Късметът на Радев е голям, ако това е желанието на

...
Късметът на Радев е голям, ако това е желанието на
Коментари Харесай

Доц. Ружа Смилова: Не е немислимо да видим постоянно управление от служебни кабинети

" Късметът на Радев е огромен, в случай че това е желанието на Радев – да излъчва кабинети. Излъчването, назначението на длъжностен кабинет е най-голямото пълномощие на президента , което е отговор и на най-голямата легитимност, с която президентите по нашата Конституция биват избирани директно от народа. Служебният кабинет е подобаващото пълномощие на високо законния избор на президентите и Радев се възползва оптимално. "
Това сподели пред БНР в разбор на политическата обстановка доцент Ружа Смилова, учител по политически науки от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Дали ще има преориентация на страната зависи какъв брой дълъг е хоризонтът на служебно ръководство от страна на Радев . Това зависи най-много от това какъв брой пъстър ще е Народното събрание и какъв брой кадърен ще бъде да излъчи постоянно държавно управление. Хоризонтът на сегашния длъжностен кабинет може да се окаже дълъг и тогава ще се отворят благоприятни условия за възможни промени, въпреки аз да нямам доверие това да бъде реализирано в дълготраен проект през ръководство на длъжностен кабинет. Все отново без парламент такава преориентация на страната не е допустима ", акцентира тя.

Ружа Смилова е скептична, че в бъдещия парламент може да има болшинство за промяна на геополитическата и геостратегическата ориентировка на страната.

" Изборът на Радев по-скоро сочи предпочитание за ескалиране на напрежението по посока Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия , в сравнение с нещо друго. Може би в действителност цели повдигането на възможностите на Крум Зарков да се пребори за лидерското място в Българска социалистическа партия, което сега наподобява малко евентуално, само че може би е залагане на по-дългосрочен ход, който да смени пластовете в Българска социалистическа партия. "

Преподавателят изрази опасения, че с сходни конфронтационни избори на министри президентът единствено ускорява напрежението в страната, което по думите ѝ опонира на главния мандат, с който се излъчва служебният кабинет - усмиряване на политическата конюнктура.

" Шампионът по лъчение на длъжностен кабинет Радев е едвам в първата година на втория си мандат. Не е немислимо да забележим едно непрекъснато ръководство на страната от служебни кабинети , ако политическата рецесия ескалира и не се окаже допустимо лъчение на постоянен кабинет. Това са сериозните закани пред политическата система у нас. Един тип замяна или опит за замяна на парламентарната с де факто президентска република . "

" Апатията, отвращението от политиката са доста сериозен феномен в България, за който свидетелства и високата електорална волатилност. На всеки избори нов политически състезател предходната година печели надпреварата. Не е изключено тази висока волатилност да продължи. Нямаме нов състезател в този момент, само че нищо чудно да имаме още веднъж преподреждане ", посочи доцент Смилова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
По обявата работи: Яна Боянова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР