Късно тази нощ в 00:28 ч. българско време от космодрума

...
Късно тази нощ в 00:28 ч. българско време от космодрума
Коментари Харесай

Успех: Китай изстреля на път към Луната комуникационния спътник Чьечиао и още два микроспътника

Късно тази нощ в 00:28 ч. българско време от космодрума Сичан излетя ракетата “Лонг Марч-4С ”. На борда й се намираха главният сателит “Чьечиао ” и два микроспътника “Лонгчян-1 ” и “Лонгчян-2 ”. 

Китайските медии потвърдиха, че изстрелването бе сполучливо. Приблизително 25 минути след началото на старта “Чьечиао ” наред се отдели от горната степен на ракетата-носител, разпростра своите слънчеви панели и информационните си антени. 

“Чьечиао ” ще пътува към точката на Лагранж Л2. Това съставлява гравитационно устойчиво място, което се намира на 64 000 километра оттатък противоположната страна на Луната. От това място спътникът ще комуникира със спускаемия уред “Чанг’e 4 ”, който ще бъде изстрелян към Луната през ноември или декември тази година. “Чанг’e 4 ” ще е първият опит в историята на човешката космонавтика за кацане от противоположната страна на Луната – до този миг нито Съединени американски щати, нито Съюз на съветските социалистически републики са изпращали нито пилотирана, нито роботизирана задача до това място. Всички исторически задачи, както руските роботизирани “Луна ”, по този начин и американските “Аполо ” са правили кацания от забележимата страна на Луната. 

Самото кацане на противоположната страна на Луната е извънредно предизвикателство, защото спускаемият уред би бил отвън радиообхвата на наземните станции. Затова е необходим информационен сателит като “Чьечиао ”, който да реализира радиовръзката Луна-Земя. При все това “Чьечиао ” не е единствено информационен сателит – на него е инсталиран астрономически опит, който ще търси радиосигнали от раждането на нашата Вселена и ще учи слънчевия вятър наоколо до Луната. 

Микроспътниците “Лонгчян-1 ” и “Лонгчян-2 ” тежат 45 кг. Макар да не са от вида CubeSat, каквито са неотдавна изстреляните към Марс спътници на НАСА “МарКО А ” и “МарКО Б ”, на тях също са предоставени очаквания – те ще проведат свои лични радиоастрономически опити. Микроспътниците ще работят в окололунна орбита с параметри 200 на 9000 километра. 

Спускаемият уред “Чанг’e 4 ”, като се изключи че ще излети през ноември или декември, с цел да реализира кацане на противоположната страна на Луната, ще носи със себе си така наречен “мини-биосфера ” – железен резервоар с размери 18 на 16 cm, размер от 0.8 литра и общо тегло от 3 кг. Ще бъдат направени опити да се отгледат на Луната картофи и арабидопсис (малко растение, което е от фамилията на зелето – сем. Кръстоцветни – Brassicaceae). Учените се надяват, че растенията ще се развият до стадия на разцвет.

Макар и да имаше огромен интерес към изстрелването тази нощ, Китай не обезпечи лъчение онлайн, за огромно отчаяние на почитателите на задачата. През миналите години и десетилетия китайците бяха относително отворени и осигуряваха предавания в действително време за пилотираната стратегия, както и за лунната си стратегия. Но това се промени предходната година, откакто тежкотоварната ракета “Лонг Марч 5 ” аварира скоро след изстрелването си пред очите на милиони фенове. Оттогава насам на практика не е имало лъчение в действително време на какъвто и да е китайски старт. За страдание броени часове преди старта бе доказано, че и тази нощ полетът ще е под ембарго, а първите фрагменти ще се появят най-малко два часа, откакто то е завършило. 

Но пък хубавото на нашия високотехнологичен век е, че нищо не може да остане скрито-покрито, изключително в галактическата стратегия. Неизвестен човек обезпечи импровизирано лъчение в действително време през телефона си, тъй че най-запалените галактически запалянковци отново съумяха да видят излитането. 

Запис от изстрелването: тук (Youtube Link) 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР