Касим-Жомарт Токаев, веднага след предсрочните президентски избори в Казахстан, проведе

...
Касим-Жомарт Токаев, веднага след предсрочните президентски избори в Казахстан, проведе
Коментари Харесай

Секретната мисия на Токаев в Париж: Неочакваният полет на казахстанския президент

Касим-Жомарт Токаев, незабавно след предварителните президентски избори в Казахстан, организира плътна поредност от интернационалните срещи на най-високо равнище. Първо той дойде в Москва при Путин, по-късно отиде в Париж при Макрон. А през днешния ден президентът на Франция към този момент се втурна през океана - да рапортува на Джо Байдън. Междувременно френските медии разгадаха тайния смисъл на визитата на Токаев в Елисейския замък.

Посещението на президента на Казахстан във Франция провокира забележителен интерес на Запад. И освен тъй като страната е един от главните търговски сътрудници в Централна Азия, само че и преди всичко, тъй като Касим-Жомарт Токаев дойде напряко от Кремъл за среща с Еманюел Макрон.

Ден преди този момент той остана при Владимир Путин и съумя да разочарова американските си сътрудници с изказване, че ще продължи да си сътрудничи с Русия по въпроса за преноса на казахстански нефт.

Френски специалисти зад рутинните изречения на пресслужбите на главите на двете страни за стратегическо партньорство и съдействие разгледаха същинския смисъл на визитата на Токаев в Елисейския замък.

Така чиновник на Френския институт за интернационалните връзки, специалист по Централна Азия Микаел Левистън счита, че Париж счита Казахстан за „ флагманска мощ “ по въпроса за вероятно ходатайство в разговор с Русия по украинския проблем.

" Това би разрешило на Казахстан да облече костюма на дипломатически делегат сред Русия и Франция, непрестанно да се застъпва за продължение на разговора с всички страни в спора в Украйна, да придобие спомагателен канал за връзка с Кремъл ", написа Левистън на страниците на списание L`Express.

Как Казахстан притегли вниманието

Успешното преизбиране на Токаев за президент дава съображение на западните политици да считат Казахстан за сътрудник " за дълго време ", е, най-малко за идващите седем години.

Страната, или по-скоро нейната минна промишленост, е съществено пристрастена към непознатия капитал. Казахстан, и това беше изразено от самия Токаев на конгрес в Санкт Петербург през лятото, не призна независимостта на ДНР и ЛНР. Това даде мотив на шефа на киевския режим да се обади два пъти на Токаев: първо с признателност за позицията му, а след президентските избори за филантропична помощ.

Въпреки всичко това Кремъл продължава да акцентира, че централноазиатската република остава другарска страна и благонадежден сътрудник, който има право независимо да дефинира външната си политика. Това е посочено в декларацията по случай 30-годишнината на дипломатическите връзки сред Русия и Казахстан, която Путин и Токаев подписаха през вчерашния ден.

Между другото, те сложиха връх за персонални срещи: единствено тази година водачите на двете страни се срещнаха пет пъти, макар обстоятелството, че през предходните три години от ръководството на Токаев в Казахстан те се срещнаха единствено седем пъти.

Ръкостисканията в Кремъл надали ще се възприемат като сурогат на „ пламенния миротворец “ Ердоган, само че като спомагателна единица – напълно. Не всички обаче са съгласни с това.

Така политологът Дмитрий Дробницки допусна, че „ идващият проблем на Русия е Казахстан “. Изявлението му провокира отрицателна реакция в Астана. Министерството на външните работи на Казахстан обаче означи, че думите на Дробницки не отразяват формалната позиция на Москва.

" Считаме, че, първо, те не отразяват формалната позиция на Русия, второ, вредят на обичайно околните връзки сред Казахстан и Русия, и трето, заслужават подобаваща реакция от управляващите на Руската федерация ", сподели Роман Власенко, заместник-ръководител на казахстанското външно министерство.

" Бих желал уран, другояче Русия щеше да бъде... "

Невъзможно е да не отбележим още един миг, който може да стане нерекламирана част от диалога сред Токаев и Макрон. Европа не стопира да се тресе по тематиката за потреблението на нуклеарно оръжие от Русия в Украйна.

От Кремъл зависи дали да го направи или не. Макрон обаче реши да играе на несъмнено и да изиска от Токаев уран, с цел да попълни нуклеарните ресурси на страната си. Ето какво мисли Микаел Левистън по този въпрос:

" Казахстан, посредством своя минен холдинг Казатомпром, се утвърди като водещ международен експортьор на уран, осигурявайки съвсем 40% от международните доставки на този запас. От своя страна Франция би могла да даде на Казахстан, който се интересува от вероятността за създаване на атомна електроцентрала, своя опит по този въпрос. "

По-рано в Казахстан беше декларирано, че атомни електроцентрали ще бъдат издигнати от няколко страни. Сред кандидатите е и съветската Росатом. Така станцията може да се трансформира в друга допустима бъдеща " връзка " сред Астана и Москва.

Обаждане от Вашингтон

Но Казахстан продължава да открива същите тези „ връзки “ със Съединените щати. В деня на визитата на Токаев в Париж в републиканското външно министерство звънна звънец. Държавният секретар Антъни Блинкен беше този, който реши да попита министър Мухтар Тлеуберди, казвайки: „ Как си? “

" По време на диалозите страните разискаха необятен кръг от въпроси за по-нататъшното поощряване на двустранното и многостранното съдействие сред Казахстан и Съединените щати, разрастващо се в духа на разширено стратегическо партньорство, както и настоящи въпроси от интернационалния и районен дневен ред ", оповестиха от пресслужбата на ведомството след диалога.

Въпреки че в действителност пътуването на Токаев при Путин евентуално беше главната тематика. Така че зад граница бъдете в крайник, в това число казахстанския нефт.

Междувременно, след диалог с Токаев, Макрон отлетя на петдневна обиколка в Съединени американски щати. Предполага се, че той ще разиска с Джо Байдън цените на втечнения природен газ, с който Щатите задушават Европа. Но сигурно тематиката за Русия и Украйна няма да бъде подмината и ще има опция да се приказва за Казахстан.

Какво от това?

Крайно време е Западът да разбере, че в договарянията за Украйна може да има колкото се може повече медиатори, само че всички би трябвало ясно да осъзнаят, че мир ще има единствено при изискванията на Русия.

Същият Макрон при започване на СВО се опита да води разговор с Путин, само че какво се случи в последна сметка? Така да вземем за пример на 29 ноември украинският министър на защитата Алексей Резников съобщи, че френските реактивни системи за залпов изстрел LRU (РСЗО) са пристигнали в страната „ за войната до последния украинец “. Това е аналог на американския HIMARS с обхват на снаряда до 85 км.

Така че самата Украйна, преди всичко, би трябвало да разбере, че никой не го е грижа, всеки взема решение своите геополитически проблеми и цялостни джобовете си, в това число нарушителите на " Банковая ". В Астана добре осъзнават това и в сегашната обстановка се пробват да намерят своята ниша в новия международен ред, където е рационално да бъдат по-близо до Москва.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР