Катедралата Нотр Дам оцеляКатедралата Нотр Дам оцеля след опустошителния пожар,

...
Катедралата Нотр Дам оцеляКатедралата Нотр Дам оцеля след опустошителния пожар,
Коментари Харесай

След опустошителния пожар: Катедралата „Нотр Дам”оцеля

Катедралата „ Нотр Дам ” оцеля Катедралата „ Нотр Дам ” оцеля след опустошителния пожар, който пламна на 15 април.  До рано тази заран (16 април) продължи битката с огъня, като пожарникарите съумяха да спрат разпространяването му към двете камбанарии и да спасят постройката от сриване.

Около две трети от целия покрив, в това число и Кулата-стрела, обаче са изцяло унищожени . Голяма част от историческите и културни полезности са изнесени в точния момент и избавени от огъня. Още понеделник вечерта (15 април) френският президент Еманюел Макрон разгласи, че стартира набиране на средства за цялостното възобновяване на Нотр Дам. Все още няма изясненост обаче нито какъв брой ще коства, нито какъв брой време ще продължи реконструкцията, като първичните прогнози са за интервал от м ежду 10 и 15 години.

Френската прокуратура образува следствие на пожара, като за момента главната версия е, че огънят е зародил вследствие на ремонтните действия, които се правят от година насам по катедралата.  
 БГНЕС
Пожарът за минути обхвана покрива на 850-годишната катедрала, претърпяла двете международни войни и Великата френска гражданска война. Покривната структура на катедралата беше построена от гигантска мрежа от дъбови греди, които са изцяло изгорели. Минути след началото на пожара пред погледа на смълчаните парижани рухна и Кулата-стрела.-->

Въпреки хилядите хора, събрали се да гледат пожара, по улиците на Париж цареше тишина, описа за Дарик Генка Делакруа, която живее в града:

" Всеки има някакъв спомен с катедралата ", изяснява тя.

Близо до катедралата е бил и различен българин – Любомир Роглев , който също описа, че са се чували само сирените:

" Бях пред катедралата, когато падна " Скалата ". Чуваха се сирени, беше безшумно. Някои се молеха, някои плачеха. Имаше едно обединяване ", споделя Роглев. До късно нощес от пожарната не се наеха с прогноза дали огънят въобще може да бъде овладян и дали един от най-големите знаци на Франция и Европа няма да изгори до основи. К амбаните на всички околни църкви пък забиха в взаимност с Нотр Дам. По улиците пък хората продължаваха да плачат, да се молят, а част от тях запяха.

Малко преди среднощ от парижката пожарна оповестиха, че о гънят въпреки всичко е овладян , двете кули камбанарии са избавени, а заплахата цялата катедрала да рухне е отминала. Над 400 пожарникари обаче продължиха битката с огъня до рано тази заран. Пожарът към този момент е изцяло овладян. Няма починали,  само трима леко ранени. 
 БГНЕС
„ Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от нашата душа, мястото на всички наши най-велики събития, нашите епидемии, войни, освобождения, епицентърът на нашия живот... Затова довечера тържествено декларирам: Всички ние ще я възстановим дружно ", съобщи Макрон. 
 БГНЕС
Голяма част от всички културни полезности и творби на изкуството е в точния момент изнесена от храма. По първични данни олтарът също не е тежко потърпевш. За спасяването помогнали както пожарникари, по този начин и жива верига от доброволци, описа кметът на Париж Ани Идалго:

  “Веднага беше направена жива верига от хора. Най-напред бяха пожарникарите, които свършиха невероятна работа. А по-късно веригата на взаимност, изключително за спасяването на творбите на изкуството. ”
 БГНЕС
Френската прокуратура образува следствие, а през днешния ден за разпит са привлечени служащите , които са взели участие в продължаващия от година ремонт на катедралата. До момента най-вероятната версия за пожара е обвързвана точно с ремонтните действия.

До момента двама френски милиардери – Бернар Арно и Франсоа-Анри Пино оповестиха, ч е подаряват общо 300 млн. евро за възобновяване на катедралата. 100 милиона евро даде обещание да даде и брачният партньор на актрисата Салма Хайек.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР