Като цяло, цените на луксозните апартаменти в София през 2020

...
Като цяло, цените на луксозните апартаменти в София през 2020
Коментари Харесай

Средносрочните наеми са новият тренд на пазара на луксозни имоти

Като цяло, цените на първокласните жилища в София през 2020 година се задържат на достигнатите равнища година по-рано – към 1700 евро/кв. метър. Подобна е картината на пазара на къщи, където междинната цена е 1365 евро/кв. м, разясняват от Unique Estates. Компанията отбелязва растеж през второто  шестмесечие на запитванията и продажбите спрямо 2019-а, както в сегмента на къщите, по този начин и в този на първокласните жилища.

Докато при жилищата обаче се следи лек растеж на покупко-продажбите, на пазара на къщи той е осезателен по отношение на 2019 година. Основен мотор са продажбите в Бояна и Драгалевци, където се записва и сензитивен растеж на цените. Квартали като Панчарево също набират известност, основно поради появяването на нови затворени комплекси с сходен вид парцели.

В съпоставяне с 2019 година нарастват както продажбите на къщи и жилища с отстъпка, по този начин и междинната отстъпка на парцел, демонстрират данните на консултантската компания. През предходната година при първокласните къщи тя е била 12.5%, а при жилищата –  7.3 на 100. Продажбите с коментар на цената през предходната година са достигнали 72% от общите при 68% година по-рано.

Наемните цени на първокласните жилища се резервират съвсем без смяна спрямо година обратно, като междинните равнища за София през предходната година са били 7.3 евро/кв. метър. Най-високи остават наемите в региона на Докторски монумент и квартал Иван Вазов, като във втория цените през предходната година са достигнали 10 евро/кв. метър. В диапазона 7-8 евро/кв. м пък се движат центърът на София и квартал Лозенец. Това са и регионите с максимален брой наемни покупко-продажби.

Наемен пазар

Възстановяване на наемния пазар и постоянни цени чакат от Unique Estates през 2021 година. През предходната година компанията означи растеж на покупко-продажбите за наем на жилища в София, само че сдържан спад на цените – приблизително 8 на 100. Прогнозата в този момент е с поетапното имунизиране да се възобновят пътуванията, а с тях – и търсенето на парцели за средносрочен престой.

“Затварянето, лимитираното придвижване на хора през предходната година, както и изтеглянето на доста предложения от наемния пазар доведоха до спад на цените, изключително в централната част на града. От средата на 2021 г.  обаче чакаме да стартира възобновяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени “, разяснява Зара Котева, управител на отдел „ Луксозни и корпоративни наеми “ в Unique Estates.

Според консултантите на компанията през последните месеци се следи

смяна в структурата на наемите –

доста парцели за средносрочен престой се оферират за по-трайно обитаване. Офертите са главно в централните региони и към Докторски монумент. Търсенето е най-вече от младежи, които работят онлайн за чуждестранни компании или учат в западни университети и краткотрайно са на отдалечено образование, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат контракт за няколко месеца, което не се вписва в общоприетите двугодишни контракти, предлагани от наемодателите.

„ Коронавирус рецесията промени пазара и притежателите би трябвало да са по-гъвкави, в случай че желаят бърза реализация на парцелите си. Средносрочните наеми – от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги постановат като периоди “, изясни Зара Котева.

Важни при избора на жилище чартърен са фактори като близостта до парк, положителните връзки със съседи и етажната благосъстоятелност, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги позволен в предлаганите парцели също се подрежда измежду критериите за избор.   

Наемателите на къщи

са главно фамилии с деца, като търсенето е главно за парцели с огромни дворове, доста зеленина, в доста случаи – с басейн. Има и доста запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи чартърен е лимитирано и упованията на Unique Estates са за лек растеж на наемите в кратковременен проект.

Според компанията за първокласни парцели моментът е добър и за капиталови придобивания, защото наемният пазар е постоянен, в някои сегменти с наклонност към равномерен растеж. През предходната година доходността от сходна инвестиция се е движила в границите на 4 до 6%, което е положително равнище за жилищни парцели. Сегментът на средносрочните наеми също демонстрира знаци на възобновяване, което се чака да усъвършенства равнищата на претовареност и рентабилност на пазара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР