Като част от своята стратегия за развитие на българското образование

...
Като част от своята стратегия за развитие на българското образование
Коментари Харесай

Подобряване и модернизиране на образованието – разказва Доротея Дарданова, маркетинг мениджър на „Клет България“

Като част от своята тактика за развиване на българското обучение посредством цифровизация и нововъведения, издателство „ Клет България “ вкарва разнообразие от новаторски стратегии и платформи, както и осъществя редица начинания. Кои са те и какъв е приносът им за обществото, ни споделя Доротея Дарданова, маркетинг управител на „ Клет България “.

Г-жо Дарданова, разкажете ни в резюме за пътя на издателство „ Клет България “ у нас - от самото му стъпване на българския пазар до през днешния ден.

Това е историята на едно малко фамилно издателство, което с напъните на няколко генерации и над 125 година работа и обичаи в посока развиване на образованието, през днешния ден е интернационално показана и одобрена компания.

Историята на издателството в България подхожда значително на цялостна история на групата. Още със стъпването си на българския пазар, Клет има за цел да усъвършенства и модернизира издаването на учебници и пособия, с което да помогне на просветителната система да се приближи до най-високите Европейски стандарти.

И по този начин от малко чуждоезиково издателство с 16 индивида екип, през днешния ден, при нас работят над 130 души. Ние си сътрудничим с над 1000 създатели и редактори с едно главно предпочитание - да оказваме помощ на българските учители, възпитаници и родители посредством солидна поддръжка, нововъведения и нововъведения. Нашата работа обгръща целия развой по основаването, подготовката, и разпространяването на утвърдените от страната учебници и образователни пособия, електронни издания и платформи.

Голяма част от напъните ви като издателство са ориентирани към развиването на съвременни просветителни материали, разкажете ни повече за тях.

Както Ви споделих, нашето издателство е учредено с готовност за развиване. През годините, допускам, че това ни оказва помощ да търсим благоприятни условия за рационализация и усъвършенстване, без значение от компликациите, структурата и провокациите на околния свят.

Подобен миг за нас и цялата просветителна система беше пандемията от CОVID-19 през 2020 година Тя сложи пред тестване доста бизнеси и компании във всички браншове. А за нас, в бранша на образованието, който е учреден на взаимоотношението на преподавател с възпитаници, наличието в учебна постройка и обмяна на познания от човек на човек, пандемията имаше сериозен отпечатък.

За няколко дни една цяла, изграждана с десетилетия система, трябваше да се промени и да заживее в онлайн среда.

Оттогава до момента нашите старания са ориентирани към дигитализацията и основаването на електронни принадлежности за всички учебници и пособия на издателството. Исках особено да загатна нашата платформа за цифрово образование iZZI, която ние безусловно гратис отворихме за възпитаници и учители от март 2020 до 2021 година, с цялостен онлайн достъп до всичките си запаси.

През последните години реализирате редица начинания ориентирани към учителите, кои определяте като основни такива? Защо те са значими и по какъв начин оказват помощ на родните педагози?

За нас учителите са съществена част от просветителната система. Те са в директен контакт с децата и от тяхната работа зависи значително и качеството на образованието в нашата страна. За това, през последните 2-3 година, ние обръщаме изключително внимание точно на поддръжката към тях. Организираме десетки образования и семинари с фокус към тях и шефовете на учебни заведения и детски градини.

За тази цел направихме “Е-академия ” – стратегия от уебинари за личностно развиване на учители. В програмата взеха присъединяване психолози, публицисти, и изобщо хора отвън директната връзка с просветителната система, само че с опит, предпочитание и интерес за подкрепяне на човешкия фактор. Също по този начин, стартирахме и програмата „ Учителите на България “, където съществена задача е да покажем човешкото лице на учителите, да помогнем на обществото да огледа по-ясно през техния взор. И по този метод да подобрим имиджа на учителите в България, като цяло.

Освен поддръжката в просветителния развой, какви обществени начинания организирате? С какво способстват те и за какво отделяте време и запас за тях?

В “Клет ” гледаме на образованието в по-широк обществен аспект. Въпреки, че ежедневната ни работа е обвързвана с изработката и издаването на учебници и пособия, ние се стараем да организираме и чисто обществени начинания. По този метод се надяваме да бъдем добър образец за учителите, учениците и обществото ни.

Стараем се да оказваме помощ и на родителите, като възпитаващи и участващи в образованието на децата. Имаме няколко начинания, само че аз бих отбелязала „ Чисти учебни заведения за ярко бъдеще “, където с изключение на опазването на околната среда, като главен въпрос в света ни през днешния ден, се опитваме да помогнем и на децата със специфични просветителни потребности. Както и „ За значимите неща “ – самодейност, която има за цел да усъвършенства взаимоотношенията сред възпитаници, родители и учители.

Какво можем да чакаме от издателство „ Клет България “ в къси периоди?

Основните направления на развиване са ясни – възстановяване и модернизиране на образованието съгласно актуалните потребности на учениците и обществото ни. Постигането на осъвременена просветителна система, където децата ни вземат участие с готовност, посещават с интерес и мотивация, където учителите са дирек на поддръжка освен в учебен, само че и в чисто човешки, обществен аспект. Това е дълготрайният ми взор, за който работя всеки ден. 

По случай 20-годишния си празник, издателство „ Клет България “ направи от своята активност върху българското общество за интервала от 2019 година до 2022 година Анализът е направен благодарение на специалистите от PwC България.

Докладът отразява респективно продуктите и самодейностите на издателството, които имат най-голямо влияние върху българското обучение, учениците, учителите и родителите, които заемат централно място в задачата на компанията, а точно обезпечаването на качествено обичайно обучение, нововъведението и дигитализацията на образователния развой, усъвършенстването на професионалните и личностни качества на учителите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР