Каталонското правителство отказва да предаде контрола над местните полицейски сили

...
Каталонското правителство отказва да предаде контрола над местните полицейски сили
Коментари Харесай

Испания е на път да избухне

Каталонското държавно управление отхвърля да съобщи контрола над локалните полицейски сили на централната власт в Испания.

Регионалният министър на вътрешните работи Хоаким Форн заяви, че сходна мярка би означавала Мадрид да изпраща директни заповеди на полицията, която е подложена на критика, че не работи задоволително настоятелно за разстройване на референдума за самостоятелност на най-богатата испанска провинция, плануван за 1 октомври.

Милион каталонци желаеха самостоятелност

Испанският парламент: Референдум в Каталония е неосъществим

По-богатите райони в Европа желаят да се отделят

„ Ние отхвърляме опита на страната да се меси в работата на полицията в Каталония”, безапелационен е Форн.

Междувременно няколкостотин студенти окупираха постройката на университета в Барселона, протестирайки против напъните на испанското държавно управление да спре референдума.

„ Показваме, че като студенти имаме значима роля и че към този момент отстояваме позицията си”, сподели за каталунската социална телевизия техният представител Жорди Вивес.

Испанският Конституционен съд постанови да се спре планувания за 1 октомври референдум, до момента в който се реши законността му.

Премиерът на страната Марио Рахой пък прикани сепаратистите в Каталония да признаят, че референдумът за самостоятелност „ не може да се състои” поради ограниченията на държавното управление против организирането на гласуването.

Той направи това пред членове на ръководещата консервативна партия на конгрес в Палма де Майорка.

Рахой сподели, че ще е по-демократично и по-отговорно последователите на независимостта да признаят, че гласоподаване не може да има и че е право на страната да спре този референдум.

Тази седмица Мадрид стартира огромна полицейска интервенция против пропагандата за референдума в Каталония.

Срещу 24-ма уредници на вота бяха издадени присъди от Конституционния съд да заплащат санкции сред 6 хиляди и 12 хиляди евро дневно „ до момента в който се съобразят с решенията на правосъдието”.

Преди това изследванията посочваха, че е доста малко евентуално референдумът за самостоятелност да успее, най-много поради страховете на жителите на Каталония от стопански проблеми след вероятно обособяване от Испания.

Но безкомпромисните дейности на държавното управление на Рахой и най-много арестите и присъдите против поддръжниците на допитването са на път да доведат до поврат в публичното мнение.

Сега въпросът е до каква степен са подготвени да стигнат двете страни в спора. Испания претърпява една кървава революция през първата половина на XX век. Въпреки че са останали малко живи очевидци на тогавашните събития, споменът за спора към момента е мощен в публичното схващане и евентуално е най-голямата спирачка пред стигането до крайности, както от управляващите в Мадрид, по този начин и от сепаратистите в Каталония.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР