Катер на турската брегова охрана беше изпратена край бреговете на

...
Катер на турската брегова охрана беше изпратена край бреговете на
Коментари Харесай

Трагедия в Егейско море: Удави се бременна мигрантка, още ед...

Катер на турската брегова защита беше изпратена край крайбрежията на западната турска провинция Айдън след известия, че група мигранти плава на потъваща гумена лодка покрай Кушадасъ.

Турските управляващи съумяха да спасят 43 от мигрантите, само че откриха, че други две дами са паднали от лодката и са се удавили по време на пътуването, осведоми вътрешното министерство в Анкара.

Съобщава се, че една от мигрантките е била бременна в петия месец.

Според първичните показания на избавените мигранти, те са били в морето близо пет часа, от 20 декември, когато са спрени от гръцката брегова защита покрай остров Самос. Островът е на разстояние към два километра от континентална Турция.

Мигрантите разказат, че откакто са отблъснати от гръцките граничари, са били влачени от течението, защото моторът им бил развален от гърците. Лодката се пълнела с вода, защото морето било бурно.

Един от мигрантите описа, че втори екип на гръцката брегова защита се е опитал да ги изтласка назад в турските териториални води, което единствено е довело до повече пропускане на лодката, предизвиквайки суматоха и безпорядък.

„ Лодката беше цялостна с вода и някои хора се удавиха “, изясни мигрантът.

Друг мигрант сподели, че лодката им е достигнала гръцкия бряг към 2 часа сутринта и гръцката брегова защита неотложно е пристигнала на мястото като ги избитали назад в морето.

„ После до момента в който бяхме в морето дойде различен, по-голям гръцки транспортен съд. Мислехме, че ще се държат по-добре с нас, само че те бяха още по-лоши. Едвам се задържахме на лодката. Някои от дамите едвам не паднаха в морето. Особено бременните дами бяха в извънредно положение. Те бяха в действителност изтощени и някой от тях припаднаха.

Мигрантите са уведомили гръцките управляващи, че на борда има две дами, една с 3-месечно и друга с 1,5-годишно бебе.

„ Всички можехме да умрем “, сподели мигрантът. „ Един от моите другари не съумя да откри бременната си брачна половинка в петия месец. Той е унищожен. “

Турските управляващи оповестиха, че е почнало следствие на смъртоносния случай.

Егейско море, сред Турция и Гърция, е входна точка за доста бежанци и мигранти, които се надяват да стигнат до Западна Европа. 

Международната организация по миграция записва близо 2000 мигранти, които са починали или изчезнали в Средиземно море единствено тази година.

Правозащитни групи и медии постоянно оповестяват за противозаконни отблъсквания и други нарушавания на човешките права от гръцките гранични управляващи. 

Само тази седмица турските управляващи избавиха още стотици мигранти, отблъснати от гръцки граничари. До 16 декември тази година турската брегова защита е избавила 47 498 противозаконни мигранти в 1550 обособени случая в своите зони на отговорност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР