Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са

...
Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са
Коментари Харесай

Диетично комбиниране на картофите с други храни

Картофите са съществена храна на трапезата ни през днешния ден. Те са от едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век стартира тяхното преместване от платата на Андите към Европа, до момента в който заемат трайното си място в нашето меню.

Всеки един представител на семейство картофови съдържа централизация на алкалоиди, по тази причина като хранителен артикул не са подобаващи за хора с артрит и всевъзможни ставни болести, както и с несъответствия в нервната система. При здравите хора тази скъпа храна може умерено да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае вярно с останалите артикули.

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това значи, че картофи не би трябвало да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни артикули и риба.

За страдание западната диета, към която се придържаме и ние, е издигната на тъкмо такива правила на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, обичани на всички, също се оказват неуместно ядене. Подобен тандем въобще не е добър за храносмилането, тъй като сигурно провокира ферментация в стомаха.

Кои са положителните благоприятни условия измежду останалите храни за комбиниране с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този вид храни могат да се комбинират между тях, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените произведения, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са неприятна концепция за едно ядене.

 Диетично съчетание на картофи

Все отново най-хубавият другар на картофите в една ястие са зеленчуците. Те оказват помощ на храносмилането, като дават значими ензими и минерали на организма.

Правило, което би трябвало да се запомни, е, че картофите са главен хранителен артикул, а зеленчуковата салата - вторична храна, защото плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към главните.

Съотношението в количеството би трябвало да бъде 30 % за главен артикул и 70 % за второстепенен.

Плодовете не се ядат дружно с картофи, което предписание значими и за всевъзможни други храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР