Като нация, която традиционно се нарежда в челната десетка на

...
Като нация, която традиционно се нарежда в челната десетка на
Коментари Харесай

Какво знаем в България за алкохола? 6 любопитни факта за нас

Като нация, която обичайно се подрежда в челната десетка на страните с най-висока консумация на алкохол на глава от популацията в света, българите считат, че имат висок предел на търпимост към спиртните питиета, както и относително добра алкохолна просвета. Какво и какъв брой обаче знаем за типовете питиета, равнището на алкохолна централизация в тях, резултатите от смесването им и рационалната консумация на алкохол като цяло?

През последните няколко месеца водещият международен производител и дистрибутор на алкохолни питиета Diageo организира акция в България за повишение осведомеността за виновна консумация на алкохол посредством специфичната анкета DRINKiQ от 10 въпроса, свързани с базова информация за алкохола и неговото въздействие върху човешкия организъм.

Анкетата DRINKiQ

Над 12 хиляди респонденти у нас са ревизирали знанията си, като приблизително са дали отговор правилно на 7 от 10-те въпроса. Ето и някои от най-интересните резултати от изследването, направено измежду българите:

1. Само 16% от интервюираните имат вяра, че биха се напили по-бързо от смесването на бира, вино и спиртни питиета.

Оказва се, че множеството българи са наясно, че това е постоянно срещан мит, защото резултатът се дефинира от това какъв брой пиете, а не от типа на алкохола.

2. По-малко от 1/4 от попълнили анкетата не знаят, че в случай че мъж и жена със сходни телосложения пият еднообразно количество алкохол, те ще бъдат наранени по друг метод.

Черният дроб обработва алкохола посредством ензим, наименуван алкохолдехидрогеназа или ADH. Жените имат по-малко ензим ADH в телата си, затова, те може да пият същото количество, само че усещат резултатите по-силно.

3. Близо 70% от респондентите не знаят дали една мярка спиртна напитка (30 ml, 40%), дребна бира (250 ml, 5%), или чаша вино (100 ml, 13%) съдържа най-вече алкохол.

Истината е, че общоприетата мярка от спиртна напитка, бира или вино съдържа еднообразно количество алкохол. Ефектът върху тялото ви зависи от това какъв брой консумирате.

4. Почти 11% имат вяра, че децата могат от време на време да пият по малко алкохол, с цел да се научат да пият отговорно, когато пораснат.

Въпреки това разбиране, децата и малолетните в никакъв случай не би трябвало да пият алкохол.

5. Близо 27% от запитаните споделят, че пиенето на бира е по-здравословно от чаша вино или коктейл от спиртни питиета.

Стандартната мярка за една спиртна напитка, халба бира или чаша вино съдържат еднообразно количество алкохол. Стандартната напитка нормално е към 10-15 ml алкохол. Ефектът върху тялото ви се дефинира от това какъв брой пиете, а не от това, което пиете.

6. 63% от запитаните българи знаят, че в случай че пият единствено вино и заобикалят бирата и твърдия алкохол, няма да понижат приема на калории.

Калориите зависят от силата на алкохола, количеството алкохол и всички други съставки, които добавяте към напитката.

Кампанията в други страни

Кампанията беше извършена в още четири Източноевропейски страни: Унгария, Чехия, Хърватия и Румъния, с общо 33 000 попълнени DRINKiQ анкети на всичките 5 пазара (вкл. България). Докато множеството от резултатите са сходни във всички страни, някои въпреки всичко се разграничават. Например в Чехия съвсем половината, в България повече от половината от популацията знае, че смесването на бира, вино и спиртни питиета няма да ги напие по-бързо, което е по-добър резултат спрямо DRINKiQ-то на унгарците по този въпрос.

Впечатляващите 83% от българските респонденти са наясно, че при консумация на едно и също количество алкохол дамите ще усетят резултата по-силно от мъжете, спрямо унгарците и хърватите (по 73%) и румънците (72%). В същото време 56% от българите знаят, че горещото кафе, студеният душ или престоят на чист въздух няма да ги накара да изтрезнеят по-бързо, до момента в който интервюираните от други страни се оказват по-добре осведомени с този факт – Унгария (73%), Румъния (58%), Хърватия (64%).

Българите са дали най-вече правилни отговори на въпроса „ Колко време е належащо на черния дроб, с цел да обработи една мярка алкохол? “, спрямо всички останали пазари - 29% са дали отговор " лишава един час ", до момента в който единствено 17% от унгарците и хърватите, 18% от румънците и 20% от чешките респонденти са дали отговор вярно.

85% от интервюираните във всичките 5 пазара споделят, че с тази информация е по-малко евентуално да карат под въздействието на алкохол, а 77% към този момент считат, че знаят повече за алкохола и неговото влияние върху организма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР