Касапин, канибал, генерал на Армагедона - така наричат 56-годишния армейски

...
Касапин, канибал, генерал на Армагедона - така наричат 56-годишния армейски
Коментари Харесай

Прочут със своята безгранична жестокост: какво се знае за генерал Суровикин

" Касапин ", " човекоядец ", " военачалник на Армагедона " - по този начин назовават 56-годишния армейски военачалник Сергей Суровикин, който е новият командващ на съветските войски в Украйна. Какво се знае за този човек? Детайли от биографията му:

" Касапин ", " човекоядец ", " военачалник на Армагедона " - по този начин назовават в обществените мрежи 56-годишния армейски военачалник Сергей Суровикин, който е новият главнокомандващ на съветските войски в Украйна. Суровикин на два пъти е управлявал съветските войски във войната в Сирия - през 2017 и през 2019 година. А след съветската инвазия в Украйна командва войските на южния фронт.

Защо тъкмо Суровикин?

Назначаването му за командващ на съветските сили в Украйна се вписва в определената от Путин тактика на ескалацията, споделя Маргарете Клайн от берлинската фондация " Наука и политика ".

" Идеята е да се окаже душевен напън, Украйна да се деморализира и по този метод да се възпре нейното контранастъпление ", споделя още експертката. Според нея съветската войска под командването на Суровикин ще нанася доста повече удари по цивилни цели.

" Герой на Русия "

Според преценките на правозащитни организации Суровикин е виновен за военни закононарушения и за тероризиране на цивилни жители в Сирия. По данни на " Хюман Райтс Уоч " под негово управление са бомбардирани лечебни заведения в провинция Идлиб - въпреки да е било известно, че там са се намирали доста деца. Твърди се също, че Суровикин най-малкото е одобрил, в случай че не и наредил, химически офанзиви против цивилни хора в Сирия.

Правозащитниците считат още, че Суровикин е виновен и за бомбардировките на сирийския град Алепо, който през 2016 година бе съвсем изцяло опустошен от съветските военновъздушни сили.

За ролята му в Сирия през 2017 Путин присъжда на Суровикин званието " Герой на Русия ". През същата година генералът е назначен за главнокомандващ на въздушно-космическите сили на страната. За първи път в историята на този пост застава човек без опит в авиацията.

Още елементи от биографията на Суровикин

Сергей Суровикин е роден в Новосибирск. Завършва със златен орден висшето военно учебно заведение в Омск. През 1991 година, по време на Августовския пуч, под негово командване се стига до гибелта на трима стачкуващи, в следствие от което Суровикин е обект на следствие в продължение на повече от шест месеца.

Пред прокуратурата Суровикин отхвърля да е отговорен и твърди, че единствено е изпълнявал заповеди. В последна сметка той не просто е освободен, само че и, съгласно известия в съветските медии, е нараснал по заповед на президента Елцин. В тази връзка западни специалисти разясняват, че готовността на Суровикин да извършва прецизно всевъзможни заповеди е обезвредила всички въпроси, свързани с спорната му биография.

Прочут със своята " безгранична свирепост "

Впоследствие Суровикин прави сполучлива кариера в съветската войска, като взе участие и във втората чеченска война. В отчет на американския боен мозъчен концерн " Jamestown Foundation " се споделя, че Суровикин е фамозен в съветската войска със своята " безгранична свирепост ".

В отчета се твърди още, че той неведнъж е бил упрекван във физическо принуждение над подчинените си. През март 2004 година подполковник Виктор Цибизов се оплаква в прокуратурата, че е бил пребит от командира на дивизията генерал-майор Сергей Суровикин, тъй като на парламентарните избори бил дал своя вот " за неправилния претендент ". Доказателства за виновността на Суровикин по този начин и не са открити.

Според известия в съветските медии през 2004 година полковник Андрей Щакал се прострелял в кабинета на Суровикин след развълнуван спор с командира си. И този път не са открити доказателства за виновността на Суровикин.

" В продължение на повече от 30 години кариерата на Суровикин е белязана от обвинявания в корупция и свирепост ", написа английският " Гардиън ", базирайки се на данни от разузнаването. Наред с други неща, през 1995 година той получава условна присъда за съучастничество в трафик на оръжие, само че по-късно обвиняването и присъдата са свалени.

Какво чакат специалистите

Какво да чакаме от Суровикин като командващ на съветските сили в Украйна? Ще приложи ли същата военна тактичност като в Сирия? Генералът очевидно се употребява с по-голямо доверие от своите прародители, разяснява Герхард Мангот, специалист за Русия и Източна Европа. " Той обаче не може да промени радикално обстановката, при която съветската войска към този момент е принудена да се отбранява ", споделя специалистът и прибавя, че поради съществуващите проблеми не може да се чака Суровикин да реализира повратен миг във войната.

На сходно мнение са и анализаторите от Американския институт за проучване на войната. " Назначаването на Суровикин няма да докара до по-нататъшно " сириизиране " на съветските интервенции в Украйна, защото бойните дейности там са радикално разнообразни от тези в Сирия ", показват те. Затова методите, употребявани от Суровикин в Сирия, няма по какъв начин да проработят, считат американските анализатори. А съгласно немската експертка Маргарете Клайн триумфът на Суровикин като командващ съветските елементи в Украйна зависи най-много от това дали ще успее да усъвършенства координацията в съветските въоръжени сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР