Като изненадващ, но логичен ход, определят политолозите избора на Николай

...
Като изненадващ, но логичен ход, определят политолозите избора на Николай
Коментари Харесай

Какво ни чака? Прогноза на политолози

Като неочакван, само че логически ход, дефинират политолозите избора на Николай Габровски от ГЕРБ-СДС за кандидат-премиер.

" Това значи, че те се утвърждават или искат да се наложат като мощен състезател, който търси решение, търси вероятност, фигура, която не може с лека ръка да бъде отхвърлена и отречена. ГЕРБ може да каже: " Направихме всички вероятни старания да предложим консенсусен вид ", смята политологът проф. Румяна Коларова.
-->
" Той фактически е непартийна, консенсусна, даже бих споделил добра кандидатура, за да може ГЕРБ да покаже пред хората, че са надпартийни, само че това е приказка за пред света, това не е действителност ", разяснява Слави Василев пред България Он Еър.

Според специалистите обаче в близко бъдеще не се обрисува вероятност за постоянно държавно управление .

" Със сигурност това е постоянна крачка към идващите избори, а по кое време ще бъдат, към момента не знаем, само че се резервира вероятността за избори след 2 месеца . До гласоподаване в зала може да се стигне само и единствено в случай че ГЕРБ имат гаранция, че ще получат гласове от " Продължаваме промяната " или от Демократична България ", счита проф. Коларова.

" Всички в Народното събрание, а и отвън него, знаят, че вероятността да се гласоподава кабинет с първия и с втория мандат, са взаимноизключващи се, това е ход на ГЕРБ, който нарежда ГЕРБ малко по-добре за идващите избори ", посочи Василев.

През миналите седмици поради законопроектите, гласувани в зала, от разнообразни парламентарни групи се заприказва за тематични обединения - като хартиената или тази " за "  изпращането на оръжия за Украйна. Това са обаче по-скоро взаимни нападки, в сравнение с действителни вероятни формули за сформиране на кабинет, считат политолозите. А комбинация сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия за образуване на ръководство е мъчно осъществима.

" Не считам, че тематична коалиция е допустима в 48-ото Народно събрание , без някоя от партиите да си счупи електоралния имидж. Би обезличило Българска социалистическа партия ", съобщи Василев.

" Това са политически послания, пропагандни послания, които нямат процедура. Стратегическата цел на ГЕРБ е коалиция вдясно ", акцентира проф. Коларова.

Кабинетът, без значение дали е на малцинството, би трябвало да събере парламентарно болшинство. От значение обаче е съставът му.

" Реално погледнато единственият, който подхожда на обстановката, е експертен кабинет, в който няма политически лица ", означи проф. Коларова.

Това съгласно специалистите значи късмет за постоянен кабинет с третия мандат и то, в случай че бъде връчен на " Български напредък ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР