Като най-еволюиралата форма на живот ние хората често подценяваме интелекта

...
Като най-еволюиралата форма на живот ние хората често подценяваме интелекта
Коментари Харесай

Най-умните птици на планетата

Като най-еволюиралата форма на живот ние хората постоянно подценяваме интелекта и изобретателността на животните. Макар и неспособни да приказват или да мислят на същото интелектуално равнище като нас, някои животни могат да ни изумят със съобразителността и адаптивността си. И даже да ни научат на едно-друго.

Всички знаем, че делфините могат да споделят между тях употребявайки характерни звуци. Знаем, че слоновете умеят да се грижат за своите заболели или ранени и да комунитират посредством трептения, които основават с краката си. Знаем, че кучетата могат да учат трикове и държание, а котките са демонски адаптивни към всевъзможни среди. Но какво ще кажем за птиците?

Ето кои са най-умните птици на планетата:

Врана

Враните са на второ място по просветеност след хората. Съотношението сред телесното им тегло и мозъка им е съвсем същото като на огромните маймуни и китоподобните (китове, делфини и други морски бозайници). Някои проучвателен проби даже позволяват, че враните може и да са по-умни от маймуните - и единствено малко не им доближава да задминат и хората. Враните могат да вършат и персонализират принадлежности, да разсъждават, да развиват причинно-следствените връзки, да броят до пет и да помнят човешките лица.

Сивата гарга (Corvus cornix) в Израел, да вземем за пример, употребява хлебни трохи като стръв за риби, а в Норвегия и Швеция тегли мрежите от водата, с цел да измъкне хванатата в тях риба.

Гарван

 Гарван Снимка: pixabay.com

Гарваните са съвсем толкоз умни птици, колкото враните. Те са кооперативни ловци, които постоянно ловуват по двойки - единият отвлича вниманието на животното-родител, а другият сграбчва яйцето или новороденото животно. Те са известни и със способността си да схващат причинно-следствени връзки и да вземат решение комплицирани проблеми. Последните проучвания демонстрират, че гарваните могат да възнамеряват напред в бъдещето по-добре от 4-годишните деца.

Гарга

Гаргите са извънредно любопитни същества, със уязвимост към ярки, лъскави предмети, които постоянно крадат и отнасят в гнездата си. Те се образоват елементарно и могат да извършват трикове, да приказват и даже да употребяват принадлежности. Лабораторни проучвания демонстрират, че гаргите могат да интерпретират човешки отзивчиви жестове, с цел да намерят скрита храна, като да вземем за пример когато човек огледа към храна или я уточни. Те са и единствените непримати, за които се знае, че поддържат връзка между тях, употребявайки очите си. При тях се следи и комплицирани обществено и хранително държание (те споделят храната си по избран начин).

Често гарги биват видяни да следват еленски стада и да скубят козините им за гнездата си. В Англия и Уелс е известно, че отстраняват капачки от бутилки с мляко и пият от него. Има и няколко истории за врани, които са видяни да се грижат за ранени родственици.

Сокерица

Сокериците са известни с това, че имат способността да запомнят неща свързани със средата си и да се ориентират извънредно елементарно в нея.

Колумбийската сокерица, да вземем за пример, се храни с борови семена и всяко лято крие до 30 000 семена в подготовка за зимата. При това изследвания демонстрират, че тези птици помнят къде са съвсем всички от тях! Всяко укритие съдържа едно до три семена, тъй че това са към 10 000 до 15 000 разнообразни скривалища за храната им.

Колумбийските сокерици също са и задоволително умни да трансформират държанието си, в случай че мислят, че някой ги следи, до момента в който краят храната си. Те могат и да разграничават цифри, което е потвърдено при опит, в който им се дават две купчини семена - във всички случаи колумбийската сокерица избира купчината с повече семена, даже когато броя им е съвсем идентичен.

Сойка

 Сойката е интелигентна птица

Сойките са бурни, енергични и извънредно умни птици. Сойките са единствените животни с изключение на хората, които възнамеряват своите дейности въз основа на това по какъв начин ще се усещат в бъдеще. Проучвания демонстрират, че те възнамеряват какво, какъв брой и къде ще я употребяват. Така те съхраняват нужното количество храна на несъмнено място.

Друг образец за просветеност на сойките е възхитителната Синя сойка, която, по време на опит, употребява парче хартия от дъното на клетката си като инструмент, с цел да доближи купчина храна отвън клетката си. В следствие и другите сойки, като виждат какво прави, стартират да употребяват същия способ.

Сврака

Свраките могат да се разпознаят в огледало. Единствените други животни, за които е известно, че могат да вършат това, са шимпанзетата, делфините, слоновете и хората над две годишна възраст. Свраките са способни и да играят и на гоненица с успеваемост, сравнима с тази на деца от 3 до 5 години.

Това бяха най-умните птици на планетата, чиито разсъдък изумява учените непрестанно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР