Като страна, в която от 2007 г. нито един министър-председател

...
Като страна, в която от 2007 г. нито един министър-председател
Коментари Харесай

Австралийците се надяват най-после да имат премиер с пълен мандат

Като страна, в която от 2007 година нито един министър-председател не е приключил цялостен мандат, Австралия се надява през днешния ден най-сетне да избере водач, който да изкара до дъно нормалния тригодишен период на власт.

Системата на парламентарно ръководство от уестминстърски вид значи, че водачът на партията с най-вече места в долната камара става министър-председател. През последните 12 години обаче австралийците гласоподаваха за един, а получаваха различен до края на мандата поради редица вътрешни преврати в управлението на двете водещи партии в страната - либералите и лейбъристите.

Джон Хауърд от либералите беше последният министър-председател, изкарал до дъно своя мандат през 2007 година Оттогава Австралия е имала шестима министър председатели.

Сегашният Скот Морисън - 50-годишен християнин евангелист, се издигна на власт през август след вътрешнопартиен протест на консервативната франция против Малкълм Търнбул, който измести Тони Абът по сходен метод през 2015 година тъкмо преди последните избори.

Настоящият водач на опозиционните лейбъристи - 51-годишният Бил Шортън, който се бори да бъде идващият министър-председател, изигра определяща роля за властта, когато партията смени трима водачи сред 2010 и 2013 година Лидерската въртележка провокира комплициране за доста гласоподаватели, споделят анализатори, само че и двете партии към този момент вкарват строги правила, правещи по-трудно отстраняването на настоящ водач.

" Мисля, че бъдещият министър-председател ще довърши своя мандат ", сподели преподавателят по политология в Австралийския народен университет в Канбера Джон Уорхърст. " На австралийците им е омръзнало от лидерските смени и знаейки това,

двете водещи партии трансформират своите правила,

заради което е по-трудно парламентарната група да сменя водачите ", съобщи той за ДПА. " Лейбъристите направиха промяна през 2013 година, а либералите - предходната година. Те не са премахнали тази опция, само че... просто има повече ограничавания. "

В Камарата на представителите, където партията, която може да събере болшинство, сформира държавното управление, би трябвало да бъдат попълнени 151 места на изборите. Гласува се и за половината от 76-те места в Сената - на всеки шест години има избори за половината от местата в него.

Двамата мъже, които се съревновават за министър-председателския пост - Морисън и Шортън, са изцяло разнообразни в политиката и поддържаните позиции. Преди влизането си в политиката Шортън беше синдикалист, а Морисън се занимаваше с туристически маркетинг.

А въпреки че това са парламентарни избори, двамата водачи водят акции като че става дума за избори за президент с директно гласоподаване. Морисън желае австралийците да гласоподават за " непоклатимост и твърда ръка ", а Шортън желае да гласоподават за " смяна, тъй като не всички австралийци получават заслужено отношение ", сподели Уорхърст. Морисън е повече обвързван с по-старите гласоподаватели, а Шортън се пробва да притегли младите, сподели той.

В акцията Морисън се застъпва за по-ниски налози и се концентрира върху икономическото ръководство, имайки опит като ковчежник до предходната година, и заричане за бюджетен остатък следващата година. Това би бил първият подобен от преди международната финансова рецесия през 2008 година Междувременно Шортън споделя, че вероятно лейбъристко държавно управление ще похарчи повече пари за детски грижи, опазване на здравето и обучение, и дава обещание да усили заплатите и да увеличи налозите за богатите.

 Опозиционният водач Бил Шортън.
© Reuters

Опозиционният водач Бил Шортън.

И двамата водачи афишират огромни разноски за инфраструктурно развиване - от летища до автомагистрали, жп линии и енергийни планове. Те поддържат сходни твърди политики по въпросите на границите и националната сигурност, въпреки че лейбъристите имат по-благосклонно отношение към имигрантите, като дават обещание ускорено преселване на бежанците, живеещи при тежки условия на тихоокеанските острови Манус и Науру от 2013 година

Лейбъристите дават обещание дейности за климатичните промени - главен въпрос за гласоподавателите, без да изключват изцяло въглищата, а либералите, които имат доста претенденти, скептични към климатичните промени, се афишират срещу фрапантни ограничения поради възможни стопански загуби. Лейбъристите също по този начин се афишират за референдум за преобразяване на страната в република и още един за признаването на коренните австралийци.

Третата по величина партия в Австралия - Зелените, се концентрира върху дейностите за климата, околната среда, възобновимата сила и бежанците. Тя обаче евентуално ще завоюва единствено едно или две места в долната камара.

 Австралийците се надяват най-сетне да имат министър председател с цялостен мандат
© Reuters

Възходът на самостоятелните претенденти и няколко дребни крайнодесни партии може да аргументи главоболия на двамата водачи, без значение кой ще завоюва. Крайнодясната партия " Една нация ", ръководена от настроената срещу имигрантите и мюсюлманите Полин Хенсън, има въздействие в селските региони на Куинсланд, а партия " Обединена Австралия ",

ръководена от непредсказуемия десен милиардер Клайв Палмър,

към този момент е похарчила милиони долари за пропаганда. Двете партии са сключили покупко-продажби за желание с ръководещата коалиция и по този метод може да играят определяща роля за властта. Има и няколко прогресивни самостоятелни претенденти, които се показват добре в изследванията на публичното мнение.

При предизборната акция, която към този момент навлиза в последната си седмица, имаше няколко случая на съществени различия в обществото, а министър-председателят стана обект на несполучлив опит за замеряне с яйца по време на събитие. Поне осем претенденти бяха изхвърлени от конкуренцията поради свои расистки, сексистки или хомофобски мнения в обществените медии в предишното.

Около 16 млн. души са включени в изборните описи в Австралия, където гласуването е наложително, а в противоположен случай се постановат санкции. От месеци демократичната коалиция изостава зад лейбъристите в изследванията на публичното мнение, въпреки че разликата се съкратява през последните седмици. Това не попречи на неизвестен комарджия да заложи предходната седмица посредством онлайн букмейкър рекордната сума от един милион $ (700 000 американски долара) за изборна победа на опозиционните лейбъристи. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР