пето потомство не са дали отговор на огромните упования към тях. Вие какво мислите?

Бих споделил, че са надалеч от капацитета си - към момента. Причината е, че първите приложения на 5G са ориентирани главно към крайния клиент и те са свързани главно с по-високата скорост и потенциал на връзката. С вложенията и развиването на 5G това ще се промени и 5G ще откри приложения в бизнеса с стартирането на частни мрежи, което към този момент ще направи технологията стопански преференциална и ще й разреши да покаже само че главните си преимущества. Самите физически характерности на технологията допускат доста по-широко потребление на 5G, в сравнение с просто да имаш по-висока скорост на телефона си или да стриймваш Netflix в по-добро качество. Самоуправляващи се коли, edge computing, телемедицина, опция на милиони устройства да бъдат свързани в мрежата - това са все характерности единствено на 5G.
 5G трябваше да е гражданска война, а гръмна като балон
5G трябваше да е гражданска война, а гръмна като балон

Мобилните мрежи от пето потомство имат капацитет, само че падат жертва на нереалистични упования

Времезакъснението и броят свързани устройства на една базова станция за мен са двете най-важни характерности на 5G.

Истинските самоуправляващи се коли, с цел да могат да имат бърза реакция при смяна на пътната конюнктура, или би трябвало да имат в багажника един доста огромен компютър, или да имат супер бърза edge връзка с главния компютър в централата на компанията.

Замислете се, сега всички приказват за генеративен изкуствен интелект, само че също така всеки един от нас да си играе с ChatGPT, към момента има малко действителни приложения, които да носят същинска стойност за хората или бизнеса.

Вярвам, че с времето фирмите, които са свързани с нашата промишленост - софтуерните и хардуерните компании, тези, които се занимават с комунални услуги, автомобилни производители, няма да могат да продължат развиването си без 5G и 6G технологията.

" Проклятието " на операторите е, че ние първо би трябвало да влагаме и, откакто създадем мрежата работеща, фирмите, които биха употребявали мрежата, към този момент стартират да мислят за нововъведения. Без да имат мрежата, те не могат да създадат нищо.

Много специалисти са на мнението, че най-големият капацитет на 5G е в промишлеността. Преди дни на семинара си в Боровец от A1 говорихте точно за т.нар слайсинг и за 5G мрежи особено за потребностите на бизнеса. Виждате ли интерес и предпочитание от сътрудниците ви да вземем за пример в индустриалната сфера да внедряват решения, основани на 5G?

Интерес по-скоро има, действителни покупко-продажби към момента нямаме подписани. На няколко места вършим така наречен proof of concept - съответни компании желаят да видят какви са резултатите от сходно делене на мрежата.

Подобни покупко-продажби и в Западна Европа към момента са необичайност. Тепърва технологията ще се развие. Вярвам, че и IoT устройствата ще стартират да я употребяват. Всичко зависи от новаторските софтуерни компании, които, употребявайки свързаността, която сме обезпечили, ще намерят вид по какъв начин да създадат живота на хората по-лесен и по-хубав.

Отново по време на семинара стана дума и за плана 5G SEAGUL. Какво съставлява той?

Той ще даде опция на самоуправляващи се коли да пътуват от София до Атина. Този сектор е част от проект на Европейски Съюз за пътна мрежа, която да е подготвена за самостоятелни коли. Финансира се на 50% от нас, Wings ICT и Соsmote, другата половина е от Европейски Съюз.

Идеята е да се направи непрекъсваемо покритие при прекосяването на границата. Най-голямото предизвикателство за нас и за сътрудниците от Cosmote е да осигурим непрекъснат поток от данни при прекосяването от тяхната базова станция към нашата. Работим по това решение дружно с производителите на мрежово съоръжение и на устройствата, които ще се конфигурират в колите.

Ще се обезпечава ли мобилна съгласуваност и за друга приложимост?

Със сигурност и това е повода да участваме в плана. Това ще усъвършенства качеството на покритието за нашите клиенти.

Около подготовката на Плана за възобновяване също имаше концепция да се финансира 5G покритието по автомагистралите, само че този план беше сменен с концепцията за държавен телеком. Има ли 5G SEAGUL нещо общо с някое от тези инициативи?

Това бяха неосъществени свръхамбиции на един зам.-министър, който искаше България да има държавен подводен кабел в Черно море, личен мобилен оператор и други сходни. За благополучие на българския народ, това не се реализира, тъй като отново щяха да бъдат заровени стотици милиони в една държавна мрежа - на никое място по света го няма това нещо.
 Матиас Лоренц, А1 Австрия:
Матиас Лоренц, А1 Австрия: " Без вложенията на телеком промишлеността в създаване на инфраструктура дигитализацията не би била допустима "

Всеки гражданин на Австрия е употребявал приблизително по 1000 GB през 2021 година

Това беше част от Плана за възобновяване, само че като краен вид и Министерството на превоза, и Европейски Съюз не дадоха " зелена светлина " на този план. В същото време, беше позволен доста по-голям план - да се обезпечи оптична съгласуваност на доста повече обитаеми места в България. Това ще помогне на операторите да имат по-добри услуги, на крайните клиенти - да имат бърз интернет съвсем на всички места и на държавните институции - да имат по-лесен път към дигитализацията.

Тази мрежа ще е налична за всеки един от операторите у нас - опорна мрежа, отворена за частни компании и институции.

Мина година и половина от оповестяването на една от знаковите покупко-продажби за софтуерния бранш у нас през 2022 година - придобиването на " Стемо " от A1. Тогава заявихте, че двете компании ще действат без значение, само че ще се движат по общ път. Валидно ли е това през днешния ден?

В по-голямата си част - да. Наскоро бяхме оповестени като най-големия систематичен интегратор у нас - това е дружно със " Стемо ", само че и без " Стемо " ние отново щяхме да сме най-големи. Тази година ще я приключим на към 220 млн. лв. оборот единствено от ICT бизнес услуги, като " Стемо " е 60 млн. от тях.

В същото време, " Стемо " имат достъп до технологии, експерти и клиенти, който ние преди нямахме. Ние вървим по явен развой на интеграция на методите на работа на двете компании. " Стемо " като юридическо лице ще продължи да съществува. Има преимущества от това - да вземем за пример гъвкавостта на дребната компания.
 А1 дефинитивно закупи българската IT компания СТЕМО
А1 закупи една от най-големите български IT компании

Двете компании ще продължат да работят независимо

В същото време, тече интеграция на бекофис дейностите и поддръжката за да сме по-ефективни.

Сега, когато A1 е най-големият систематичен интегратор у нас, можете ли да дадете образци за синергиите сред продуктите и услугите, предлагани от фирмите?

Ние като A1 можем да доставим свързаността и киберсигурността на клиента, " Стемо " може да достави поддържката на ERP системата, printing-as-a-service, както и поддръжка и доставка на центрове на данни.

Така можем да отидем при клиента и да му доставим целия портфейл от ICT услуги - от свързаността, през инфраструктура като услуга (IaaS), програмен продукт като услуга (SaaS), клауд услуги, виртуализация, решения за киберсигурност до внедряване на ERP, систематична интеграция и ИТ поддръжка. Това е главният ни плюс и по тази причина взехме решение да ги купим. Те са добавка към нашето портфолио - като се изключи доста малко вертикали, съвсем нямаше припокриване на интензивностите на двете компании. Така добавихме артикули, експерти и сътрудници, които преди нямахме.

A1 е освен телеком/техком, само че и основател на наличие посредством M AX Sport. Групите на вашите съперници имат освен спортни, само че и политематични телевизионни канали - A1 има ли упоритости оттатък спортното наличие?

За никой не е загадка, че в България няма доста огромна конкуренция във връзка с политематичните канали. Двете огромни телевизионни групи на практика са монополисти.

Ние имаме вяра, че има потребност от още играчи, мислим по какъв начин да постъпим и какво да създадем - нямаме още извънредно решение. България е релативно дребен пазар и създаденото наличие доста мъчно може да бъде употребявано някъде другаде.

Създаването на политематична телевизия е доста сериозен ангажимент откъм програмиране и медийно наличие. Трябва да се реши дали има стопански смисъл за нас, дали ще добави стойност към продукта, който ние продаваме на нашите клиенти.

Вече оферирате Netflix към своите абонаментни проекти. Каква е противоположната връзка на потребителите, какъв е ползата към абонаментите?

Бяхме много прелестно сюрпризирани от реакцията на клиентите. В последна сметка, Netflix е световноизвестна компания и имаме вяра, че опцията да сме на едно място с сходен водач ни донесе плюсове.

Вярваме, че за клиентите има доста плюсове - за съществуващите клиенти на Netflix, както и за новите. За едни това ще е, че няма потребност от кредитна карта. За други - комбинацията с нашите услуги ще им донесе отстъпка в цената.
 United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom пробва да избави народен оператор
United Group пред Money.bg: Докато A1 си партнира с Netflix, Vivacom пробва да избави народен оператор

Заемът за Спас Русев и решението за придобиване на " Булсатком " са две самостоятелни интервенции, безапелационни са от групата

Остава задължението на нас и на Netflix да прибавим надписи на български, тъй като сега няма.

Не се ли трансформира в съперник на A1 Видеотека?

Не, тъй като това са разнообразни филми. Нашата задача беше да предложим на клиента избор. Със сигурност сега Netflix е преобладаващата платформа в света. Работим и с HBO, като част от наличието е налично в нашата видеотека. В взаимозависимост от настройката на клиента, той може да избере едно или другото, или и двете. Няма припокриване на наличието.

Същото нещо, въпреки и не толкоз интензивно, вършим с Amazon Prime - нашите клиенти могат да го прибавят в платформата Xplore TV и по този начин да има по-бърз и комфортен достъп до услугата. Не го популяризираме, тъй като този артикул е доста нишов.

Вярваме, че в един миг клиентите ще се уморят да се абонират за 100 разнообразни стрийминг платформи. Ние ще им дадем опция с един абонамент да имат достъп до един набор от няколко услуги и, според от усета, настройката и финансовите благоприятни условия, да изберат най-подходящото за тях.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР