Доскорошният областен управител от ПП Продължаваме промяната е възложил оценка

...
Доскорошният областен управител от ПП Продължаваме промяната е възложил оценка
Коментари Харесай

Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол?

Доскорошният регионален шеф от Политическа партия „ Продължаваме промяната ” е упълномощил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се осъществя договорката

Най-представителната част от портите на крепостната стена в Стария Созопол, представляваща извънредно скъпо културно завещание, е минала в ръцете на частник след процедура, извършена в Областна управа-Бургас. За това алармира източник, осведомен с кореспонденцията по случая. Става дума за прилежащата земя към емблематичната постройка на остарялата Митница, която по още по-скандален метод се оказа преди години в ръцете на частен правосъден реализатор.

„ Не се удивлявам на информацията, с която разполагате, защото за пакостите този някогашен държавен парцел при самия вход на Стария град са виновни и хора от някогашната локална власт на Созопол и адвокати от Областна управа-Бургас ”, съобщи кметът Тихомир Янакиев, който разбра от Флагман, че регионалният шеф е упълномощил оценка на земята, с цел да бъде тя продадена на новия притежател на Митницата.

Настоящият регионален шеф проф. Мария Нейкова не беше сюрпризирана от въпроса на Флагман дали е в течение на договорката за закупуването на този съседен терен, който съставлява в действителност част от античната крепостна стена. Тя даде обещание да даде публично изказване по проблема до каква степен е разрешена сходна продажба.



Процедурата е почнала при предшественика ѝ Пламен Янев от държавното управление на Политическа партия „ Продължаваме промяната ” и е останало още малко да завърши договорката. Янев бе освободен в края на април от служебното държавно управление.

Изключително красивата държавна постройка на остарялата Митница има странна история. През 2022 година тя бе добита от поморийския предприемач Румен Караманов, който я купи за символичните 500 000 лева от частен правосъден реализатор. Колкото и необичайно да звучи, държавна постройка бе продадена от ЧСИ.
 Румен Караманов пред Митницата - по основната улица на Стария град в Созопол. Вдясно е заведението на някогашния регионален шеф от ГЕРБ Константин Гребенаров
Хронологията на събитията към Митницата, намираща се на най-представителното място при основната врата на Стария град, на самия площад „ Хан Крум ”, ни връща към фондацията на Кирил Арнаудски, която бе известна в първите години от демокрацията. Тя затъна в задължения и банки оповестиха на обществена обмен имуществото ѝ. Сред това имущество се оказа и самата постройка на Митницата.

Караманов съобщи през 2022 година пред Флагман, че купува постройката с чистата концепция да я реставрира и резервира за поколенията в очарователния ѝ, съвсем автентичен тип. Веднага по-късно обаче той се сблъска със серия от страшни проблеми.
Оказа се, че тя е представлявала офис на фондацията на Арнаудски, за реставрирането на който очевидно са внедрени обществени пари. Ремонтът извън и от вътрешната страна е бил осъществен бутафорно. Сградата си е останала без прокарана вътрешна канализация, инсталирани били тоалетни и умивалници - хванати непосредствено за земята или в стената. Караманов стартира борба и с дългогодишния наемател на питейното заведение, което се намира на самия сутерен на постройката. Всъщност това е безусловно противозаконен партерен етаж с „ заслон ”, поради който са зазидани и прозорци.

Според оскъдната документи, някъде към 2008-2009 година е било издадено позволение за слагането на тази краткотрайна структура, която тотално е компрометирала постройката като монумент на културата.

От 2022 година се води следствие в Община Созопол и в Областна администрация, с цел да се отстранят установените градивни промени - колони, забити в самата фасада, крепящи навеса, както и затрудненото отводняване при проливни дъждове, изливащи се непосредствено вътре в постройката. Досега на никое място не е ставало дума за искания от страна на предприемача Караманов да желае да придобие и прилежащия терен към самата постройка, който в действителност е част от крепостната стена.

Флагман насочи публично питане към сегашния регионален шеф проф. Мария Нейкова по отношение на течащата продажба. Готови сме да публикуваме и мнение на Румен Караманов. Очаквайте детайлности.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР