Категорично се противопоставяме на ветото на президента върху Закона за

...
Категорично се противопоставяме на ветото на президента върху Закона за
Коментари Харесай

Радев наложил вето върху забраната за диво къмпингуване от политически инат

" Категорично се противопоставяме на ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие. Считаме, че той е измамен и претекстовете му са съшити с бели конци " . Това съобщи ръководител на УС на Национална асоциация " Българско Черноморие " Димитър Канариев на конференция в Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че дружно с Националното съдружие за отбрана на притежателите на парцели и Сдружение " Зелен алианс " са внесли отворено писмо до народните представители с позицията си по отношение на наложеното несъгласие на текстове, които съгласно тях основават явен правилник за къмпингуването в неурегулирани места.

Чрез това несъгласие президентът пази нелоялната конкуренция, която се случва в летния черноморски туризъм, безапелационен е Канариев, допълвайки, че практикуващите диво къмпингуване не заплащат нищо на никого и ощетяват сектора и страната.
 Президентът наложи несъгласие върху Закона за Черноморското крайбрежие
Президентът наложи несъгласие върху Закона за Черноморското крайбрежие

Има рестрикции за дивото къмпингуване, само че не е казано къде е допустимо то

Той съобщи, че подобряването на културата на искащите да почиват измежду природата е допустимо единствено посредством ясно регламентиран и прородосъобразен метод, какъвто е заложен във въпросните текстове на закона.

Държавният глава погрешно приема, че това е повишение на рестрикциите заради повода, че досега такива не съществуват , отсече Канариев. Той посочи, че санкциите не са рестрикции, а средства за наказване на нарушителите.

Канариев увери и че организациите, които не утвърждават ветото, не са срещу дивото къмпингуване, само че съгласно тях би трябвало да има ясни правила за задачата.

В претекстовете си президентът декларира, че не се опълчва на опитите да се вкарат правила, само че алогично постанова несъгласие на член 10а, който основава ясни правила за опция за отмора измежду природата , показва още Канариев.
 Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна съгласно екоорганизация
Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна съгласно екоорганизация

Къмпингуващите не са опасност, а пазители на родната природа

Той даде образец със законодателните практики в останалите европейски страни - на всички места дивото къмпингуване е неразрешено. България е единствената страна в Европейски Съюз, където още няма безапелационна възбрана , уточни Канариев.

Той изясни, че законът планува, че изискванията и редът за определянето на местата за този тип къмпингуване се дефинират в разпоредба, която би трябвало да влезе в действие до шест месеца. Относно глобите пък в Закона се посочвало, че те влизат в действие една година след приемане на въпросната разпоредба.

Според Канариев Законът дава опция за омекотен режим, който да провежда еко биваци със алегорични такси и съществени санитарни условия. Той уточни, че сега обществените разноски са в размер на стотици хиляди левове - по негови думи извозването на резервоар с боклуци коства към 200 лева

Канариев посочи, че Община Шабла харчи до 160 000 лв. на летен сезон за транспортиране на 500 т боклуци от места сборища за диво къмпингуване , като тези средства се заплащат от локалните данъкоплатци, до момента в който къмпингуващите не заплащат нищо.

Той изясни, че измененията в Закона целели точно предотвратяването на замърсяването и унищожаването на околната среда.
 Регионалната комисия отхвърли ветото върху възбраната за къмпингуване
Регионалната комисия отхвърли ветото върху възбраната за къмпингуване

Представител на президента твърди, че ветото не било борба

Според него п резидентското несъгласие предизвиква нарушаването на правата на частната благосъстоятелност, замърсяването на околната среда, както и нелоялната конкуренция и практиките срещу ползите на страната - неплащане на налози и такси.

Не поддържаме налагането на несъгласие на политически дебелоглав , сподели още Канариев.

От своя страна ръководител на УС на Национално съдружие за отбрана на притежателите на парцели Здравко Младенов изрази увереност, че президентът е бил измамен от някого, тъй като в случай че е бил вникнал в Закона както би трябвало, надали е щял да предприеме тази стъпка.
 Протестиращи опънаха палатки пред Министерски съвет в поддръжка на свободното къмпингуване
Протестиращи опънаха палатки пред Министерски съвет в поддръжка на свободното къмпингуване

И извадиха некролога на член 35 от Конституцията на Р. България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР