Като министър на здравеопазването се гордея със съсловието на лекари

...
Като министър на здравеопазването се гордея със съсловието на лекари
Коментари Харесай

Министърът на здравеопазването:Надявам се до лятото да подсигурим два медицински хеликоптера

Като министър на опазването на здравето се гордея със съсловието на лекари и сестри, защото в последните пет дни имам денонощни позвънявания от сътрудници лекари и сестри, които са подготвени да заминат да оказват помощ в Турция. В момента имаме квалифициран екип от 40 лекари, които са подготвени с багажа си. Това сподели служебният министър доктор Асен Меджидиев в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Българското държавно управление е в непрекъсната връзка с турското държавно управление и с българския дипломат в Турция Ангел Чолаков. След съгласуваност с турската страна екипите ще бъдат изпратени в най-нуждаещите се региони.

Желаещите доброволци медици са доста, акцентира здравният министър. Сред тях има и студенти и специализанти, лаборанти и медицински сестри.

Д-р Асен Меджидиев съобщи, че държавното управление и президентството поставят всички старания в най-кратък период да имаме медицински хеликоптери.

„ Ще се опитаме да подсигурим два хеликоптера до лятото. Преди една седмица е основана работна група, с която незабавно се стартира образование на медицински екипи, с цел да може те да бъдат подготвени, когато България купи хеликоптери. Започва и подготовката на хангарите, където хеликоптерите ще бъдат ситуирани, на площадките покрай лечебните заведения, където ще могат да кацат, както и подготовка на водачите и на техническите екипи ", изясни здравният министър.

Той акцентира, че тази работна група включва екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на превоза, Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи, Министерството на районното развиване и благоустройството и Министерството на финансите.

„ Вчера имахме втора колекция и се потегля към една самодейност - така наречен влажен лизинг, и до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да стартират въздушната незабавна помощ, преди да са пристигнали хеликоптерите, които ще закупим ", изясни Меджидиев.

Отделно върви процедурата по договаряне с италианската компания „ Леонардо ".

Кризата с неналичието на лекарства визира цяла Европа. Еврокомисията подхваща радикални ограничения за разрешаване на казуса. По думите му страната ни се оправя относително сполучливо все още. „ досега са направени 60 инспекции. На петима търговци на едро са наложени санкции, на трима от тях - с парични наказания от 15 до 30 хиляди лв., на един от търговците ще има лишаване на позволение, при другия - прекъсване на работата на складовете. Контролът, който постановяваме сега, е нечовечен и той ще продължи да бъде подобен. Няма да направя компромис като министър към никой, няма сантименти нито към търговци, нито към лекари, нито към аптекари ", безапелационен бе той.

Стимулира се и успореден импорт и експресно зареждане на медикаментите, за които има упования, че ще има дефицит.

9600 опаковки са доставени от Словения на един от най-дефицитните артикули на пазара - Оземпик. Очаква се недостиг на антидиабетични средства, само че се приготвят заместители, а лекарите се приготвят за това какво да предписват. „ Търговското наименования на продукта може да не бъде същото, само че ще имаме медикамент със същия състав, тъй че пациентите сигурно ще бъдат задоволени ", успокои доктор Меджидиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР