Като че ли гласът на пчеларите се чу и ще

...
Като че ли гласът на пчеларите се чу и ще
Коментари Харесай

Ще се инвестира в модернизация и по-широкото практикуване на подвижното пчеларство

Като че ли гласът на пчеларите се чу и ще се вземат ограничения за отбрана на техния бизнес. През годините неведнъж е имало недоволства от тях, че земеделците употребяват неразрешени препарати за растителна отбрана, което води до измиране на пчелите. От пчеларския отрасъл упорстват и за по-строг надзор при обработването на нивите.

От агроминистерството оповестиха, че се планува комплекс от ограничения за гарантиране стабилно развиване и повишение приходите на земеделските производители в бранш „ Пчеларство “, които са заложени в Стратегическия проект за новата Обща селскостопанска политика за интервала 2021-2027 година. Това се прави, с цел да се реализира рационализация на стопанствата, потребление на цифровизация, както и по-широкото упражняване на преносимото пчеларство.

Ще продължи да се подкрепя образованието за повишение знанията и уменията на пчеларите за използване на нововъведения и модерни способи на произвеждане. Нов миг е опцията за даване на консултантски услуги за подкрепяне активността на сдружения/организации и групи на производители и на техните членове.

Обсъдено е и подпомагането за вложения в материални и нематериални активи за модернизиране и възобновяване средствата за произвеждане и примитивен рандеман на пчелни артикули. Това ще докара до повишение на успеваемостта в стопанствата и възстановяване достъпа им до пазара.

За първи път ще се поддържат действия, свързани с създаване и потребление на управнически практики за адаптиране към изменящите се климатични условия, както и за обезпечаване на продукцията против естествени бедствия и неподходящи климатични феномени или заболявания.

Предоставя се нова опция за възстановяване потенциала на упълномощените лаборатории за разбор на пчелните артикули за възстановяване на проследяемостта, тяхното качеството и сигурност.

Ще продължи да се подтиква и самоконтролът на продуктите, което ще докара до по-добро действие на късите вериги на доставки.

С цел внедряване на нови технологии в пчеларската процедура се планува използването на мярка „ Сътрудничество със профилирани органи за осъществяването на проучвателен стратегии в региона на пчеларството и пчелните артикули “.

Обсъдено е и подпомагането за разпространение на пчелния мед и другите пчелни артикули - пчелен прашец, пчелен восък, прополис, пчелна отрова, и поощряване на тяхното ползване.

Основната изгода от пчеларството обаче е не медът, както доста постоянно се подчертава, а опрашването на диворастящата и най-много културната растителност, което води до неведнъж увеличение на добивите. Може самоуверено да се каже, че медът в пчеларството е непряк артикул. Без опрашване би настъпил цялостен апетит на животни и хора и животът на планетата ни би бил заплашен.

Биологичен пчелен мед

Тенденциите за увеличение на известността на биологичните храни и артикули засягат и пчелния мед. От началото на 90-те години на XX век датират първите сертифицирани производства на биологичен пчелен мед в международен мащаб. Биологичен пчелен мед и биологични пчелни артикули се получават в сертифицирани биологични пчелини, при съблюдаване на редица строги условия в процеса на развъждане на пчелите и производството, обработката и съхранението на пчелния мед. Биологичният пчелен мед, както и останалите биохрани, е обект на сертификация от съответните утвърдени на национално равнище организации. Крайната цел при използването на правилата на биологичното пчеларство е да се отстраняват всички вероятни пътища за замърсяване на пчелния мед и пчелните артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР